Gheorghe Mencinicopschi: Fasolea este o „carne vegetala” cu o valoare nutritiva inalta
Fasolea este unul din cele mai valoroase alimente pentru cei care țin post sau urmează un regim vegetarian.
Cercetătorul și biologul Gheorghe Mencinicopschi o numește „carnea vegetală”, datorită densității sale nutriționale de excepție.

Fasolea – carnea vegetala
Consumul de leguminoase poate îmbunătăți diversitatea microbilor benefici din intestin, sănătatea colonului și a inimii. Reduc inflamația sistemică și contribuie la scăderea riscului de boli cardio-metabolice.
Fasolea – carnea vegetală bogată în nutrienți
Fasolea este o sursă importantă de proteine vegetale de calitate și micronutrienți diverși. Se numără printre puținele surse vegetale de lizină, un aminoacid esențial.
Boabele de fasole conțin fibre și un amidon rezistent care le conferă un indice glicemic mic. În fasole se găsesc cantități bune de polifenoli, fier, zinc, magneziu, potasiu și acid folic.
Fasolea scade colesterolul și riscul de boli metabolice
Includerea acestei leguminoase în dietă poate contribui la scăderea nivelului de colesterol rău și a riscului de boli metabolice, ischemice și cardiace.
O meta-analiză publicată în jurnalul „Nutrients” a evaluat beneficiile consumului de fasole în bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate și cancer.
Rezultatele au arătat că fasolea scade riscul de boli coronariene cu 22%, riscul de boli cardiovasculare cu 11% și nivelul colesterolului LDL cu 19%.
Anumiți autori susțin că fasolea previne dezvoltarea anumitor celule canceroase și reduce creșterea polipilor.
Fasolea poate fi consumată și de diabetici. Studiile indică o scădere a glucozei după o masă cu fasole.
Sugestii de consum
Fasolea este un aliment ușor accesibil, economic și versatil. Pentru ca ea să ne aducă beneficii, trebuie să o preparăm cât mai simplu și sănătos, fără multe grăsimi și carbohidrați.
Fasolea fiartă este cea mai bună. Aceasta poate fi folosită la salate de legume sau verdețuri, la ciorbe sau mâncăruri gătite (ex. iahnie).
Citește și –
Surse articol:
1. Nchanji EB, Ageyo OC. Do Common Beans (Phaseolus vulgaris) Promote Good Health in Humans? A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical and Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Oct 21;13(11):3701. doi: 10.3390/nu13113701. PMID: 34835959; PMCID: PMC8619065.
2. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Iahnie de fasole, Reînvată să Gătești, Editura Coreus Publishing, p. 92
3. Messina V. Nutritional and health benefits of dried beans. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:437S-42S. doi: 10.3945/ajcn.113.071472. Epub 2014 May 28. PMID: 24871476.
4. Mullins AP, Arjmandi BH. Health Benefits of Plant-Based Nutrition: Focus on Beans in Cardiometabolic Diseases. Nutrients. 2021 Feb 5;13(2):519. doi: 10.3390/nu13020519. PMID: 33562498; PMCID: PMC7915747.