Tinctura de cacao sprijină sănătatea vasculară și cardiacă
Orice plantă sau aliment poate fi transformat într-un produs terapeutic dacă îl macerăm o perioadă în alcool. Tinctura de cacao este un bun exemplu în acest sens.
De ce tinctură de cacao? Ei bine, pentru că boabele de cacao sunt foarte, foarte bogate în antioxidanți. Conțin peste 400 de compuși benefici!
Cuprins
Cacao are o activitate antioxidantă mai mare decât vinul roșu și ceaiul verde
Un studiu a arătat că boabele de cacao au o activitate antioxidantă mai crescută decât vinul roșu, ceaiul verde și ceaiul negru și implicit beneficii mai mari pentru sănătate.
Frunzele și boabele arborelui de cacao sunt folosite de mii ani de populațiile din sudul Americii, precum mayași, azteci și olmeci.
Aceștia aveau chiar o băutură preferată din cacao, pe care o preparau din boabele măcinate ale plantei și apă fierbinte.
Boabele de cacao conțin cantități mari de flavonoli, antocianidine și epicatechine. Acești compuși măresc apărarea antioxidantă împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice.
Citește și – Cacao – un puternic agent antioxidant, care protejează neuronii și ajută la scăderea în greutate
Tinctura de cacao – rețetă
Ingrediente
- 85 g de boabe de cacao
- 170 ml de rom alb (vodcă, rachiu de fructe sau alt tip de alcool)
Preparare
Boabele de cacao se macină prin râșnița electrică de cafea. Pudra fină obținută se pune într-un borcănel de sticlă. Se adaugă alcoolul și se închide ermetic.
Preparatul se lasă să stea 24 de ore la macerat. Agitați conținutul frecvent, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din cacao.
Strecurați alcoolul printr-un tifon des sau mai bine printr-un filtru de cafea.
Tinctura obținută se pune într-un borcănel cu gura largă. Se bagă în congelator și se lasă peste noapte. Acest lucru ajută la formarea untului de cacao la suprafață.
Se îndepărtează ușor cu o lingură. Tinctura se lasă apoi să se lichefieze la temperatura camerei și se transferă într-o sticlă închisă la culoare.
Poate fi păstrată timp de 1 an.
Mod de utilizare
Se folosește la deserturi sau băuturi. Dar se poate administra și în scop terapeutic. Doza recomandată este de 1-4 ml pe zi.
Beneficiile boabelor de cacao
Acestea au efect protector asupra vaselor de sânge. Stimulează funcția imunitară și ajută la reducerea tumorilor.
La fel ca și cafeaua, cacao conține un compus stimulant, numit teobromină. Însă acest alcaloid nu are un efect la fel de puternic asupra sistemului nervos central precum cofeina.
Datorită faptului că îmbunătățește starea de spirit, poate combate depresia și tristețea. Nu degeaba persoanele deprimate simt nevoia să mănânce ciocolată.
Citește și – Cacao îmbunătățește gândirea, atenția și memoria
Cacao și ciocolata neagră pot ajuta la prevenirea bolilor arteriale și a accidentelor vasculare cerebrale datorită efectelor antiplachetare.
Flavonoidele ajută la dilatarea vaselor de sânge și contribuie astfel la scăderea tensiunii arteriale crescute.
Polifenolii din cacao sunt asemănători celor din vinul roșu. Aceștia împiedică oxidarea colesterolului LDL și reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Tinctura de cacao poate fi utilizată ca vasodilatator natural, ca diuretic, stimulant cardiac și remediu anti-astmatic.
Totodată, extractul de cacao combat bacteriile care provoacă furuncule și septicemie.
Citește și – Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!
Contraindicații
Preparatele din cacao nu sunt recomandate în paralel cu medicamentele anticoagulante (care încetinesc coagularea sângelui) sau cu medicamente antiplachetare, precum Plavix sau Warfarină.
Surse articol:
1. Tropilab, Cacao seed tincture: https://tropilab.com/cacaoseedstincture.html
2. Gotrum.com, Making Your Own Cacao Rum Tincture: http://www.gotrum.com/the-rum-university/making-your-own-cacao-rum-tincture/