Ceaiul de ciuboţica-cucului – bun pentru sistemul nervos, inimă, calculi, reumatism
Există mai multe specii de ciuboţica-cucului. Însă cea mai frumoasă şi mai puternică din punct de vedere medicinal, este specia Primula officinalis – P. veris.
Aceasta are florile galben-aurii şi o mireasmă la fel de cuceritoare ca mierea.
Ciuboţica-cucului proprietăţi
Ciuboţica-cucului (Primula officinalis) se mai numeşte şi anglică, cizma-cucului, ţâţa caprei, cinci-foi sau urechiţa ursului.
O poţi recunoaşte după tulpina înaltă, care se termină cu un clopot de floricele galbene în formă de rozetă atunci când se descid în lumina soarelui.
O poţi găsi în special în zonele de deal şi câmpie, fiind extrem de răspândită.
> Efect blând, liniştitor
Cei care au probleme cu somnul sau sunt depresivi, melancolici şi labili emoţional, trebuie să culeagă câteva floricele de ciuboţica-cucului şi să-şi facă un ceai.
Are efecte liniştitoare asupra nervilor. Se culege de regulă toată umbrela florală.
> Detoxifică şi reduce durerile de reumatism, gută şi artrită
Ceaiul de ciuboţica-cucului are şi efecte depurative extraordinare.
Prin eliminarea toxinelor din organism, această plantă calmează totodată durerile reumatice cauzate de gută, artrită sau alte boli de această natură.
Persoanele predispuse la boli ale articulaţiilor sau membrelor trebuie să bea 1-2 căni de ceai de ciuboţica-cucului pe zi, pe o perioadă îndelungată.
Această plantă are capacitatea de a atenua durerile şi de a le face să dispară complet.
> Elimină pietrele la vezică
Ceaiul din rădăcină de ciuboţica-cucului este un bun adjuvant în eliminare calculilor vezicali – pietrele la vezică.
Există o reţetă cu efecte detoxifiante puternice, recomandată de un preot german.
Reţetă ceai pentru eliminarea pietrelor la vezică
Ingrediente
• 50 g ciuboţica-cucului
• 50 g mlădiţe de soc (muguri tineri, de primăvară)
• 15 g rădăcini de păpădie
• 50 g frunze de urzici
Mod de preparare
Se adagă o linguriţă din acest amestec la o un sfert de litru de apă, şi se opăresc plantele timp de 3 minute. Din acest ceai se beau câte 2 căni pe zi, înghiţitură cu înghiţitură.
> Întăreşte nervii şi inima
Puţină lume ştie că ceaiul de ciuboţica-cucului are efect tonic nervos şi cardiovascular.
Calmează durerile de cap pe fond nervos, reduce migrenele puternice.
Calmează inflamaţiamiocardului, revenind hidropizia şi apoplexia.
Ca să beneficiezi de aceste efecte uluitoare, prepară o fiertură din rădăcină de ciuboţica-cucului şi adaugă o linguriţă de miere.
Reţetă vin tonic pentru inimă
Tot pentru tonifierea cardului se recomandă vinul de ciuboţica-cucului.
Se umple o sticlă de 2 litri cu umbrele florale întregi de ciuboţica cucului (proaspete). Florile trebuie să stea lejel în sticlă, nu înghesuite.
Se toarnă vin alb natural, cât să acopere florile. Se pune un dop de plută şi se lasă la macerat 14 zile, la loc însorit.
Pentru bolile de inimă se ia câte o gură de vin. Cardiacii cu boli cronice pot lua câte 3 linguri pe zi din acest vin tonic.
> Alungă insomnia
Datorită efectului sedativ puternic, ciuboţica-cucului induce o stare de calm total la nivelul minţii şi a corpului.
Maria Treben are o formulă minunată pentru insomnie, cu efectului unui somnifer natural, care nu afectează sistemul nervos, ci înlătură cu succes tulburările nervoase. Iată reţeta:
Reţetă ceai contra insomniei
Ingrediente
• 50 grame de ciuboţica-cucului
• 25 grame de flori de levănţică
• 15 g de conuri de hamei
• 10 grame de sunătoare
• 5 grame de rădăcini de odolean
Mod de preparare
Se adaugă o linguriţă cu vârf din acest amestec la un sfert de litru de apă şi se opăreşte 3 minute.
Secretul este ca ceaiul să se bea încet, cu înghiţituri mici, cald, înainte de culcare. Se poate adăuga şi puţină miere.
pentru gidilituri la talpa picioarelor va rog
mi-e foarte dragă această floare!