Smoothie cu AVOCADO – rețetă + beneficii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Acest smoothie este binevenit atunci când nu avem timp să ne pregătim un mic-dejun mai sofisticat. Este suficient de sățios și se prepară extrem de rapid.

Spre deosebire de rețetele tradiționale pe care le folosim la masa de dimineață (ex. sandviciuri, ouă fierte etc.), smoothie-urile sunt mai ușoare, dar totuși consistente, datorită texturii lor cremoase și a conținutului bogat în nutrienți.

Smoothie de avocado

Dacă vom folosi banană și/sau avocado, sucul va ieși extrem de fin, dulce și bogat în substanțe hrănitoare.

Avocado – unul din cele mai hrănitoare alimente 

Apreciat pentru calitățile sale nutriționale remarcabile, dar și pentru textura sa untoasă versatilă, avocado este un aliment valoros pentru orice dietă. 100 g de avocado ne pot oferi:

– 26% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
– 20% din DZR de acid folic
– 17% din DZR de vitamina C
– 14% din DZR de potasiu
– 14% din DZR de vitamina B5
– 13% din DZR de vitamina B6
– 10% din DZR de vitamina E
– 15 g de grăsimi bune
– 7 g de fibre

Avocado conține de asemenea cantități mici de minerale – magneziu, fier, cupru, mangan, zinc, fosfor și proteine.

Este un fruct unic, în sensul că nu conține atât de mulți carbohidrați precum alte fructe, ci mai curând grăsimi. Majoritatea grăsimilor din avocado sunt constituite din acid oleic, același acid gras mononesaturat regăsit și în uleiul de măsline.

Acidul oleic a demonstrat proprietăți antiinflamatoare și efecte benefice asupra genelor asociate cu cancerul. Grăsimile din avocado sunt rezistente la oxidarea indusă de temperaturile mari. De aceea, uleiul de avocado este o alegere sănătoasă pentru gătit.

Studiile pe termen scurt au arătat că avocado are efecte bune asupra grăsimilor din sânge. Reduce colesterolul total, trigliceridele sangvine cu 20% și colesterolul LDL cu 22%.

Avocado conține și antioxidanți din clasa carotenoidelor (luteină și zeaxantină), de o importanță notabilă pentru sănătatea ochilor. Studiile au arătat că acești antioxidanți reduc semnificativ riscul de cataractă și degenerarea maculară la vârstnici.

Smoothie cu avocado – rețetă

Ingrediente

• 1 avocado
• 1 banană
• 1 măr
• apă

Preparare

Puneți apa în blender. Adăugați pulpa de la avocado, banana ruptă bucăți și mărul tăiat cubulețe. Dacă este bio, puteți lăsa și coaja, deoarece este bogată în fibre.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’8547, 5040, 5053′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Healthline, „12 Proven Health Benefits of Avocado”: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado
2. Centrul Medical Naturalia, „Smoothie de avocado”, Conceptul Alimentului Integral. Rețete, Editura Christiana, 2015, p. 84

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.