Streptococ în gât – simptome, transmitere, tratament
√ Articol documentat
Deși cele mai multe dureri în gât au o cauză virală, există cazuri când ele pot fi provocate de bacterii. Infecția cu strepcococ este un astfel de exemplu.
Află mai multe despre streptococul în gât, despre simptomele, cauzele, modul de transmitere și opțiunile de tratament existente.

Streptococ in gat: Freepik – www.freepik.com
Streptococ în gât – transmitere
Infecția cu un Streptococ din grupul A (streptococul betahemolitic A) afectează gâtul și amigdalele. Acest tip de patogen trăiește în nas și în gât și de aceea se răspândește foarte ușor la alte persoane.
Streptococul în gât se transmite prin picăturile lichide respiratorii pe care le elimină persoanele infectate atunci când tușesc sau strănută.
Poți lua această bacterie dacă:
» respiri sau inhalezi acele picături infectate
» atingi un obiect sau o suprafață care conține acele picături și apoi duci mâna la nas sau la gură
» ai pe cineva în casă cu streptococ în gât și bei sau mănânci din același pahar/fafurie
» atingi leziunile pielii cauzate de streptococul din grupul A (care se numesc impetigo)
Spre deosebire de alte bacterii, streptococii nu se răspândesc prin intermediul alimentelor care nu sunt păstrare sau gătite în condiții de igienă optime.
De asemenea, streptococul nu se transmite prin animalele de companie sau prin alte obiecte (ex. jucării).
Perioada de incubație pentru streptococul în gât este de câteva zile. Durează de obicei în jur de 2-5 zile până când o persoană expusă la streptococul betahemolitic A să se îmbolnăvească.
Streptococ în gât – simptome
Cu toate că este o infecție ușoară, faringita streptococică poate fi extre de dureroasă. Principalele simptome care îți pot da de bănuit că este vorba despre o infecție cu streptococ sunt:
» durerea puternică în gât, care se instalează foarte repede
» durere la înghițire
» febră
» amigdale roșii și umflate (pot să apară pete albe sau puncte de puroi)
» puncte roșii mici pe cerul gurii
» ganglioni umflați în partea frontală a gâtului
Pacienții cu streptococ în gât – mai cu seamă copiii – pot acuza de asemenea dureri de cap, greață, dureri de stomac sau vărsături. Există de asemenea posibilitatea apariției febrei scarlatine.
Durerea în gât – virală sau bacteriană?
Este foarte important să știi să deosebești între o durere în gât de natură virală de o durere în gât bacteriană.
Trebuie să reții că principalele simptome ale streptococului în gât sunt febra și durerea în gât cu debut fulminant și inflamație, fără tuse.
În schimb, durerea în gât de cauză virală produce tuse, secreții nazale și răgușeală – simptome specifice unei gripe sau răceli.
Un alt aspect important de reținut este că nu toate persoanele infectate cu streptococ au simptome.
Streptococul în gât la copii
Copiii fac de obicei streptococ în gât. Categoria de vârstă cu cel mai mare risc de infectare este 5-15 ani. Potrivit statisticilor, 3 din 10 copii cu dureri în gât au faringită streptococică (sau faringită acută).
Este mai rar întâlnită la copiii sub 3 ani.
Citește și: Dureri în gât la copii – cauze și remedii naturiste
Streptococ în gât la adulți
Doar unul din 10 adulți cu dureri în gât are streptococ în gât. Această infecție are așadar o prevalență scăzută la adulți.
O persoană adultă poate lua această bacterie dacă are copii de vârstă școlară.
Dacă ai un copil în casă cu streptococ în gât, este posibil să îl contactezi și tu. De asemenea, școlile, centrele de zi și alte locuri populate cu copii din categoria de vârstă vizată pot adăposti și răspândi mai ușor bolile infecțioase.
Streptococ în gât – analize
Dacă tu sau copilul tău prezintă simptome de faringită streptococică, trebuie să mergi cât mai repede la medic. Faringita streptococică este una din puținele cazuri de faringită în care se prescriu antibiotice.
Medicul nu poate pune acest diagnostic doar uitându-se în gât. Dacă suspectează că este vorba despre o infecție bacteriană, va solicita un exudat faringian sau un test de Streptococ betahemolitic A.
Streptococ în gât – tratament
Dacă rezultatele la test sunt pozitive, doctorul va recomanda un tratament antibiotic. Simptomele ar trebui să cedeze după câteva zile de antibiotic. Antibioticele reduc durata bolilor, reduc severitatea simptomelor și împiedică răspândirea bacteriei la alte persoane, precum și apariția complicațiilor.
Dacă nu apare nici o ameliorare după 48 de ore de la administrarea antibioticului, sunați medicul.
Important de reținut: pacienții diagnosticați cu streptococ în gât care nu prezintă simptome nu au nevoie de antibiotice. Aceștia sunt mai puțin contagioși și mai puțin predispuși la complicații.
Streptococ în gât – complicații
Dacă nu este tratată corespunzător (cu antibiotice), infecția cu streptococ se poate răspândi la alte zone din corp, cauzând complicații:
» puroi (abces) la nivelul amigdalelor
» ganglioni inflamați
» infecții sinuzale
» infecții ale urechii
» febră reumatică
» boli renale
Citește și: Sirop de ceapă și miere – rețeta bunicii pentru tuse și dureri în gât
Sfaturi finale
Ingiena mâinilor poate preveni răspândirea streptococilor. Medicii recomandă spălatul pe mâini cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, mai ales înainte de masă, după contactul cu școlari, după tuse sau strănut, înainte de prepararea meselor.
Se recomandă de asemenea spălarea temeinică vaselor după ce o persoană din casă este infectată cu streptococ.
Pacienții cu streptococ în gât trebuie să rămână la domiciliu până când nu mai prezintă febră. Se pot întoarce la școală, la serviciu sau la alte activități publice după cel puțin 24 de ore de antibiotice.
Antibioticele trebuie administrate întocmai conform recomandărilor medicului. Nu întrerupeți tratamentul înainte de vreme, chiar dacă vă simțiți mai bine.
Sursă: Centers for Disease Control and Prevention, Strep Throat: All You Need to Know, Group A Streptococcal (GAS) Disease: https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/strep-throat.html