Codul „PLU” Ne Învață Să „Decodificăm” Produsele Cu Pesticide Și Modificate Genetic

Deși sfatul nutriționiștilor este să nu cumpărăm niciodată fructe și legume din supermarketuri, ci de la piață sau din producția proprie, foarte mulți români aleg să meargă la cumpărături în marile magazine pentru a-și procura toate produsele alimentare dorite.

Codul "PLU" Ne Învață Să "Decodificăm" Produsele Cu Pesticide Și Modificate Genetic

Codul „PLU” Ne Învață Să „Decodificăm” Produsele Cu Pesticide Și Modificate Genetic

Codul „PLU” ne arată dacă fructele și legumele din supermarketuri sunt bio sau modificate genetic 

Nu e nici o noutate că fructele, legumele și zarzavaturile din supermarketuri vin din import, și sunt stropite cu tot felul de substanțe chimice, care consumate în mod sistematic, pot dăuna sănătății. Noutatea este că astfel de fructe și legume pot fi recunoscute acum mai ușor, datorită unei etichete ce conține un cod, sau un număr de cifre.

Este vorba despre codul “PLU“, care ne oferă informații despre modul în care fructul sau leguma a fost crescută (cu îngrășăminte bio sau chimice), sau dacă a fost modificată genetic.

Acest cod PLU este în vigoare din anii ’90 și este obligatoriu pentru toți producătorii, deși nu toți îl practică. El ne ajută să facem diferența între produsele organice, și cele crescute cu chimicale, diferență care se recunoaște și în ceea ce  privește prețului.

Cum se citește codul PLU

Autocolantul aplicat pe fructe și legume conține 4 sau 5 cifre, care ne spune dacă produsul pe care vrem să-l cumpărăm este ecologic, stropit cu pesticide sau dacă a fost supus unor modificări genetice.

Codul "PLU" - Învață Să "Citești" Produsele Alimentare Din Supermarketuri

Codul „PLU” – Învață Să „Citești” Produsele Alimentare Din Supermarketuri

Conform regulilor Federației Internaționale pentru Standardul Produselor, fructele și legumele care au cod din 4 cifre sunt cele care au fost crescute cu îngrășăminte chimice, și conțin pesticide. Cele care au un cod din 5 cifre sunt crescute bio.

Un alt aspect pe care trebuie să învățăm să-l descifrăm din acest cod este recunoașterea produselor care au suferit modificări genetice. Trebuie să știm că produsele vegetale care au un cod de 5 cifre, iar prima cifră este 8, au fost modificate genetic. Vegetalele nemodificate genetic, cultivate ecologic, sunt cele al căror cod începe cu cifra 9.

Acest cod ne permite să cumpărăm produse naturale, crescute organic. Însă orice produs de calitate vine cu un preț mai mare. Astfel vom înțelege de ce unele fructe sunt mai scumpe decât altele.

Nu toate vegetalele din supermarketuri au lipit pe ele acest cod PLU. În unele cazuri, eticheta se găsește fie pe produs, fie pe lotul de produse. De aceea este bine să ne uităm după acelea care au codul scris pe autocolant, pentru a putea alege ceea ce este mai bun.

Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

  1. ce sa mai decodificam- totul este cu pesticide-si daca nu, din aerul cu mala intentione poluat si tot sunt presarati tot felul de microbi-

  2. e bine de stiut!!!!

  3. Lasati-ne in pace cu astfel de informatii,o sa ajungem sa mancam plastic si in fructe!!!!

    • informatiile nu sunt pentru toata lumea… sunt doar pentru cei care vor si altceva… Tu nu ai nevoie de ele, ignora-le.. altii vor tine cont pentru ca le pasa.

  4. Deja au gust de plastic …unele…

  5. Legile ce spun?……oameni merg ajuta la cules si…. primesc pesticide?.si cel care stropeste cu ,,otrava”nu pateste nimic?….cum si legile….tot a lor? Daca asa stau lucrurile….cine trebuie sa plateasca sa ,,plateasca”

  6. probabil acum nu mai sunt din alea cu 5 cifre și prima să fie 9…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.