Ceaiul de MESTEACĂN combate afecțiunile RENALE, OBEZITATEA, DIABETUL, BOLILE CARDIOVASCULARE și GENITALE

Mesteacănul este apreciat ca unul din cele mai bune diuretice ale naturii, capabil să stimuleze procesul de eliminare a lichidelor, a acidului uric, a nisipului și a calculilor, fără să irite mucoasa rinichilor. 

Proprietățile sale se datorează în mare parte conținutului de saponine și flavonoideGrație efectelor antibacteriene și antiinflamatoare, datorate conținutului de acid betulinic și betulin, mesteacănul este un remediu eficient pentru bolile renale, genitale și biliare.

Profesorul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași spune că mesteacănul curăță tractul renal și urinar de toxine și ajută la eliminarea infecțiilor bacteriene, datorită conținutului bogat în antioxidanți (flavonoide) din frunze și scoarță.

Seva de mesteacăn, recoltată primăvara (în martie), este cea mai eficientă în dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi. Se beau câteva pahare pe zi.

În restul anului, se poate administra decoctul de scoarță de mesteacăn. Se pune 1 linguriță de scoarță mărunțită la fiert timp de 5 minute cu 1 cană de apă. Se beau 3 căni pe zi.

Persoanele cu nisip la rinichi și predispuse la calculi (îndeosebi oxalați) pot bea infuzie de mesteacăn. Se pune 1 linguriță de frunze uscate de mesteacăn la infuzat 20 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi.

_________________________________________________________________________________________________________

• retenție de apă (inclusiv cea cauzată de o disfuncție renală sau cardiacă) – infuzie de 10 minute dintr-o linguriță de frunze uscate la 1 cană cu apă clocotită; se consumă 2-3 căni pe zi;

• obezitate, celulită – se fierb 50 g de scoarță de mesteacăn timp de 5 minute într-un litru de apă; se iau câte 6 linguri pe zi;

• artrită, osteoartrită – se beau 2-3 căni de infuzie pe zi;

• gută – infuzie de 10 minute din 40 g de frunze uscate per litru de apă; se beau câte 3 căni pe zi;

• hipertensiune arterială – infuzie dintr-o jumătate de linguriță de frunze uscate și 1 cană de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi;

• colesterol mărit – se beau 2-3 căni de infuzie pe zi, după mese.

_________________________________________________________________________________________________________

Ceaiul de mesteacăn poate fi administrat și în uretrite, cistite, nefrite, diaree, colită, gaze, arsuri stomacale, indigestie, disfuncții hepatice, febră, gripă, răceli.

Pentru prevenirea cistitei, pielitei, nefritelor cronice și a pielonefritelor, se poate administra tinctură de mesteacăn în combinație cu tinctură de ienupăr (în cantități egale).

Ceaiul de mesteacăn previne uremia, albuminuria, hiperazotemia, insuficiența renală și mitrală, precum și blocajul urinar, datorită efectelor diuretice prin care stimulează eliminarea surplusului de acid uric, uree, creatinină, ioni de clor și sodiu.

Totodată, acest remediu poate fi util în edeme renale și cardiace, în scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei, a durerilor reumatice și articulare, a diabetului zaharat, a obezității și a infecțiilor gastro-intestinale.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Farmacia Verde, Dacă suferți de boli ale rinichilor, apelați la preparate din mesteacăn: http://www.farmacia-verde.ro/2013/09/11/daca-suferiti-de-boli-ale-rinichilor-apelati-la-preparate-din-mesteacan/

2. Botanical Online, Medicinal Properties of Birch: https://www.botanical-online.com/english/medicinalbirch.htm

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Pentru acidul uric 6,5 este bun. Cate cani pe zi se pot bea si cat timp, apoi cat timp facem pauza si reluam cura, multumesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.