FIBROMUL uterin – cauze, simptome, remedii

Fibromul uterin afectează circa 20-40% dintre femeile de vârstă fertilă. Deși în cele mai multe cazuri, aceste crescături sunt non-canceroase, ele pot cauza probleme.

CE ESTE FIBROMUL UTERIN

Cunoscute sub numele de „mioame”, fibroamele uterine sunt crescături benigne în uter care apar cel mai des după vârsta reproductivă.

Fibrom uterin: www.everydayhealth.com

Pot fi foarte mici, încât abia pot fi văzute cu ochiul liber, sau suficient de mari încât să producă distorsiuni ale uterului. Pot fi de asemenea singulare sau multiple, extinzându-se până în cutia toracică.

FIBROM UTERIN – SIMPTOME

Sunt și cazuri în care fibromul uterin nu produce nici un simptom. Însă cele mai multe dintre femeile afectate se plâng de:

– menstruații care durează 1 săptămână sau mai mult
– sângerări menstruale abundente
– durere sau presiune la nivelul regiunii pelviene
– urinare dificilă și deasă
– constipație
– dureri de picioare și de spate

FIBROM UTERIN – FACTORI DE RISC

• Hormonii de creștere – anumiți hormoni responsabili pentru menținerea țesuturilor corpului pot cauza apariția fibroamelor uterine.
• Dominanța estrogenului – pentru a funcționa normal, corpul femeii are nevoie de un echilibru al hormonilor (estrogen și progesteron); excesul de estrogen sau deficitul de progesteron poate determina dezvoltarea fibroamelor.
• Genetica – unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru mioame sau pot avea persoane îm familie cu fibrom sau un risc crescut de fibrom uterin.
• Folosirea de anticoncepționale
• Consumul de alcool și tutun
Obezitatea
• Dieta bogată în carne roșie, carne procesată sau grăsimi animale

FIBROM UTERIN – REMEDII NATURISTE

Tratamentul convențional pentru fibromul uterin nu rezolvă cauza, ci se axează pe ameliorarea simptomelor. El poate însemna administrarea de hormoni sintetici pentru controlul sângerărilor puternice sau pe operație (înlăturarea chirurgicală a mioamelor).

Femeile cu fibroame asimptomatice și non-canceroase pot monotoriza creșterea lor în timp. Fibroamele se pot micșora la menopauză sau după naștere, datorită modificărilor hormonale.

Prevenirea este extrem de importantă. Ea se poate realiza prin controlul greutății corporale, adoptarea unei diete bogate în verdețuri și legume crucifere, evitarea consumului de alcool, tutun și anticoncepționale.

Studiile au arătat că varza, broccoli și alte legume crucifere, precum și o dietă bazată pe alimente vegetale în general reduc riscul de fibrom uterin. Legumele crucifere conțin diindolilmetan – o substanță care ajută la echilibrarea hormonilor și prevenirea unor tipuri de cancer.

Dintre suplimente, cele mai bune sunt vitamina D și Omega-3.

Evitarea parfumurilor și a produselor de curățenie care conțin chimicale este de asemenea importantă.

 

Sursă: Hotze Health, ARE UTERINE FIBROIDS MAKING YOU MISERABLE? Hotze – Health and Wellness Center: https://www.hotzehwc.com/2019/05/are-uterine-fibroids-making-you-miserable/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.