Cum să rezistăm cu bine în zilele CANICULARE

Verile au devenit din ce în ce mai caniculare, din cauza schimbărilor climaterice la nivel global. În zilele extrem de călduroase, organismul întâmpină dificultăți în ceea ce privește menținerea temperaturii în limite normale.

Expunerea prelungită la temperaturi mari, efortul fizic intens și transpirația excesivă pot avea efecte negative asupra sănătății.

Canicula – remedii naturale

Este importantă monotorizarea simptomelor care ar putea fi datorate caniculei:

– dureri de cap
– crampe musculare
– umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor
– apariția de coșuri roșii mici pe piele
– oboseală neobișnuită sau epuizare
– disconfort general

Se recomandă o atenție și mai sporită simptomelor ce pot indica o deshidratare a corpului, precum:

– sete excesivă
– nevoia rară de a urina
– urină închisă la culoare
– piele uscată
– puls crescut
– respirație accelerată

Prin transpirație se pot pierde minerale importante din corp, precum și vitamine solubile în apă. Există metode naturale prin care putem face față caniculei. Dieta este principalul mijloc de redobândire a echilibrului afectat de deshidratare sau transpirație excesivă.

Fructele și legumele bogate în apă pot ajuta la calmarea setei și la o hidratare optimă a organismului. Ele conțin de asemenea zaharuri, minerale și vitamine c efect energizant.

Cele mai bune alegeri sunt:

– merele și perele
– caisele și piersicile
– prunele
– afinele
– citricele (lămâi și portocale)
– pepenele roșu

Dintre legume, se remarcă prin conținutul ridicat în apă (75-90%):

– castraveții
– varza
– vinetele
– ceapa
– roșiile
– morcovii
– cartofii
– ardeii
– păstăile

Farmacistul Mircea Teodosiu după mese recomandă după mese administrarea unei căni cu ceai de mentă infuzat 2 minute. Menta este benefică pentru sistemul digestiv (balonare, dischinezie, constipație), are efecte diuretice, sudorifice și anti-obezitate.

Ceaiul de urzici este deosebit de benefic în timpul verii, deoarece sunt bogate în vitamine, săruri minerale și au efecte energizante.

Alte ceaiuri utile sunt cele de frunze de afin, busuioc, coada-șoricelului, gălbenele, lavandă, mușețel. Ele trebuie consumate calde, și nu reci de la frigider.

Băuturile reci nu sunt absorbite de corp, astfel nici efectele lor terapeutice nu sunt asimilate. Mai mult, senzația de răcorire pe care o produc este de scurtă durată.

Pentru răcorirea corpului se pot spăla încheieturile mâinilor cu un jet de apă rece.

Surse:

  1. Farm. Primar Mircea Teodosiu, Faceti fata caniculei prin mijloace naturale: Revista Galenus: https://www.revistagalenus.ro/fitoterapie/faceti-fata-caniculei-prin-mijloace-naturale/
  2. Gigen Mammoser, „Here’s How Quickly Extreme Heat Can Affect Your Health”: https://www.healthline.com/health-news/how-quickly-extreme-heat-can-affect-your-health#1

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.