ULEIUL de OREGANO – cel mai puternic ANTIBIOTIC recunoscut de știință

Uleiul la care facem referire în acest articol este extras din organo sălbatic (Origanum vulgare), și nu din planta oregano cultivată în grădini în scop culinar.

Uleiul de oregano sălbatic se găsește de cumpărat în magazinele naturiste și în mediul online.

Ulei de oregano

Când cumpărați un produs cu această denumire, asigurați-vă că are în compoziție o cantitate de carvacrol de peste 70%. Carvacrol-ul este compusul activ din oregano responsabil pentru acțiunea sa farmacologică puternică.

Uleiul de oregano – mai eficient decât antibioticele?

Uleiul de oregano a demonstrat proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și imunostimulatoare, fiind considerat unul din cele mai puternice antibiotice naturale.

– tratează infecțiile cu Giardia mai eficient decât medicamentele convenționale
– distruge orice fel de paraziți
– inhibă dezvoltarea bacteriilor
– împiedică răspândirea Stafilococului auriu la nivelul plămânilor și feței

Două studii au arătat că uleiul din oregano sălbatic și carvacrol-ul reduc infecția la fel de eficient ca și antibioticele tradiționale.

Cercetătorii britanici au comparat acest produs cu 18 antibiotice populare și au obținut rezultate impresionante. Uleiul de oregano s-a dovedit chiar mai eficient decât antibioticele, distrugând inclusiv bacteriile rezistente la medicația clasică.

O echipă de cercetători de la Georgetown University Medical Center a testat uleiul de organo pe stafilococ – o bacterie asociată cu diverse infecții severe, care a căpătat în ultima vreme o rezistență crescută la antibioticele de sinteză.

Cercetătorii au combinat uleiul de oregano cu bacteria testată într-o eprubetă și au comparat efectele acestei soluții cu efectele unor antibiotice standard: streptomicină, penicilină și vancomicină.

Uleiul de oregano, în doze relativ mici, a inhibat creșterea stafilococului auriu la fel de eficient ca și celelalte antibioticele testate.

A urmat apoi o examinare pe 18 șoareci infectați cu stafilococ, care au fost împărțiți în 3 grupuri egale, de câte 6 șoareci.

• grupul 1 – au primit ulei de oregano timp de 30 de zile, și 50% din șobolanii acestui grup au supraviețuit până în ultima zi de tratament;

• grupul 2 – a primit carvacrol în ulei de măsline (nu ulei de oregano) și a supraviețuit doar 21 de zile;

• grupul 3 – a primit ulei de măsline fără nici un alt agent activ și toți șoarecii din acest grup au murit în 3 zile.

Aceste rezultatele demonstrează că pe lângă carvacrol, uleiul de oregano conține și alți compuși cu acțiune antibiotică.

Capacitatea uleiurilor din diferite plante aromatice, mirodenii și condimente de a ucide organismele infecțioase este cunoscută încă din antichitate, după cum a afirmat unul din autorii studiului.

Aceste uleiuri naturale se pot dovedi adjuvante valoroase sau chiar înlocuitori eficienți pentru numeroase medicamente anti-germicide.

Oregano sălbatic conține câteva grupuri principale de compuși cu proprietăți terapeutice importante:

1.  fenoli (carvacrol, timol) – cu efecte antiseptice și antioxidante;
2. terpeni (pinen, terpinen) – cu efecte antiseptice, antivirale, antiinflamatoare și analgezice;
3.  alcooluri de lanț lung (linalol și bonreol) – cu efecte antivirale și antiseptice.

În oregano găsim și nutrienți mai populari, precum calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, cupru, bor, mangan, vitaminele A, B3, C și beta-caroten.

Cum se administrează uleiul de oregano

Doza pentru adulți este de 5 picături de ulei, de 3-5 ori pe zi, diluate cu 1 linguriță de miere sau suc, sau cu puțină apă simplă. Se ține câteva secunde în gură, apoi se înghite.

Acest tratament poate fi folosit în diferite infecții:

Candida albicanis
Giardia dudodenalis
Escherichia coli
Klebsiella pneumoniae
Salmonella enterica
Stafilococul auriu

Este util și în infecții urinare, prostată sau prevenirea infecțiilor cu Stafilococ auriu după operații.

 

Utilizări externe

Uleiul de oregano poate fi folosit și extern, de 2-3 ori pe zi:

• infecția sinusurilor sau infecții pulmonare – se fac inhalații cu ulei de oregano;

• înțepături, infecții ale pielii, furuncule, acnee, psoriazis – se aplică pe piele câteva picături, se masează și se acoperă cu un plasture; sau se adaugă câteva picături în săpunul lichid sau gelul de duș;

• infecții gingivale, dezinfectarea cavității bucale – se pun câteva picături de ulei pe periuța de dinți și se periază dantura; gingiile se masează cu câteva picături de ulei;

• infecții ale scalpului – se pun câteva picături de ulei în șampon sau balsam;

• ciuperca piciorului, picior de atlet – se pun câteva picături de ulei pe zona afectată (între degete, pe unghii) și se masează.

Precauții și contraindicații

Uleiul de oregano sălbatic nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Nu trebuie depășită doza zilnică recomandată.

Surse bibliografice:

1. Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011011065609.htm

2. Complete Health & Happiness: http://complete-health-and-happiness.com/oil-of-oregano/

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.