Alimente care ajută la micșorarea fibroamelor uterine

Dacă aveți un fibrom uterin și sunteți îngrijorată de evoluția lui, s-ar putea să vă intereseze câteva sfaturi legate de dietă.

Există alimente care favorizează creșterea fibroamelor și alimente care pot ajuta la micșorarea lor.

Alimente care ajuta la micsorarea fibroamelor uterine

Alimente care ajuta la micsorarea fibroamelor uterine: Kamran Aydinov

Fibromul uterin are o incidență crescută la femeile de vârstă menopauzală, dar și la femeile care nu au născut niciodată.

Această tumoare poate să crească în diferite părți ale uterului. Dimensiunea ei poate varia de la un bob de mazăre la o minge de tenis sau chiar de basket.

Alimente care favorizează creșterea fibromului uterin

Femeile cu fibrom uterin ar trebui să evite consumul de alimente estrogenice. Estrogenul este hormonul care hrănește aceste tumori ginecologice. Lactatele, brânzeturile și soia sunt câteva exemple de alimente care cresc nivelul de estrogen.

Nu doar alimentele conțin estrogeni nocivi, ci și plasticurile. Citiți articolul de mai jos pentru informații mai detaliate pe acest subiect:

Alimente (și alte produse) cu efecte estrogenice – evită-le dacă ai un nivel crescut de estrogen în corp

Un alt hormon de creștere care trebuie ținut la o valoare normală este insulina. Zahărul și carbohidrații cresc insulina. Însă trebuie să știți că orice masă declanșează insulina. Cu cât mai des mâncați, cu atât mai des crește insulina.

De aceea este important să faceți o pauză cât mai lungă între mese (4-5 ore). Ideal ar fi, în acest sens, să adoptați dieta keto și postul intermitent.

Alimente care ajută la reducerea fibromului uterin

Alimentele vegetale în general sunt foarte sănătoase. Acestea conțin fitonutrienți unici cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.

Acești compuși pot ajuta la reducerea fibroamelor, inflamației și a procesului de formare de noi vase de sânge (angiogeneză) care alimentează tumorile sau alte crescături anormale în corp.

Alimente din familia cruciferelor

Consumați varză, broccoli, conopidă, ridiche, rucola, germeni de broccoli, varză de bruxelles. Legumele crucifere în general conțin compuși anticancerigeni și detoxifianți puternici, precum indol-3-carbinol și sulforafan.

Aceste alimente ajută la detoxifierea excesului dăunător de estrogen din corp.

Citește și – Alimente care ajută la reglarea hormonilor (estrogen, testosteron, cortizol, T4, insulina etc)

Alimentele din familia Allium

Mâncați ceapă, șalotă, ceapă verde, usturoi, praz și arpagic. Aceste legume au proprietăți medicinale. Potrivit studiilor epidemiologice, consumul lor reduce riscul de cancere.

Compușii bogați în sulf pe care îi conțin reduc bioactivarea carcinogenilor. Sunt utile în toate stadiile de carcinogeneză și afectează procesele biologice care modifică riscul de cancer.

Usturoiul este indicat în toate tipuri de cancer și tumori. Substanța anticancerigenă din compoziția sa este alicina. Pentru a permite eliberarea ei, după ce tăiem sau zdrobim usturoiul trebuie să îl lăsăm să stea câteva minute și apoi să îl consumăm.

Fructele de pădure

Fructele de pădure conțin acid elagic. Puteți consuma afine, coacăze negre și roșii, căpșuni, zmeură, merișoare, cătină, dude, agrișe, aronia. Aceste fructe trebuie să fie cât mai naturale, fără pesticide.

Roșiile

Tomatele sunt una din cele mai bogate surse de licopen, un antioxidant cu activitate anticancerigenă demonstrată.

Menta

Această plantă aromatică este o sursă bună de acid ursolic. Studiile au arătat că acest compus are activități diverse, precum antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare.

Acidul ursolic afectează căile de semnalizare celulară. Are efecte antiproliferative și apoptotice.

Turmericul

Studiile au arătat că substanța sa activă – curcumina – reduce dimensiunea fibromului uterin. Mecanismele de acțiune împotriva fibroamelor sunt cele antioxidante și antiinflamatoare.

Curcumina inhibă înmulțirea celulelor fibromului și induce apoptoza. Totodată, acest compus diminuează proteinele cu rol în proliferarea celulelor și fiziopatologia fibromului uterin. 

Citește și – Cura cu turmeric și piper pentru micșorarea fibromului uterin

Ceaiul verde

Un studiu publicat în „International Journal of Women Health” a arătat că extractul de ceai verde scade volumul fibromului uterin.

Participantele au consumat câte 800 mg de extract verde (cu 45% EGCG) timp de 5 luni. Volumul fibromului a scăzut cu 32,6 procente, iar severitatea simptomelor cu 32,4%.

Mai mult decât atât, ceaiul verde a redus pierderea de sânge și a ameliorat anemia. Este util și în alte afecțiuni ginecologice, precum anemoree, endometrioză, chisturi ovariene.

Surse articol:

1. Nicastro HL, Ross SA, Milner JA. Garlic and onions: their cancer prevention properties. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Mar;8(3):181-9. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0172. Epub 2015 Jan 13. PMID: 25586902; PMCID: PMC4366009.
2. Khwaza V, Oyedeji OO, Aderibigbe BA. Ursolic Acid-Based Derivatives as Potential Anti-Cancer Agents: An Update. Int J Mol Sci. 2020 Aug 18;21(16):5920. doi: 10.3390/ijms21165920. PMID: 32824664; PMCID: PMC7460570.
3. Eric Berg, The best foods to shrink fibroids: https://www.youtube.com/watch?v=g00S7VXawFw&ab_channel=Dr.EricBergDC

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.