BANANĂ, MĂR și MORCOV – un remediu gustos pentru sistemul digestiv și cardiovascular (rețetă video)
Acest amestec de banană, măr și morcov este un mod gustos și practic de a consuma mai multe fructe și legume crude, și de a ne aproviziona corpul cu mai multe vitamine, minerale, fibre și antioxidanți din surse naturale.
Smoothie de banană, măr și morcov – rețetă
Ingrediente
• 1 măr
• 1 banană
• 1 morcov
• 300 ml de apă
Preparare
Decojiți mărul, banana și morcovul. Tăiați-le bucăți mici și puneți-le în blender. Adăugați apa și mixați câteva minute, până când rezultă un suc cremos, omogen și cât mai fin.
Toate cele trei ingrediente folosite la această rețetă sunt dulci în mod natural, de aceea sucul va ieși plăcut la gust, fără să fie nevoie de miere sau alt îndulcitor.
Dacă totuși doriți ca acest smoothie să fie și mai aromat, puteți adăuga puțină scorțișoară sau esență de migdale sau vanilie.
♣ Beneficii
Bananele, merele și morcovii sunt alimente ideale pentru sistemul digestiv, datorită faptului că sunt foarte bogate în fibre și stimulează creșterea de bacterii bune. Fibrele mai au o calitate importantă: ne ajută să ne menținem sătui pe o perioadă mai lungă de timp.
Atât bananele, cât și merele și morcovii susțin sănătatea inimii. Un studiu realizat de olandezi a arătat că alimentele de culoare portocalie și galbenă au cel mai bun efect protector asupra sistemului cardiovascular. Dintre toate, morcovii reduc cel mai mult riscul bolilor cardiovasculare.
Morcovii sunt o sursă bogată de antioxidanți (în special carotenoide și antocianidine), iar studiile au arătat că sistemul nostru cardiovascular – în special arterele – are nevoie să fie protejat de daunele radicalilor liberi în mod constant.
Morcovii conțin beta-caroten, vitaminele C, B3, B6, E și K, fier, magneziu, calciu, fosfor și potasiu. Acești nutrienți s-au arătat utili în reducerea riscului de atac de cord și în reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Morcovii sunt renumiți pentru efectul protector asupra vederii (în special a vederii nocturne). Beta-carotenul a fost de asemenea studiat pentru potențialul său de a reduce riscul anumitor tipuri de cancere.
Cercetările recente au arătat că polifenolii din mere ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin mai multe mecanisme. Flavonoidele din mere, precum quercetina inhibă enzimele alfa-amilază și alfa-glucozidază, care sunt implicate în descompunerea carbohidraților complecși în zaharuri simple. Totodată, polifenolii din mere reduc absorbția glucozei din tractul digestiv și previn creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.
Fibrele solubile, în combinație cu alți compuși din mere sunt importante pentru prevenirea bolilor de inimă prin faptul că ajută la reglarea nivelurilor de grăsimi din sânge (colesterol).
Un prim beneficiu cardiovascular al consumului de banane se datorează conținutului mare de potasiu. Acest mineral este esențial pentru menținerea funcției inimii și a tensiunii arteriale la un nivel normal. Având în vedere că o banană medie conține o porție zdravănă de 400 mg de potasiu, includerea acestor fructe în dieta zilnică ne poate proteja de ateroscleroză și hipertensiune arteriale.
Un al doilea beneficiu pentru inimă al bananelor este legat de conținutul de steroli. Sterolii sunt grăsimi vegetale din alimente care au capacitatea de a bloca absorbția colesterolului din alimente și de a menține nivelul colesterolului sangvin sub control.
Bananele sunt surse bogate de fibre solubile, care au fost de asemenea asociate cu un risc scăzut de boli de inimă.
Vezi și rețeta video:
Surse:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=21
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=15
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=7
Adevarat!