Siropul de SOC – rețetă și leac mănăstiresc

Prima băutură din flori de soc a devenit comercială abia în anul 1984, în Britania, deși era servită la petrecerile de vară din mediul rural din cele mai vechi timpuri.

Pe lângă faptul că are un gust răcoritor și o aromă încântătoare, socata, sau siropul de soc, este folosit și ca remediu pentru tuse, răceală, gripă, astm, rinită, reumatism.

 

Sirop de soc – rețetă

Ingrediente

• 50 de flori de soc
• 10 litri de apă
• 1 kg de lămâi

Preparare

Se prepară o fiertură concentrată din florile de soc. Acestea se aleg de impurități, se spală și se pun într-o cratiță mare împreună cu apa. Se lasă să fiarbă 10-20 de minute, apoi se strecoară. Se adaugă zahărul. La fiecare litru de lichid se adaugă 1 kg de zahăr brut.

Se pune din nou pe foc și se fierbe circa o oră, sau până când se leagă ca un sirop. Se colectează spuma care se formează pe mijloc. După ce s-a răcorit se adaugă sucul de lămâie și se amestecă. Se toarnă în sticle. Se închid ermetic și se păstrează într-un loc răcoros.

Pentru servire, se umple un pahar pe un sfert cu sirop și se completează cu apă. Dacă veți folosi apă minerală veți obține o băutură mult mai răcoritoare, asemănătoare șampaniei.

____________________________________________________________________________________________________

Proprietățile florilor de soc

Florile socului sunt bogate în bioflavonoide (flavoni, flavonoli) cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene și anticancerigene. 

Conțin cantități mari de quercetină, isoquercetină și antocianini, care au și proprietăți antivirale, precum și acizi clorogenici – îndeosebi acid cinamic – care combate alergiile, reglează glucoza din sânge și are efecte laxative.

Triterpenoizii (beta-amirină, eritrodiol și acid oleanolic) au proprietăți analgezice, antiinflamatoare și anticancerigeneFlorile de soc au de asemenea efecte expectorante, antiseptice, antinevralgice și sudorifice.

____________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

– inflamația și congestia sistemului respirator
– infecții ale sinusurilor
– rinită alergică
– febră asociată cu infecții
– răceală, gripă
– tuse, bronșită
– constipație
– obezitate
– diabet
– afecțiuni reno-urinare
– infecții cu Stafilococul auriu rezistent la meticilină

Precauții

Consumat în cantități mari, socul poate da probleme gastrointestinale (greață, diaree). Datorită faptului că are efecte hipoglicemiante, diabeticii trebuie să-și monotorizeze glicemia pe durata unei cure cu soc.

Socul nu trebuie administrat cu câteva săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Herbwisdom, Elderflower Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-elderflower.html

2. Siropul de Soc, Mănăstirea Sihăstria Putnei: http://www.sihastriaputnei.ro/leacuri-manastiresti/siropul-de-soc

3. Daily Mail, Why elderflower cordial is the drink of the season

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.