5 alimente rele pentru creier, care afectează memoria și atenția – dr. psihiatru nutriționist

Este important să hrănim creierului cu nutrienții de care are nevoie, așa cum am văzut într-un articol precedent. Însă la fel de important este să-l păzim de alimentele care îi fac rău.

Un psihiatru de la Universitatea Harvard ne oferă câteva exemple de alimente care vatămă creierul, în special memoria și concentrarea.

5 alimente care distrug creierul - dr. psihiatru nutritionist

5 alimente care distrug creierul – dr. psihiatru nutritionist: Kjpargeter

Alimentele modifică funcțiile creierului

Dr. Uma Naidoo, expert în sănătatea creierului și nutriționist, spune alimentele pe care le consumăm produc modificări importante la nivelul sănătății mentale și a dispoziției.

Alimente precum verdețurile, fructele și legumele colorate, produsele marine, nucile, semințele și leguminoasele au efecte benefice asupra creierului.

La polul opus se află câteva alimente pe care ar trebui să le evităm, dacă ne dorim o memorie bună. Excluderea lor completă din dietă nu este întru totul posibilă, însă consumarea lor cu moderație este mai ușor de împlinit.

5 alimente care dăunează creierului

Sunt trei ingrediente principale care produc efecte devastatoare asupra creierului. Din păcate, acestea se găsesc în aproape toate produsele alimentare din magazine. Este vorba despre Omega-6, zahăr și carbobidrații rafinați.

1. Uleiurile procesate

Dr. Naidoo pune pe primul loc în topul celor mai rele alimente pentru creier produsele făcute din uleiuri procesate.

Uleiurile ultra-procesate și margarina au cantități mari de Omega-6, care declanșează inflamații în corp și în creier.

Aceste grăsimi sunt incluse în toate produsele procesate și în produsele de tip fast-food și de restaurant. Există și surse sănătoase de Omega-6, precum nucile, semințele și arahidele naturale.

Spre deosebire de Omega-3, acizii grași Omega-6 au efect pro-inflamator. Din păcate, consumul de produse procesate a stricat balanța optimă dintre Omega-3 și Omega-6. Un aport prea mare de Omega-6 în raport cu Omega-3 crește riscul de inflamații și boli cardiovasculare, boli autoimune și cancere.

Pentru gătit, nutriționistul recomandă utilizarea uleiului de măsline, de avocado sau de cocos.

Este bine să vă feriți de tot ce înseamnă produs procesat. Această categorie de produse scurtează telomerii. Studiile au asociate telomerii lungi cu o îmbătrânire mai sănătoasă a celulelor. Telomerii mai scurți cresc riscul de boli degenerative premature.

Potrivit unui studiu din 2022, persoanele care au consumat multe produse procesate (sucuri, produse de patiserie) aveau un risc mai mare de depresie. Evitați produsele care au o listă interminabilă de ingrediente, cu multe E-uri și denumiri necunoscute.

2. Zahărul rafinat și alimentele cu adaos de zahăr

Pe locul doi se află produsele alimentare cu adaos de zahăr sau cu zahăr rafinat. Creierul folosește glucoza pe post de energie pentru activitățile sale celulare. Însă prea mult zahăr poate crea probleme de memorie.

Dietele bogate în zahăr sunt asociate nu doar cu diabetul de tip 2, ci și cu diabetul de tip 3, care este de fapt „Alzheimer”. Această boală este conectată cu rezistența la insulină dată de consumul excesiv de zahăr. Majoritatea produselor din magazine au zahăr adăugat.

3. Îndulcitorii artificiali

Nu doar zahărul în sine este dăunător pentru creier în exces, ci și substituenții pentru zahăr. Cei mai mulți sunt sintetici și nu au nicio valoare nutrițională. Mai mult, aceștia hrănesc bacteriile dăunătoare din intestin care afectează starea de spirit.

Feriți-vă de produsele care conțin zaharină, sucraloză, aspartam sau ciclamat de sodiu. Apartamul a fost corelat cu anxietatea și oxidarea creierului.

Iată și câteva alternative bune: mierea, zahărul de cocos, stevia sau xylitolul.

4. Alimentele prăjite

Pe locul al cincilea se află alimentele prăjite. Prăjeala nu face rău doar la vasele de sânge și la inimă, ci și la creier. Un studiu pe 18.000 de persoane a arătat că dietele bogate în prăjeli afectează memoria și cogniția.

Optați pentru alte metode de gătit mai sănătoase, precum coacerea în cuptor, gătirea la aburi sau prăjirea cu aer cald (air fryer).

5. Carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați sunt la fel de periculoși pentru creier în doze mari ca și zahărul. Aceștia se transformă rapid în zahăr.

O altă problemă a lor este că au gluten. Glutenul distruge intestinul și afectează implicit creierul. Mai mult decât atât, carbohidrații rafinați privează creierul de mineralele de care acesta are nevoie, precum zinc, seleniu și iod.

Dacă vreți să aveți un creier sănătos și un IQ mai bun, evitați consumul excesiv de produse din panificație (pâine, paste, covrigi, covrigei, sticks-uri, biscuiți, cereale, brioșe, napolitane, etc.).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole similare:

Zahărul și făina albă acționează în creier ca niște droguri – dr. Susan Thompson
Nutrienți care afectează creierul și buna dispoziție (+ meniu pe o zi)
2 secrete ale unui creier sănătos la bătrânețe

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, The #1 best food for your brain: https://www.youtube.com/watch?v=lqbRlKiFYhc&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Daisy Whitbread, Top 10 foods highest in Omega 6 fatty acids, My Food Data: https://www.myfooddata.com/articles/high-omega-6-foods.php
3. Uma Naidoo, A harvard nutritionist and brain expert says avoid these 5 foods to keep your memory and focu sharp, CNB: https://www.cnbc.com/2022/12/02/harvard-nutritionist-and-brain-expert-shares-worst-foods-that-weaken-memory-and-focus.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.