SALATĂ de OREZ cu LEGUME- rețetă + beneficii

Această salată de legume cu orez și nuci este recomandată de Centrul Medical Naturalia și a fost publicată în „Conceptul Alimentului Integral” un volum la care a contribuit doctorul Pavel Chirilă și pe care îl recomandă cu căldură tuturor acelora care doresc să mănânce cât mai sănătos și curat.

După cum veți vedea, rețeta conține doar un singur aliment fiert, și anume orezul. Restul ingredientelor sunt crude.

Salata de legume cu orez si nuci reteta: wholefoodshouse.com.au

Dr. Pavel Chirilă consideră că numai alimentele care nu pot fi consumate crude trebuie preparate termic. Iar cea mai bună metodă de gătire, care păstrează nutrienții cât mai intacți, este fierberea la aburi.

Dacă nu aveți voie de crudități, puteți fierbe legumele înainte de a le adăuga în salată.

Dacă vreți o mâncare cât mai consistentă și sănătoasă, folosiți orez integral – nu alb, nici brun. Prin procedeele de șlefuire, decorticare și albire – care se folosesc pentru a obține un orez alb, lucios și plăcut la vedere, – se distruge o mare parte din nutrienții cei mai importanți:

  • 90% din vitamina B6, 80% din vitamina B1, 67% din vitamina B3, 60% din fier, 50% din mangan, 50% din fosfor, toate fibrele și acizii grași esențiali.

200 g de orez integral cu bobul lung, gătit, conțin:

– 77% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan
– 35% din DZR de seleniu
– 23% din DZR de fosfor
– 21% din DZR de cupru
– 20% din DZR de magneziu
– 19% din DZR de vitamina B3
– 216 calorii

Caloriile provin în mare parte (83%) din carbohidrați, apoi din proteine (9.4%) și grăsimi (7.3%).

Experții spun că cele 216 calorii dintr-o porție de orez integral gătit pot fi arse prin 18 minute de înot, 25 de minute de alergare ușoară (jogging), 33 de minute de mers cu bicicleta sau într-o oră de mers pe jos.

Citește și TARTĂ cu SOMON și blat din OREZ (rețetă cu beneficii)

Un studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale ajută la menținerea greutății corporale optime.

Femeile cu cel mai mare consum de cereale integrale, bogate în fibre, cântăreau mai puțin decât femeile cu cel mai mic aport de fibre.

Totodată, primele au avut un risc cu 49% mai mic de a lua în greutate, comparativ cu participantele care au consumat alimente din cereale integrale.

Salată de legume cu orez și nuci – rețetă

Ingrediente

• 150 g de orez integral
• 3 morcovi
• 1 țelină
• 2 mere
• 200 g de nuci
• 1 lămâie
• verdeață
• sare

Preparare

Fierbeți orezul la aburi. Dați morcovii și țelina pe răzătoare. Tăiați merele cubulețe și zdrobiți nucile grosier.

Citește și DROB de post cu orez integral, semințe și ovăz

Amestecați orezul fiert cu toate legumele și fructele într-un bol încăpător. Adăugați sucul proaspăt stors de la lămâie și sarea. Omogenizați și lăsați salata să stea cel puțin 20 de minute înainte de a o servi.

Datorită faptului că salata conține orez, nu mai este nevoie să consumați pâine.

Surse:

1. The World’s Healthiest Foods, Brown Rice: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=128
2. Calorie King, How many calories in Long Grain Brown Rice, cooked: https://www.calorieking.com/us/en/foods/f/calories-in-rice-long-grain-brown-rice-cooked/_W12T-lpSI-Nm25pKDkvrw
3. Salată de legume cu orez și nuci, Conceptul alimentului integral, Rețete, Centrul Medical Naturalia, Editura Christiana, 2015, p. 31

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.