Dr. Pavel Chirilă – Armele care ne ajută în lupta împotriva CANCERULUI (partea 2)

Continuăm prezentarea alimentelor care ne ajută în lupta împotriva cancerului, așa cum le-a selectat domnul doctor Pavel Chirilă. Categoriile de alimente cu proprietăți anti-cancerigene le puteți găsi în acest articol.

Alimente Anti-Cancer Dr. Pavel Chirilă

Alimente Anti-Cancer Dr. Pavel Chirilă

Ceaiul verde

Această băutură minunată este menționată aici deoarece ajută îndeosebi la prevenirea cancerului, datorită bogăției de antioxidanți pe care îi conține. Polifenolii descoperiți în ceaiul verde în cantități mari inhibă angiogeneza din zona peritumorală. Pe lângă efectul anti-cancerigen, consumul de ceai verde mai are o serie de beneficii:

– Previne infecțiile din sezonul rece
– Întărește organismul și psihicul
– Are efect depurative
– Este digestiv

Ceaiul verde se prepară prin infuzare. Plantele se lasă circa 8-10 minute la infuzat, pentru a elibera cât mai mult din polifenolii conținuți. Recomandarea specialiștilor este de 2-3 căni de ceai verde pe zi.

Ghimbirul

Ghimbirul este pe lista alimentelor care războiesc cancerul deoarece îi ajută pe bolnavii care fac chimioterapie să scape de senzația de greață și vomă. Se poate adăuga la mâncăruri sau dulciuri, nu în băuturi răcoritoare.

Ciupercile

Când ați mâncat ultima dată ciuperci? Întrebarea doctorului Pavel Chirilă este justificată. Puțini dintre noi știm că ciupercile au efecte anti-tumorale, datorate unui principiu numit “lentinan”. Acesta inhibă armataza, o enzimă care cauzează înmulțirea neoplazică (formarea unui țesut nou tumoral, prin înmulțirea celulară exagerată care alterează structura normală a țesutului originar).

Japonezii sunt probabil cei mai mari consumatori de ciuperci, iar studiile au arătat că prevalența cancerului la stomac la aceste popoare este mai mică.

Ciupercile trebuie preparate ușor, în cuptor sau pe grătar. Se pot servi cu puțin ulei și condimente. Pentru a beneficia de proprietățile lor anticancerigene, doza recomandată este de trei porții pe săptămână. Depășirea acestei doze înseamnă inhibarea sistemului imunitar.

Peștele

Există foarte multe studii care indică faptul că o dietă bogată în pește scade semnificativ riscul bolilor cardiovasculare și gravitatea lor. Acest lucru se datorează conținutului de grăsimi polinesaturate. Potrivit unui studiu realizat de MRFIT Coordinating Center din Minneapolis, decesul prin cancer la un lot de 6.000 de bărbați de vârstă medie a fost mai mic la cei care au consumat frecvent pește.

În cazul bolnavilor cu angioplastie transluminală, consumul regulat de pește reduce numărul restenozărilor cu 50%.

Peștele este nu numai sănătos, ci și foarte gustos, și mult mai ușor și mai indicat decât carnea. Se recomandă o preparare termică ușoară, în cuptor, sau pe grătar. Nu prăjit.

Lactatele fermentate

Lactatele fermentate sunt cele mai bune pentru îmbunătățirea florei lactobacilară. Conform statisticilor, în zonele din Asia, unde se consumă mult chefir, iaurt, lapte bătut și sana, rata de supraviețuire este mai mare.

Laptele se poate bea crud, dacă suntem siguri cu privire la igienă și sterilitate, sau fiert. În ceea ce privește rolul lactatelor în tratamentul cancerului, cele fermentate au cea mai mare recomandare, deoarece ele conțin floră lactobacilară și mai puține lipide.

Turmericul

Turmericul, sau curcuma, este un condiment oriental, devenit foarte popular peste tot în lume datorită proprietăților anti-inflamatoare puternice. Studiile au arătat că acest condiment inhibă angiogeneza (formarea de vase noi de sânge care hrănesc tumorile canceroase) și accelerează moartea celulelor tumorale.

Pentru o absorbție completă, turmericul trebuie consumat împreună cu piper. Adaugănd acest condiment mai des la mâncăruri ne vom bucura nu numai de un gust bun și de o culoare atractivă, ci și de efectele lui benefice.

Vinul

Vinul este o sursă bogată de resveratrol, flavonoide, enzime, minerale, antociani și taninuri. Ajută la scăderea colesterolului și la dilatarea vaselor de sânge, și este antimitotic (acționează similar medicamentelor utilizate în tratamentul unor forme de cancer).

Studiile confirmă faptul că 100-150 ml de vin pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare și neoplazice. Se poate bea un pahar de vin zilnic, la una din mesele principale ale zilei. Resveratrolul – antioxidantul principal extras din strugurii roșii este deja folosit ca supliment nutritiv anti-tumoral.

Mierea

Mierea de albine este antibiotică, antiseptică și cicatrizantă. Conține foarte multe minerale, enzime, acizi organici, histamine și fructoză. Este o sursă fabuloasă de energie, și se asimilează ușor. Sfatul domnului doctor Pavel Chirilă este să ne învățăm să înlocuim zahărul cu 1 linguriță de miere în ceai. O putem folosi și în salate sau în deserturi reci, crude, preparate din cereale sau fructe. Mierea nu trebuie tratată termic.

Fibrele

Fibrele ocupă un loc esențial în dieta noastră, deoarece ele ajută la eliminarea lipidelor prin scaun și la detoxifierea intestinului de metale grele (mercur, plumb, arsenic). În plus, fibrele ajută la asimilarea carotenilor și vitaminelor A și B din corp.

Se recomandă consumul de cereale integrale (tărâțe, pâine integrală) și fructe (banane, rodie, măr, pere, curmale, smochine, prune) la fiecare mic-dejun, precum și 2-3 morcovi, roșii sau mazăre la masa de prânz.

Sursă: “Nu Hrăni Cancerul”, Pavel Chirilă, Mădălina Popescu, Cristela Georgescu

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Da imi place,e interesant.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.