Ulei de oregano – cum să îl prepari și la ce să îl folosești

Uleiul de oregano este unul din cele mai valoroase remedii naturale. Nu trebuie să lipsească din nici o casă! Îl poți folosi în diverse probleme de sănătate, mai cu seamă în răceli și infecții.

Descoperă cum îl poți prepara tu singur și în ce afecțiuni îl poți utiliza.

Ulei de oregano – preparare si utilizare: Freepik – www.freepik.com

Uleiul esențial de oregano – proprietăți

Oregano are o compoziție chimică complexă. Principalii săi compuși sunt terpenii, precum carvacrol, timol, 1,8-cineol și beta-citronelol. Aceștia sunt responsabili pentru activitățile farmacologice cele mai importante.

Studiile au demonstrat că uleiul esențial de oregano are proprietăți antimicrobiene puternice. Este eficient împotriva afecțiunilor cauzate de virusuri, bacterii și fungi (ciuperci), precum răceală, gripă, paraziți intestinali sau candidă.

Investigațiile de dată recentă au arătat că acest produs este de asemenea antioxidant, antiinflamator, imunomodulatoare, antidiabetic și anticancerigen.

Cel mai eficient ulei de oregano este uleiul esențial de oregano sălbatic. Se găsește la magazinele naturiste. Este destul de scump. O sticluță de 30 ml costă în jur de 200 de lei. Dar fiind extrem de concentrat, se folosește în doze mici (doar 1-2 picături).

Cum să faci ulei de oregano în casă

Vestea bună este că dacă poți încerca să prepari ulei de oregano în casă. Nu va fi la fel de puternic precum uleiul esențial, însă poate fi utile în diverse simptome.

Ingrediente

1 legătură mare de oregano
ulei de măsline de calitate

Cum se prepară uleiul de oregano

desfă crenguțele de oregano și curăță-le de orice fel de impurități; spală-le bine sub un jet de apă
tamponează-le cu un prosop gros și lăsă-le să se usuce complet; oregano nu trebuie să fie deloc umed, altfel riști să se formeze bacterii în ulei
rupe frunzulițele de pe tulpină și pune-le într-un borcan de sticlă curat și uscat (poți folosi și tulpinile, dacă le toci mărunt); zdrobește puțin plantele pentru a ajuta la eliberarea uleiurilor volatile din oregano
toarnă ulei de măsline peste plante, suficient cât să fie bine acoperite; amestecă și asigură-te că oregano este bine cufundat în ulei
lasă uleiul de oregano la infuzat 2 săptămâni într-un loc răcoros și întunecos din casă; amestecă ocazional în el; vei ști că este gata atunci când uleiul a căpătat o culoare închisă de verde-maro și un miros puternic de oregano
strecoară apoi uleiul printr-un tifon des, storcând bine și plantele

Păstrează uleiul de oregano într-o sticlă închisă la culoare, la frigider (rezistă până la 1 an)

Ulei de oregano – la ce se folosește

Acum că ai ulei de oregano în casă, află la ce este bun și cum îl poți folosi. Atenție, acest produs nu trebuie să înlocuiască tratamentul recomandat de medic!

Răceli, gripă, infecții. Uleiul de oregano susține funcția sistemului imunitar. În sezonul rece îl poți folosi împotriva răcelilor, a gripei și a infecțiilor respiratorii. Poți lua câte 5 picături pe zi, adăugate într-un pahar cu apă, ceai sau suc natural. Dacă ești foarte bolnav, poți lua această doză de 2 ori pe zi, până la 10 zile.

Infecții ale sinusurilor, bronșită. Ia câte 3 picături de ulei de oregano, de 2 ori pe zi, până la 10 zile.

Infecții cu Candidă. Ia câte 2 picături de ulei de oregano de 2 ori pe zi, timp de 10 zile. Evită consumul de zahăr.

Piciorul de atlet, ciuperca unghiei. Pune câteva picături direct pe unghia sau regiunea afectată, de 2 ori pe zi, până când simptomele dispar.

Paraziți intestinali. Ia câte 3 picături de ulei de oregano de 2 ori pe zi, maxim 10 zile.

Indigestie. Dacă suferi de indigestie, sau ești balonat și ai gaze, ia câteva picături de ulei de oregano înainte de mese.

Artrită reumatoidă, dureri de sciatică (folosit extern).

În sezonul răcelilor și a gripei poți lua preventiv câte 2-3 picături de ulei de oregano.

Totodată, poți folosi uleiul de oregano la salate sau alte mâncăruri care au nevoie de o condimentare suplimentară.

Citește și: Uleiul de oregano – cel mai puternic antibiotic recunoscut de știință

Ulei de oregano – contraindicații

Oregano poate interacționa cu unele medicamente. Cereți sfatul medicului dacă urmați un tratament. Nu folosiți acest produs dacă sunteți gravidă sau alăptați.

Nu depășiți dozele recomandate, deoarece pot să apară efecte secundare precum:

– stomac deranjat
– arsuri stomacale
– iritații

Dacă ți-a plăcut acest articol și ai găsit informațiile noastre folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie:

1. Tash, Oregano Oil Uses and How to Make Your Own, Holistic Health Herbalist: https://www.holistichealthherbalist.com/oregano-oil-uses-and-how-to-make-your-own/
2. Nayely Leyva-López, Erick P. Gutiérrez-Grijalva, Gabriela Vazquez-Olivo, and J. Basilio Heredia, Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties, Molecules. 2017 Jun; 22(6): 989. Published online 2017 Jun 14. doi: 10.3390/molecules22060989. PMCID: PMC6152729. PMID: 28613267: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.