Consumul de CEAPĂ scade GLICEMIA ȘI GRĂSIMILE din SÂNGE și are efecte anti-DIABETICE

Incidența diabetului zaharat de tip 2 este într-o continuă creștere la nivel mondial. Această boală a fost asociată cu rate mari ale mortalității.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Poate apărea pe fondul unei moșteniri genetice, cât și ca urmare a unui stil de viață nesănătos.

Ceapă – Diabet

Persoanele sedentare, supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la a dezvolta această boală. Excesul de grăsime acumulată îndeosebi la nivelul abdominului constituie un factor de risc pentru rezistența la insulină, diabet de tip 2 și boli ale inimii și vaselor de sânge.

Medicamentele antidiabetice pot ameliora simptomelor, dar pot crea totodată și efecte adverse.

________________________________________________________________________________________________

O recenzie recentă, publicată în anul 2014 în Jurnalul Nutrition, a evaluat rezultatele obținute în mai multe studii realizate pe efectele consumului de ceapă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Ceapa este un aliment cu proprietăți curative puternice, utilizată în scop terapeutic încă din antichitate. A demonstrat o acțiune antibiotică, anticarcinogenică, antiplachetară, antitrombotică și anti-astmatică.

Studiile recente au arătat că ceapa este și hipoglicemiantă. Compușii sulfurici – precum S-metilcisteină și flavonoizii – precum quercetina, sunt responsabili în mare parte pentru activitatea antidiabetică a cepei.

Aceștia ajută la scăderea nivelurilor de glucoză serică, lipide (grăsimi) serice, stres oxidativ și peroxidarea lipidelorTotodată, S-metilcisteina și quercetina cresc activitatea enzimelor antioxidante și secreția de insulină.

Extractele de ceapă scad glicemia și grăsimile din sânge și prin reglarea activităților unor enzime din ficat – hexokinaza, glucozo-6-fosfataza și HMG-CoA-reductaza.

________________________________________________________________________________________________

Autorii acestei recenzii susțin că ceapa, consumată ca aliment, poate reduce nivelurile de glucoză din sânge, contribuind astfel la scăderea factorilor de risc asociați cu diabetul zaharat de tip 2.

________________________________________________________________________________________________

În studiile preliminare clinice, feliile de ceapă consumate de persoanele cu diabet au avut o activitate hipoglicemică notabilă.

________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Symptoms & Causes of Diabetes: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/symptoms-causes

2. Griffiths G., Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B., Onions – a global benefit to health, Phytother Res. 2002 Nov;16(7):603-15: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410539

3. Muhammad Sajid Hamid Akash, Kanwal Rehman, Shuqing Chen, Spice plant Allium cepa: Dietary supplement for treatment of type 2 diabetes mellitus, Nutrition, October 2014 Volume 30, Issue 10, Pages 1128–1137: http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00096-3/abstract

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.