COLESTEROLUL nu crește doar din cauza alimentației greșite – 6 alte CAUZE posibile
Colesterolul este o substanță cu o textură grasă, care se găsește în celule. Când nivelul lui crește peste limită, excesul de poate lipi de pereții vaselor de sânge, cauzând probleme de circulație și crescând riscul de atac de cord și accidente vasculare cerebrale.
Fără îndoială, dieta poate influența în bine sau în rău nivelul colesterolului. Consumul de grăsimi saturate (regăsite în special în produsele animale) și grăsimi trans (margarină, biscuiți, produse de patiserie) pot crește colesterolul, precum și carnea roșie sau lactatele foarte grase.
Limitarea consumului acestor alimente și creșterea aportului de legume, cereale integrale și leguminoase poate fi o strategie de scădere a colesterolului.
Din ce cauze crește colesterolul
Dieta însă nu este singura sau principala cauză a hipercolesterolemiei. Există alți factori de risc care trebuie luați în considerare atunci când se urmărește reglarea nivelului de colesterol.
• Obezitatea
Excesul ponderal poate crește nivelul de colesterol LDL din sânge. Obezitatea înseamnă un indice de masă corporală de 30 sau mai mare, care este întâlnit la circa 40% din americanii adulți.
• Lipsa de mișcare fizică
Dacă aveți colesterolul crescut, un stil de viață sedentar nu vă poate ajuta în nici un fel să ajungeți la un nivel normal. Se recomandă un minim de 30 de minute de mișcare fizică pe zi.
Exercițiile fizice ajută la transportul colesterolului LDL din sânge în ficat, unde este utilizat pentru digestie sau eliminat din corp. Totodată, mișcarea fizică stimulează creșterea colesterolulul LDL, fracția „bună” de colesterol, care a fost asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
• Fumatul
Acest viciu poate deteriora pereții vaselor de sânge, crescând riscul de acumulare de depozite grase, îngustare a arterelor și restricționarea fluxului sanguin (ateroscleroză), și implicit de accidente vasculare cerebrale sau atac de cord. Totodată, fumatul scade nivelurile colesterolul HDL.
• Diabetul
Asemenea țigărilor, diabetul de tip 2 crește nivelul grăsimilor din sânge (colesterol și trigliceride) și tinde să diminueze valoarea colesterolul bun. La persoanele cu diabet, un nivel scăzut de colesterol HDL cuplat cu un nivel crescut de colesterol LDL și trigliceride poartă numele de dislipidemie diabetică, o afecțiune care mărește riscul de boli cardiace timpurii.
• O talie mare
Nu doar persoanele supraponderale au o circumferință mare a taliei, ci și unele persoane cu o greutate cât de cât normală.
Riscul de hipercolesterolemie crește la bărbați atunci când circumferința taliei lor este în jur de 101 cm. La femei, riscul este asociat cu o talie de 88,9 cm.
• Factorii genetici și vârsta
Puține sunt persoanele care moștenesc hipercolesterolemia din familie. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ficatul devine din ce în ce mai incapabil să elimine colesterolul LDL.
Creșterea colesterolului poate fi prevenită prin îmbunătățirea stilului de viață și a dietei, prin renunțarea la vicii, scăderea în greutate și controlul stresului. Dieta trebuie să fie mai săracă în sare și axată pe mai multe legume, fructe și cereale integrale.
Colesterolul mărit nu provoacă simptome. Doar un test de sânge poate depista o valoare anormală. Copiii și adulții tineri fără factori de risc cardiovascular sunt testați între 9 și 11 ani, apoi între 17 și 19 ani. La adulții fără risc, testele pot fi repetate o dată la 5 ani.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘11019, 11089, 10427, 10823′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Mayo Clinic, High cholesterol: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
2. Brett A. Wohler, 6 Things Besides Food That Can Cause High Cholesterol, MDVIP: https://www.mdvip.com/about-mdvip/blog/6-things-besides-food-can-cause-high-cholesterol