Descoperiți forța vindecătoare a frunzelor de PĂTLAGINĂ: anti-infecțioase, anti-toxice, analgezice, antiinflamatoare

Pătlagina este una din cele mai puternice plante vindecătoare din naturăDiversitatea proprietăților sale terapeutice o face utilă într-o sumedenie de boli.

Din păcate, puțini dintre noi cunoaștem forța sa curativă, și trecem nepăsători pe lângă ea. Crește la discreție în țara noastră, sub masca unei buruieni umile. În trecut era numită „regele drumurilor”.

Pătlagina (plantago lanceolata)

În acest articol dorim să vă împărtășim cea mai simplă metodă de a utiliza această plantă. Compresele cu frunze de pătlagină sunt un leac indispensabil pentru afecțiunile externe.

Pătlagina are efecte sedative, antihistaminice, antiinflamatoare, antivirale, antitoxice, antiinfecțioase și anestezice.

______________________________________________________________________________________________________

Terapeuta Maria Treben scrie în una din cărțile sale despre numeroasele vindecări obținute de-a lungul timpului prin folosirea acestei plante:

răni ușoare sau deschise
– crăpături, tăieturi
ulcer varicos la picior
înțepături de viespe
mușcături de câine turbat, de animale veninoase și șerpi (în cazuri urgente, în lipsa unui medic în zonă)
tumori benigne și maligne
– boli canceroase ale glandelor
– tromboză
– bășici

______________________________________________________________________________________________________

Comprese de pătlagină – mod de utilizare

Împotriva tuturor acestor afecțiuni se vor folosi frunzele proaspete de pătlagină sau sucul lor. Sunt bune ambele soiuri: pătlagina îngustă și pătlagina lată.

Pentru comprese, aveți nevoie de mână de frunze. Acestea se spală și se zdrobesc. Se așază pe un fund de lemn și se trece peste ele cu sucitorul până se transformă într-un terci. Sau se poate folosi un mojar cu pistil, zdrobindu-se frunzele până iese sucul din ele.

Pasta obținută se aplică pe zona afectată. Se acoperă cu un bandaj și se lasă să acționeze cel puțin 30 de minute. Compresele se aplică de câte ori este nevoie.

Dacă vă aflați în mijlocul pădurii și vi se întâmplă să vă răniți sau să fiți mușcat de o insectă sau de un animal periculos, rupeți câteva frunze de pătlagină și frecați-le pe locul bolnav sau zdrobiți-le înainte cu o piatră.

Dacă nu găsiți nici o piatră la îndemână, mestecați frunzele în gură pentru a ajuta la eliberarea sucului, sau frecați-le între degetul mare și cel arătător și tamponați zona afectată cu ele. 

Zdrobirea frunzelor este esențială, deoarece ajută la deschiderea pereții celulelor și activarea compușilor vindecători.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Pătlagina-Îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43

2. Wild Plant Forager, Wild medicine: How to make a plantain poultice, the right way: http://www.wildplantforager.com/blog/wild-medicine-how-to-make-a-plantain-poultice-the-right-way

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.