SALATA VERDE ca medicament – utilizări interne și externe

Salata verde este unul din primele tipuri de verdețuri care apar primăvara în grădini și în piețe, cu proprietăți terapeutice și beneficii importante pentru sănătate, pe care vă invităm să le descoperiți în acest articol.

Salată Verde

Salată Verde

Salata verde – recomandări terapeutice

Salata verde conține foarte mult potasiu (benefic pentru inimă), fosfor și calciu, și cantități bune de vitaminele A, B1, B2, B3, C și E. Este în primul rând o plantă diuretică și aperitivă, care stimulează pofta de mâncare, ajută digestia și are efecte ușor laxative și hipnotice.

Datorită proprietăților diuretice și detoxifiante, salata verde este recomandată mai ales în dieta persoanelor care suferă nefrită, litiază urică, gută sau artrită, întrucât ajută la eliminarea masivă a uraților.

Încă de pe vremea medicilor antichității se cunoștea că salata verde are proprietăți calmante și antispasmodice. Consumată intern, salata verde ajută la calmarea inflamațiilor dureroase ale ficatului, vezicii biliare și a intestinelor. Este de asemenea utilă pentru calmarea palpitațiilor și a tusei spasmodice.

Salata verde ajută de asemenea la reglarea ciclurilor menstruale și la scăderea glicemiei.

Cei care au probleme cu somnul de noapte sunt sfătuiți să consume salată verde seara. Această verdeață are darul de a induce un somn liniștit. În plus, ajută evacuarea în dimineața următoare, și previne constipația.

Din salata verde se poate prepara și un decoct, cu efecte diuretice, antispastice și calmante, recomandat pentru afecțiunile enumerate mai sus. Se folosesc circa 60-80 de grame de salată verde, care se pun la fiert 5-10 minute într-un litru de apă. Cantitatea obținută se bea în cursul unei zilei.

Și din semințele de salată verde se poate prepara un decoct cu proprietăți medicinale similare, indicată mai ales în tuse. Se folosește 1 linguriță de semințe la 1 cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Uz extern

Salata verde poate fi folosită și extern, ca remediu pentru degerături și resorbția furunculelor și a panarițiului. Persoanele afectate de cuperoză pot folosi salata verde în scop cosmetic (aplicarea de cataplasme calde), datorită proprietăților decongestionante.

Este de asemenea indicată persoanelor cu tenul uscat și deshidratat. În acest, scop se prepară un decoct dintr-o salată vere și 500 ml de apă, fiartă circa 2 ore. Cu fiertura strecurată se fac loționări ale tenului.

Decoctul din semințe de salată (descris mai sus) se poate folosi și sub formă de spălături locale ale ochilor, în caz de conjunctivită sau belfarită.

Sursă: “Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.