10 sfaturi naturiste pentru protejarea aparatului respirator

Dr. Susan E. Brown, expert în sănătatea oaselor, ne recomandă câteva sfaturi naturiste pentru protejarea aparatului respirator.

Medici din întreaga lume opiniază asupra celor mai bune mijloace de protejare împotriva pandemiei de coronavirus.

Remedii sistemul respirator

Remedii sistemul respirator: Alvaro cabrera – www.freepik.com

Este foarte important să investim în prevenție. Și să știm cum anume ne putem îmbunătăți sau proteja sănătatea sistemului respirator.

COVID-19, cunoscută și sub numele de „sindrom respirator acut sever”, este boala care rezultă în urma afectării aparatului respirator.

SARS-CoV-2 cauzează obstrucția căilor respiratorii cu mucus gros. Acesta se întărește și blochează căile respiratorii și plămânii.

10 sfaturi naturiste pentru protejarea aparatului respirator

La fel ca în cazul altor virusuri, este foarte important să prevenim această acumulare excesivă de mucus. Pe lângă regulile de igienă emise de Centrele Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ne pot fi utile și sfaturile oferite de dr. Susan Brown.

Beți lichide calde

Băuturile reci stimulează producția de mucus, în timp ce băuturile calde ajută la dizolvarea și eliminarea acestuia. Dovadă atunci când bem un ceai cald, mucusul se subțiază și secrețiile încep să se elimine.

Hidratarea este esențială. Iar pentru protejarea aparatului respirator, este important să bem lichide calde sau fierbinți. Putem consuma apă caldă, simplă sau cu lămâie, sau diverse ceaiuri.

Este indicat să bem apă caldă din 20 în 20 de minute și să ne menținem gâtul hidratat.

Rădăcina de ghimbir ajută la fluidizarea mucusului și la eliminarea congestiei nazale. În plus, are un efect benefic asupra gâtului.

Alte ceaiuri utile în afecțiunile respiratorii sunt ceaiul de mentă, de isop, de busuioc, de cimbru, de zmeură, ceaiul verde. De asemenea, se pot consuma supe fierbinți.

Evitați produsele lactate

Deși sunt foarte sănătoase și hrănitoare, lactatele sunt asociate cu congestii, mai ales la nivelul sistemului respirator. Foarte mulți autori susțin că produsele lactate încurajează formarea de mucus.

De asemenea, trebuie să evităm alimentele care conțin compuși alergeni.

Mâncați mâncăruri gătite în casă

Dacă vrem să fim sănătoși, este important să evităm produsele procesate, semi-preparate sau gata preparate din magazine. Cel mai bine este să gătim în casă.

Dr. Susan ne sfătuiește să consumăm supe, tocănițe și alte mâncăruri moi și calde. Trebuie să evităm alimentele reci și crude, precum salatele. Orice lichid vrem să consumăm, trebuie să îl încălzim înainte.

Igiena nazală și bucală

Pe lângă spălatul pe mâini și pe față, este importantă și curățarea căilor nazale și a cavității bucale. Pentru nas, putem folosi soluții saline. Se găsesc în farmacii.

Pentru curățarea și dezinfectarea gurii, putem face gargară cu apă caldă și sare.

Vracii indieni practică din vechime terapia orală, care presupune clătirea gurii cu ulei cald. Indienii folosesc acum ulei de cocos sau ulei de susan. Dar se poate folosi și uleiul de măsline. După gargară, uleiul se scuipă.

Dietă alcalină

Pentru a preveni producția de mucus, este recomandat să ne axăm dieta pe alimente formatoare de alcalinitate. Mâncați 2 boluri de legume la prânz și 2-3 porții de fructe pe zi. Includeți în dietă nuci, semințe, verdețuri, mirodenii și condimente. 

Ridicarea nivelului pH-ului este importantă pentru combaterea multor boli. inclusiv virusurile supraviețuiesc și se dezvoltă într-un mediu acidic.

Dr. Susan recomandă ca urina de dimineață să ajungă la un pH de 6.5-7.5.

Decongestionante și suplimente naturale

Dacă observați că sunteți înfundat, apelați la suplimente naturale cu efecte decongestionante, antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Se pot lua suplimente cu vitamine și minerale zilnic.

Vitamina C este una din cele mai bune vitamine pentru stimularea funcției sistemului imunitar. Studiile au arătat că are efecte antioxidante și antivirale puternice, mai ales în doze mari (terapeutice).

La fel de bună este și quercetina, care are la rândul ei proprietăți antioxidante, antivirale, antiinflamatoare și anti-alergice.

Vitamina D întărește imunitatea și ajută organismul să lupte cu infecțiile virale. Cercetări numeroase au arătat că această vitamină scade incidența infecțiilor respiratorii.

Luați zinc (20-30 mg) și seleniu (150-250 cmg) zilnic. Ambele minerale susțin funcțiile imunitare și au o activitate antivirală.

400 mg de magneziu pe zi în formă alcalină (ex. citrat de magneziu) poate ajuta la creșterea pH-ului și protejarea celulelor de invazia virusurilor.

Îmbrăcăminte adecvată

Pentru a evita o răceală nedorită, este important să ne îmbrăcăm bine și să evităm frigul. Chiar și în zilele însorite de aprilie-mai, vremea este încă rece și capricioasă.

Trebuie să ne protejăm mai cu seamă gâtul. Plămânii sunt sensibili la vânt și la aerul rece.

Evitarea fumatului

Fumătorii sunt mai predispuși la afecțiuni respiratorii. De asemenea, evoluția unei infecții respiratorii în cazul lor, precum COVID-19, este mai dramatică.

Evitați fumatul de mâna a doua și a treia. Stați departe de persoanele care fumează și de zonele cu un nivel ridicat de poluare. Plămânii sunt direct expuși la toxinele care circulă în aer.

Ieșiți în natură

În ciuda restricțiilor date de autorități, putem ieși afară cel puțin o oră pentru a petrece în natură. Dacă aveți o pădure în apropiere, faceți o scurtă drumeție zilnic.

Alegeți spațiile deschise și păstrați distanța de alte persoane.

Aveți grijă de sănătatea mentală

În perioadele dificile este esențial să ne păstrăm calmul și gândirea limpede. Stresul este cel mai mare dușman al nostru, deoarece nu-l vedem și ne lăsăm ușor pradă acestuia.

Evitați îngrijorările excesive, gândurile rele, scenariile teribiliste și știrile negativiste.

Încercați să priviți întotdeauna partea bună a lucrurilor. În orice lucru rău există o parte bună, care ne poate da nădejde și curaj să mergem mai departe.

Somnul și odihna sunt foarte importante pentru protejarea imunității și vindecarea unui organism bolnav.

Surse articol:

    1. Susan E. Brown, Basic Steps to Support Immunity in Today’s Environment, Better Bones: https://www.betterbones.com/bone-nutrition/boost-immunity/
    2. Susan E. Brown, 10 Tips to Enhance Respiratory Wellness, Better Bones: https://www.betterbones.com/the-natural-approach/respiratory-wellness/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.