Un fruct pe zi ține doctorul la distanță – Elena Pridie

O categorie de alimente care nu ar trebui nicicum să o excludem din dieta noastră este cea a fructelor.

Nu degeaba există acea veche zicală care spune că „un măr pe zi ține doctorul la distanță”. Pe lângă rolul lor aperitiv, fructele au și proprietăți terapeutice.

Un fruct pe zi tine doctorul la distanta

Un fruct pe zi tine doctorul la distanta: Bearfoots

Beneficiile consumului de fructe

Autoarea de rețete vegane Elena Pridie este de părere că fructele au un efect protector asupra organismului. Ele ne apără de diverse boli, prin anumite mecanisme.

Deschid apetitul

În primul rând, fructele ne deschid apetitul. Textura lor zemoasă, suculentă sau cărnoasă, dulce-acrișoară, me fac poftă de mâncare. De aceea este indicat ca fructele să fie servite înainte de masă. Au un grad de digerabilitate ridicat.

Numai culoarea și aspectul lor ne atrag să le consumăm. Fiecare fruct are o anumită savoare, o aromă proprie irezistibilă.

Stimulează digestia

Un motiv în plus să mâncăm fructe înainte de masă este că ajută digestia. Ele acționează ca un regulator natural al digestiei. Acționează benefic asupra intestinelor.

Datorită fibrelor și acizilor pe care îi au în compoziție, fructele stimulează evacuarea bolului fecal.

Desert natural

Fructele pot fi considerate un desert divin, un dar al lui Dumnezeu pentru om. Acestea conțin zaharuri naturale, dar și compuși aromatici care dau fructelor un gust foarte atractiv.

La modul ideal, ar trebui să le consumăm în stare proaspătă. Cine nu mănâncă multe dulciuri rafinate, bogate în zahăr, va savura cu o deosebită plăcere gustul desăvârșit al unui fruct.

Fructele pot fi considerate de asemenea îndulcitori naturali pentru deserturi. Ele pot înlocui zahărul în multe rețete, mai ales bananele, merele, perele, piersicile, curmalele, stafidele și smochinele.

Bogate în fibre, vitamine și minerale

Fructele au căpătat o oarecare etichetă negativă în ultima vreme, datorită zahărului din ele. Unii le exclud pe nedrept din alimentație din această cauză.

Trebuie să știm că fructul este un pachet de nutrienți. Dumnezeu a creat fiecare aliment vegetal perfect, punând în el cele mai bune substanțe, într-un echilibru perfect.

Elena Pridie spune că fructele sunt bogate în fibre și în apă. Pot fi incluse în categoria alimentelor hipocalorice și bineînțeles, în dietele de slăbire.

Fructele sunt nutritive, tonice și energizante. Au valoare energetică și ne ajută în menținerea greutății corporale prin conținutul lor redus în calorii și ridicat în apă”.

Fructele reprezintă una din cele mai bogate surse de vitamine și minerale. Acești nutrienți nu se găsesc în cantități la fel de mari în alte categorii alimentare.

Curăță sângele

Fructele au fost denumite de unii autori ca fiind purificatori ai sângelui. Dr. Robert Morse recomandă îndeosebi fructele cu efect alcalin. Alimentele care produc alcalinitate ajută la curățarea organismului de toxine.

Între fructele cu un pH alcalin ridicat se numără: lămâia, pepenii, papaya, mango, merele, caisele, avocado, bananele, fructele de pădure, curmalele, smochinele, căpșunile și strugurii verzi.

Scad colesterolul

Fructele pot fi văzute ca o rețetă simplă de scădere a colesterolului din sânge. Mai ales cele bogate în pectină (fibră alimentară), precum merele, perele, coacăzele necoapte bine, lămâia, merișoarele, prunele, strugurii și gutuile.

Un conținut moderat de pectină au și vișinele, fructele de soc, grepfrutul și portocalele.

Studiile au confirmat că fibrele vâscoase poat diminua valoarea colesterolului total cu 3-7 procente.

Cum se consumă fructele

Elena Pridie ne sfătuiește să includem fructele în dieta zilnică. Ar trebui să consumă câte 2-4 porții pe zi.

O porție înseamnă un fruct proaspăt mediu, ½ cană de fructe din compot, ¼ cană de fructe uscate sau ¾ cană de suc de fructe.

Este important să spălăm bine fructele și să curățăm coaja dacă acestea au fost tratate chimic. Bicarbonatul ajută la înlăturarea unui procent semnificativ de pesticide din coajă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

5 fructe care te ajută să „ieși afară”
Dieta cu fructe și salate crude topește grăsimea și face corpul curat și suplu – dr. Robert Morse
7 fructe care te ajută să ai o vedere mai bună, inclusiv la bătrânețe

Surse articol:

1. Elena Pridie, Alimentația, Fructe, Rețete Pentru Sănătatea Noastră, Editura Viață și Sănătate, București, 2007, p. 133
2. Brouns F, Theuwissen E, Adam A, Bell M, Berger A, Mensink RP. Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9. doi: 10.1038/ejcn.2011.208. Epub 2011 Dec 21. PMID: 22190137.
3. Leda Meredith, The best fruits high in pectin for jellies, jams and presevees, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/high-and-low-pectin-fruit-1327800

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.