MORCOVUL – o sursă incredibilă de ENERGIE și SĂNĂTATE

Morcovul este una din cele mai versatile legume de pe pământ. Fie că îl consumăm crud, în salate, fie fiert, fier sub formă de suc sau adăugat într-o prăjitură de casă, morcovul este foarte gustos.

Dincolo de dulceața lui naturală, se află o bogăție de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră.

morcov

Foarte hrănitor

Morcovul conține o cantitate foarte mare de vitamina A. Este de asemenea bogat în biotină, vitamina K, fibre, potasiu, vitamina C, vitamina E, cupru, fosfor, mangan, și foarte multe vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6 și B9.

Pe lângă antioxidanții cunoscuți – vitamina C și beta-caroten, morcovii sunt bogați în alfa-caroten, lzeaxantină, luteină, licopen, xantofilă, acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic, cianidine, malvidine.

Energizant

Morcovul susține energia și vitalitatea, crește rezistența fizică, reduce stresul și îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar. Are de asemenea efecte întineritoare asupra corpului și minții, și protectoare asupra organelor împotriva oboselii de peste zi.

Medicament pentru inimă

Datorită antioxidanților pe care îi conține, morcovul protejează sistemul cardiovascular de daunele oxidative, îndeosebi arterele – care transportă sângele oxigenat.

O categorie de nutrienți din morcovi care apără inima și vasele de sânge se numește poliacetileni (falcarinol și falcarindiol). Aceștia au proprietăți antiinflamatoare și anti-agregante.

Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție, Nr. 10, legumele și fructele de culoare galbenă și portocalie sunt deosebit de benefice persoanelor cardiace sau cu risc cardiac.

Morcovul, de pildă, reduce riscul bolilor de inimă coronariene cu 32%. Cercetătorii italieni au descoperit că morcovul scade riscul unui atac de cord la femei.

Un studiu nou, realizat de cercetătorii olandezi, a arătat că persoanele care au consumat cel puțin 25-70 g de morcov pe zi au avut un risc mult mai mic de accident vascular cerebral.

Stimulent imunitar

Unul din cele mai puternice efecte ale consumului de morcov este întărirea sistemului imunitar. Morcovul crește cantitatea celulelor albe de sânge. Îndeosebi carotenoidele cresc rezistența organismului la infecții.

Anti-cancerigen

Efectele anticancerigene ale morcovului se datorează antioxidanților (precum beta-caroten, licopen) și unui compus descoperit recent, numit falcarinol. Beta-carotenul protejează împotriva cancerului de plămân, de prostată și de colon, în timp ce falcarinolul stimulează mecanismele naturale ale corpului de combatere a cancerului și a tumorilor.

Morcovul previne cancerul, dar totodată poate ajuta la tratarea lui, prin inducerea apoptozei (moartea celulelor canceroase). S-a dovedit eficient în leucemie, prin distrugerea și inhibarea progresiei celulelor maligne.

Suc contra cancerului

Dr. Max Gerson, autorul Terapiei Gerson recomanda sucul de morcov în cantități mari pentru întărirea și vindecare bolnavilor de cancer. Efectele benefice ale sucului de morcov se datorează proprietăților anti-tumorale, antiinflamatoare, digestive și nutritive.

Tonic pulmonar

O caracteristică aparte a morcovului este susținerea sănătății plămânilor. Acest lucru se datorează conținutului bogat în vitamina A, un antioxidant care protejează membranele mucoase ale plămânilor. Pe lângă efectele antiinflamatoare, morcovul reduce tusea, excesul de mucus și riscul de cancer pulmonar la fumători.

Bun pentru vedere

Asemănarea dintre ochi și centrul unui morcov nu este întâmplătoare. Morcovii sunt considerați buni pentru vedere din cele mai vechi timpuri. Studiile au arătat că aceștia susțin sănătatea ochilor datorită luteinei și a zeaxantinei.

Antiinflamator natural

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că extractul de morcov acționează ca un antiinflamator natural, comparabil cu medicamentele sintetice precum Aspirină, Ibuprofen, Naproxen sau Celebrex.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13680840
2. http://www.foodmatters.com/article/10-health-benefits-of-the-humble-carrot
3. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/28/carrot-health-benefits.aspx

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.