CAFEAUA VERDE scade TENSIUNEA și COLESTEROLUL, ajută la SLĂBIT și îmbunătățește funcțiile CREIERULUI (studii)
Deși cafeaua verde este la fel ca și cafeaua obișnuită, excepția o face conținutul de acid clorogenic, care este eliminat în mare parte prin prăjire.
Boabele de cafea sunt în mod natural verzi, însă prin procesul de prăjire, acestea devin maro, și totodată își pierd principalul ingredient activ: acidul clorogenic, care a fost asociat în unele studii cu pierderea în greutate. Acesta a dovedit de asemenea proprietăți antioxidante.
Cafeaua verde ajută la slăbit
Și cafeaua verde conține cofeină, însă în cantități mai mici. Studiile au arătat că cofeina crește metabolismul cu 3-11%. În testele pe oameni, cafeaua cu cofeină a redus creșterea în greutate pe termen lung, acest lucru datorându-se efectelor termogenice ale cafeinei (cafeina acționează ca un supresor pentru absorbția grăsimii).
Alte studii realizate pe șoareci și șobolani au arătat că acidul clorogenic din extractul de cafea verde reduce semnificativ absorbția grăsimilor din dietă, depunerile de grăsime viscerală (la nivelul abdomenului), depunerile de grăsime din ficat și greutatea corporală.
Mai mult, cafeaua verde îmbunătățește funcția unui hormon care arde grăsimile, numit adiponectină.
Grație acestor cercetări, cafeaua verde decofeinizată poate fi folosită ca un agent terapeutic pentru prevenirea obezității și sindromului metabolic.
Cafeaua verde scade tensiunea, colesterolul și glicemia
Două studii au demonstrat că extractul de cafea verde poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune ușoară.
Consumul de cafea verde a produs și unele modificări la nivelul markerilor glicemici la persoanele în vârstă: îmbunătățirea sensibilității și rezistenței la insulină și scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reducere absorbției carbohidraților din tractul digestiv.
Acidul clorogenic a îmbunătățit drastic nivelurile colesterolului și trigliceridelor la animalele de laborator. Aceștia sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Nu a fost determinată cu precizie doza optimă pentru extractul de cafea verde. Cu toate acestea, studiile realizate până acum au folosit doze între 120-300 mg de acid clorogenic.
Cafeaua verde are efecte benefice asupra creierului
Cofeina din cafeaua verde are un efect pozitiv asupra funcțiilor creierului și a stării de spirit. Potrivit unei recenzii publicate în anul 2008 în “Nutrition Bulletin,” există câteva studii care au arătat că cofeina îmbunătățește timpul de reacție, memoria, vigilența, atenția, rezistența la oboseală și alți factori care ține de performanța cognitivă. În aceste cazuri, doza optimă a fost stabilită între 38 mg și 400 mg pe zi.
Trebuie menționat că cele mai multe studii realizate pe cafeaua verde sunt pe termen scurt, iar unele au fost sponsorizate de companii care produc sau vând cafea verde.
Precauții și efecte secundare
Cafeaua verde conține și cofeină, care poate avea efecte secundare dacă este consumată în cantități mari: anxietate, bătăi rapide ale inimii etc. Persoanele sensibile la cofeină trebuie să folosească extractul de cafea verde cu precauție.
Acidul clorogenic poate avea un efect laxativ și provoca diaree.
Unele persoane au avut reacții alergice la boabele de cafea verzi.
Nu există dovezi care să indice că acest produs ar fi sigur pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Cafeaua verde nu trebuie consumată nici de copii.
Surse:
http://authoritynutrition.com/green-coffee-bean-extract-review/
http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/hypertension#ixzz3ltJpESCm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16419643
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943088/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003760/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1513603
http://www.livestrong.com/article/296215-what-are-the-benefits-of-green-coffee/
am sa incerc
Nici neagra nici verde nu e buna….