CAFEAUA verde are efecte protectoare asupra VEDERII

Articol scris de Ana-Maria Postolache

În ultimii ani, consumul de cafea a început să fie tot mai apreciat în rândul cercetătorilor, care au descoperit că acesta are numeroase beneficii pentru sănătate.

Nu este însă vorba despre cafeaua pe care o preparăm noi, din boabele prăjite și procesate, ci despre cafeaua verde, crudă.

Cafeaua verde protejeaza vederea

 

Spre deosebire de cafeaua prăjită, cea crudă conține doar 1% cafeină. În schimb, are un conținut mult mai bogat în acid clorogenic. Fiecare bob de cafea verde conține 7-9% acid clorogenic (CGA) – un antioxidant puternic, asociat cu numeroase beneficii:

scăderea în greutate
– reducerea tensiunii arteriale
– reducerea riscului de diabet de tip 2
– efecte neuroprotectoare

Cafeaua verde protejează împotriva bolilor oculare 

Cercetătorii de la Universitatea Cornell din Itaca, New York, au descoperit recent că extractul de cafea verde și CGA au efecte protectoare asupra vederii. Studiul a fost realizat pe șoareci și a fost publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Retina, stratul subțire din spatele ochiului compus din celule sensibile la lumină și alte celule nervoase responsabile cu primirea și organizarea informațiilor vizuale – este predispusă la hipoxie (scăderea cantității de oxigen care ajunge la țesuturi).

Retina consumă oxigen mult mai rapid decât alte țesuturi din corp, chiar mai rapid decât creierul. Din acest motiv este mai susceptibilă la boli, din cauza stresului oxidativ: degenerescență maculară, retinopatie diabetică și glaucom. Toate aceste afecțiuni pot duce la orbire parțială sau totală.

Echipa de cercetători a indus daune retinale în ochii șoarecilor și au testat apoi efectele extractului de cafea și a acidului clorogenic asupra celulelor ganglionare ale retinei (neuroni localizați aproape de suprafața internă a retinei) expuse la hipoxie.

Rezultatele au fost impresionante. Atât extractul de cafea, cât și acidul clorogenic au redus moartea celulelor ganglionare retinale. Autorii au concluzionat că aceste intervenții pot ajuta la prevenirea degenerării retinei.

În ciuda acestor rezultate, cafeaua nu trebuie consumată în cantități mari.

 

Sursă: Articol tradus din: Honor Whiteman, „Can coffee protect our eyesight?”,  Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/276519.php?utm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.