Salată verde cu ridichi. Sfatul lui Menci: Mâncați fără grijă!
Această salată verde cu ceapă verde și ridichi este o rețetă apărută într-o carte inedită, scrisă de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Cartea se numește „Reînvață să Gătești” și prezintă rețete de mâncăruri românești, la care profesorul face comentarii și recomandări.

Imagine sugestiva: Salata verde cu ridiche
Cât de sănătos este un preparat tradițional, cât de des poate fi consumat, ce ingrediente trebuie să folosim și cum să le asociem pentru a obține mâncăruri mai sănătoase. Cartea este un manifest pentru sănătate și este considerată prima carte de gastronomie nutrițională.
O rețetă care a primit un calificativ bun este salata verde cu ceapă verde și ridichi. Dr. Menci comentează dă undă verde la această rețetă și comentează: „Mâncați fără grijă!”
Salată verde cu ridichi – rețetă
Ingrediente
• 1 salată verde
• 3-4 fire de ceapă verde
• 5 ridichi
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 lingură de suc de lămâie
• sare
Mod de preparare
Salata verde se spală bine, frunză cu frunză, pentru a elimina toate impuritățile și eventualele insecte ascunse.
Pentru a îndepărta o bună parte din pesticidele de suprafață, sfatul meu este să lăsați frunzele de salată la înmuiat în apă cu bicarbonat de sodiu.
Cumpără bicarbonat de sodiu fără aluminiu la ofertă
Puneți și celelalte ingrediente în apa cu bicarbonat: ceapa verde și ridichea. Lăsați-le la înmuiat timp de 5-10 minute, apoi clătiți-le cu apă curată.
Frunzele de salată și ceapa verde se stoarc ușor. Dr. Mencinicopschi spune că este mai bine să rupem frunzele cu mâna, în loc să o tăiem cu cuțitul.
Rupeți așadar frunzele în bucăți mici și puneți-le într-un bol. Ridichile se spală și se lasă și ele la înmuiat în apă cu bicarbonat.
Se taie rondele subțiri sau fâșii și se pun în bol. Ceapa verde se taie și ea feliuțe. Amestecați bine ingredientele.
Într-un bol separat se omogenizează uleiul cu sucul de lămâie proaspăt stors și sarea. Se toarnă amestecul în salată și se amestecă ușor.
Salata se poate servi imediat. Această rețetă tradițională are toate calitățile pentru a fi servită cât de des dorim. O putem consuma ca atare, sau ca garnitură.
Sfaturile doctorului Mencinicopschi
Profesorul Menci recomandă doar uleiurile presate la rece, fie de măsline sau de alt tip: floarea-soarelui, cânepă, dovleac, nucă, pin etc.
La capitolul sare, autorul recomandă sarea marină brută. Pentru a adăuga un plus de grăsimi și fibre în salata de mai sus, se pot presăra deasupra diverse semințe, întregi sau măcinate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu salată verde, pe care vă recomand să le încercați:
Salată verde cu legume de vară și tahini
Salată verde cu măr și ardei (rețetă + beneficii)
Salată verde cu semințe și nuci, fără ulei
Sursă rețetă: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Salată verde cu ceapă verde și ridichi, Reînvată să Gătești, Editura Coreus Publishing, p. 47