BALONAREA – cauzată de fluctuațiile HORMONALE, EXCESELE alimentare și STRES
Mulți din cei afectați de balonare se plâng din cauza durerii și a disconfortului, alții sunt deranjați de proeminența abdomenului și cred că au luat în greutate.
Dacă dimineața la trezire abdomenul tău este normal iar seara burta este umflată, nu e din cauză că te-ai îngrășat, ci din cauză că suferi de balonare.
Balonarea și umflarea sau extinderea stomacului se numără printre cele mai frecvente și severe probleme gastrointestinale raportate de persoanele care suferă de tulburări intestinale la nivel mondial.
Citește și Mă balonez din orice – cauze și remedii pentru balonare
Cuprins
Balonarea și sindromul colonului iritabil
Balonarea este un simptom asociat de multe ori cu sindromul colonului iritabil. Pe lângă balonare, această afecțiune produce și alte simptome, precum:
– durere abdominală
– spasme abdominale
– constipație, scaune tari
– episoade alternante de diaree și constipație
– balonare abdominală
– flatulență, gaze intestinale, chiorăitul stomacului
– senzația de golire incompletă a intestinelor
– greață, oboseală, râgâială, vărsături (în cazuri mai rare)Cele 3 cauze principale ale balonării
Potrivit unui sondaj realizat de Grain Information Service, 20% din populație se confruntă cu simptome de balonare. Cei mai mulți cred că ele sunt cauzate de sindromul colonului iritabil sau de o intoleranță la grâu. Cu toate acestea, balonarea se poate datora altor motive. Iată care sunt procentele și cauzele reale:
– fluctuații ale hormonilor (32% din cazurile de balonare)
– mâncatul excesiv / mesele neregulate (28%)
– indigestia pe fond de stres (27%)
Multe persoane mărturisesc că balonarea apare la prânz sau seara, mai ales după ce au servit o masă copioasă sau cu alimente greu digerabile.
Alimente și practici care agravează balonarea
Săritul peste mese sau programul instabil de mese, consumul excesiv de băuturi acidulate la masă pot agrava senzația de balonare. Un sfat important în acest sens este distribuirea alimentelor și băuturilor pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu existe pauze mari între mese sau supraalimentare la o singură masă. Mesele mici și dese sunt cea mai bună soluție pentru persoanele care se balonează frecvent.
Citește și 8 ALIMENTE care reduc GAZELE și BALONAREA
În unele situații, consumul excesiv de fructe (precum banane) și mâncăruri condimentate pot înrăutăți balonarea. Evitați să consumați aceste alimente dacă observați că accentuează simptomele de balonare.
Constipația este o altă problemă care poate înrăutăți starea de balonare. Combateți constipația printr-un consum suficient de apă (8-10 pahare pe zi) și de fibre (cereale integrale, mai ales la micul-dejun). Boala celiacă și intoleranța la lactoză pot agrava simptomele colonului iritabil.
Cum știi că suferi de sindromul colonului iritabil?
Înainte să mergeți la medicul gastroenterolog pentru a investiga motivul pentru care vă simțiți deseori balonat, notați informațiile cele mai importante despre acest simptom:
– când apare balonarea
– cât durează
– când se îmbunătățește, când se agravează
– ce alimente ați mâncați, ce ați băut înainte de apariția balonării
Trebuie să știți că balonarea, senzația de plenitudine și indigestie asociate cu colonul iritabil nu se manifestă după masă. Simptomele colonului iritabil au loc de obicei la nivelul abdomenului inferior.
Dacă balonarea se datorează unei intoleranțe alimentare, un medic nuriționist vă poate ajuta. El vă poate recomanda:
– să beți mai multe lichide
– să consumați mai multe alimente bogate în fibre (pentru evitarea constipației)
– să vă stabiliți un program de mese
– să mâncați mai des și mai puțin
– să consumați iaurturi probiotice
Dieta de excludere
Totodată, vă poate prescrie o dietă de excludere, care se realizează în 3 etape:
1. Faza de excludere – trebuie să evitați alimentele suspecte timp de 2-3 săptămâni, notând orice informație importantă în jurnal.
2. Faza de testare – trebuie să adăugați din nou în dietă alimentele excluse în prima fază, câte unul pe rând, crescând treptat cantitatea până ajungeți la o porție normală în 3 zile; dacă simptomele reapar, continuați să excludeți acele alimente; dacă nu apar reacții adverse, adăugați-le definitiv în dietă.
3. Faza de menținere – continuați să evitați alimentele care produc balonare, urmând dieta recomandată de nutriționist, care se va asigura că oferă toți nutrienții importanți, este variată și echilibrată.
În cazul unui episod de colon iritabil, stomacul devine foarte sensibil și de aceea este posibil ca toate alimentele să fie problematice. Nu țineți diete restrictive pe termen lung, fără știrea sau avizul unui medic sau nutriționist.
Citește și Ce PLANTE putem folosi în caz de BALONARE
Un lucru important de reținut este că dieta și stresul joacă un rol important în sănătatea tractului gastrointestinal. Cercetările recente au arătat că dietele sărace în oligozaharide fermentabile, dizaharide și monozaharide pot reduce simptomele pacienților și îmbunătăți calitatea vieții acestora.
Cumpără de aici remedii balonare:
[wcepe_products ids= ‘4256, 7919, 7044, 4697′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Anna Foley, Rebecca Burgell, Jacqueline S. Barrett, and Peter R. Gibson, Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension, Journal of Gastroenterology and Hepatology (N Y). 2014 Sep; 10(9): 561–571: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991532/
2. Fob.uk, Bloating and IBS: https://www.fob.uk.com/nutrition-and-health/bloating-and-ibs/