CEAIUL de MUȘEȚEL – remediu natural pentru RINITA ALERGICĂ

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dovezile bazate pe experiența personală arată că ceaiul de mușețel, consumat cu regularitate, poate ameliora simptomele asociate cu febra fânului.

Febra fânului este o alergie cauzată de polen sau de praf, în care membranele mucoase ale ochilor și nasului se inflamează. Simptomele acestui tip de alergie se manifestă prin mâncărimi și secreții oculare și nazale.

Rinita alergica – ceai de musetel

 

Botanistul James A. Duke, fost cercetător USDA recomandă această plantă în una din cărțile sale pentru reducerea reacțiilor alergice cauzate de febra fânului.

Ce este febra fânului

Cunoscută și sub numele de rinită alergică sezonieră, febra fânului este o inflamație de tip alergic a căilor nazale, provocată de polenul copacilor și a ierbii.

Când inflamația alergenică este cauzată de praf sau de mătreața animalelor, afecțiunea se numește rinită alergică perenă (permanentă).

Reacția alergică apare atunci când alergenul (polenul, praful) este inhalat de o persoană cu un sistem imunitar sensibil. La aceste persoane, sistemul imunitar produce imunoglobuline E – un tip de anticorpi care eliberează histamina, o substanță care produce congestie nazală sau secreții nazale, strănuturi frecvente șimâncărimi ale ochilor.

Deși ceaiul de mușețel este considerat un bun remediu contra rinitei alergice în medicina tradițională, nu există multe studii pe acest subiect.

Un studiu apărut în 2011 în Journal of Ethnopharmacology a arătat că extractul de mușețel german are efecte anti-alergenice. Planta inhibă eliberarea de histamine din celulele mastocitare. Cu cât mai mare este doza de extract de mușețel, cu atât mai puternic este și efectul anti-alergic.

Precauții și contraindicații

Ceaiul de mușețel nu este indicat în toate tipurile de alergii. Persoanele cu alergie la ambrozie trebuie să evite acest remediu. Studiul citat mai sus a arătat că mușețelul conține proteine similare celor regăsite în ambrozie și că ar putea provoca sindromul alergiei orale la unele persoane alergice la polenul de ambrozie.

Acest sindrom se manifestă prin mâncărimi sau umflături la nivelul limbii, buzelor sau a cerului gurii.

Sursă: Heal with Food, Chamomile Tea as a Natural Hay Fever Remedy: https://www.healwithfood.org/allergicrhinitis/chamomile-tea-hay-fever-relief.php#ixzz5lzwFm6XM

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.