CEAPA VERDE ține boala departe – proprietăți și remedii

Ceapa verde, cunoscută și sub numele de ceapă de primăvară sau ceapă de salată, are numeroase beneficii pentru sănătate. Acționează ca un expectorant, antibacterian, antifungic și antipiretic natural.

Ceapă Verde - Beneficii

Ceapă Verde – Beneficii

100 g de ceapă verde conțin:

Calciu – 31 mg
Fier – 1.2 mg
Potasiu – 180 mg
Vitamina C – 11 mg
Caroten – 14 µg
Vitamina B1 – 0.04 mg
Vitamina B2 – 0.04 mg

Utilizări medicinale

– Este folosită mai ales împotriva răcelilor
– Stimulează tractul respirator și ajută la expectorarea flegmei
– Conține uleiuri esențiale care stimulează glandele sudoripare și promovează transpirația
– Normalizează tensiunea arterială
– Crește apetitul
– Ajută la digerarea alimentelor și previne diareea
– Inhibă și ucide infecțiile fungice (datorită sulfului conținut)
– Inhibă creșterea celulelor canceroase
– Crește circulația sângelui
– Reduce stresul și oboseala (datorită Vitaminei B1)
– Protejează pielea de riduri, îi dă fermitate și strălucire (datorită alicinei)
– Îmbunătățește vederea
– Întărește imunitatea, ajută în alergii, astmu și artrită (datorită quercetinei, care are proprietăți antihistaminice și anti-inflamatorii)
– Protejează împotriva cancerului, în special de colon (datorită pectine)

Protejează împotriva bolilor de inimă

Consumul de ceapă verde ajută la menținerea sănătății inimii. Compușii de sulf conținuți ajută la reducerea și controlul tensiunii arteriale, și la scăderea colesterolului “rău”. Mai mult, ceapa vede crește colesterolul “bun” și reduce riscul de boli coronariene.

Luptă împotriva infecțiilor

Ceapa verde conține compuși cu proprietăți antibacteriene și antivirale, care susțin sănătatea sistemului respirator. Poate fi folosită împotriva gripei, răcelilor, precum și a disconfortului digestiv etc. În acest scop se recomandă consumul unei cantități mari de ceapă.

Benefică diabeticilor

Prezența sulfului din ceapa verde ajută la scăderea conținutului de zahăr din sânge, și crește nivelul insulinei. Conținutul de crom oferă de asemenea beneficii celor care suferă de diabet. Acest mineral ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățește toleranța la glucoză. Compusul alil propil disulfid din ceapa verde este de asemenea util în scăderea glicemiei.

Previne daunele ADN

Flavonoidele și un compus numit alil sulfid din ceapa verde ne protejează de cancerului, prin prevenirea leziunilor ADN-ului.

Întărește oasele

Ceapa verde conține cantități impresionante de vitaminele C și K, care ajută la întărirea oaselor și mențin densitatea osoasă.

Remedii 

Dureri în gât. Tăiați o ceapă verde mărunt. Puneți-o într-un săculeț din material, și înfierbântați-o pentru a obține o compresă fierbinte. Puteți adăuga în această compresă și puțin ghimbir ras și sare. Înfășurați compresa într-un prosop sau într-o pânză, și aplicați-o pe gât, pe piept, pe tălpi sau pe spate. Această metodă este cunoscută din antichitate, și este la fel de eficientă ca și plasturii din farmacii.

Picioare umflate. Fierbeți o ceapă verde câteva minute. Tocați-o mărunt (au pasați-o la blender), și amestecați-o cu puțină apă, cât să obțineți o pastă. Aplicați pasta pe partea umflată a piciorului. Această metodă simplă este folosită de sute de ani cu succes.

Congestie nazală, rinoree. Pasați o ceapă verde. Înmuiați în sucul obținut o bucată de tifon sau pânză, și aplicați-o umedă pe nas.

Insomnie. Așezați un mănunchi de ceapă verde alături de pernă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Vai ce imi place ceapa verde

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.