Ciocolata neagră protejează neuronii de toxicitatea acrilamidei
√ Bazat pe studii științifice
Ciocolata, considerată în vechime un aliment divin, se bucură astăzi de o atenție deosebită din partea cercetătorilor.
Cuprins
Ciocolata neagră – sursă bogată de antioxidanți
Cacaua și ciocolata bogată în cacao sunt surse majore de antioxidanți.
Conțin polifenoli, catechine, antocianini și proantocianidine.
Aceștia au proprietăți antiinflamatoare și cardioprotectoare.
Untul de cacao conține acid oleic, un tip de grăsime mononesaturată care se găsește și în uleiul de măsline.
Fibrele din boabele de cacao surse excelente de fibre, care contribuie la scăderea colesterolului și a riscului de diabet.
Nu trebuie omise nici cantitățile semnifivative de minerale și oligoelemente: magneziu, potasiu, cupru, fier.
Beneficii la nivel intestinal, imunitar, cardiovascular
Cacaua și produsele din cacao au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, cardioprotectoare, neuroprotectoare și antianemice.
Polifenolii ajută la dilatarea vaselor de sânge prin faptul că stimulează eliberarea oxidului de azot.
Numeroase studii au asociat consumul de cacao și ciocolată neagră cu beneficii la nivel intestinal, metabolic, cardiovascular și neurologic.
Ingerarea acestor produse modulează microbiomul intestinal.
Prin faptul că contribuie la creșterea bacteriilor bune, îmbunătățesc imunitatea.
Citește și – Ciocolata – „medicament” pentru minte, inimă și corp
Ciocolata neagră protejează creierul
Un beneficiu raportat recent este acela că pudra de cacao și ciocolata neagră are efecte benefice asupra creierului și a neuronilor.
Ajută la recuperarea neurovasculară la vârstnici.
Flavonoizii întârzie pierderea memoriei și demența. Reduc progresia degenerescenței neuronale în Alzheimer și Parkinson.
Ciocolata diminuează oboseala mentală. Totodată, îmbunătățește starea de spirit și comportamentul.
Creșterea fluxului sangvin la nivelul materiei cenușii stimulează angiogeneza și creșterea de neuroni noi în hipocampus.
Aceștia susțin memoria și protejează în cazul demenței sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Citește și – Ciocolata neagră ameliorează simptomele de autism la copii
Reduce toxicitatea neuronală indusă de acrilamidă
Un studiu apărut în 2021 în jurnalul „Molecular Neurobiology” a arătat că ciocolata neagră are un rol protector împotriva neurotoxicității induse de acrilamidă.
Experimentul a fost realizat pe șobolani.
Acrilamida este o substanță care se formează în alimentele procesate la temperaturi mari.
Cercetătorii din Egipt au testat efectele ciocolatei negre pe 18 pui de șobolani expuși la niveluri cronice de acrilamidă.
Creierul animalelor cu cel mai mare consum de acrilamidă aveau semne de degenerare neuronală.
Animalele care au primit ciocolată neagră au avut semne uloare de restaurare neuronală.
Observația autorilor a fost că ciocolata neagră ar putea fi folosită ca supliment alimentar pentru reducerea riscurilor neuronale provocate de acrilamida din dietă.
Citește și – Creierul iubește ciocolata neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea
Acrilamida crește riscul de toxicitate și cancer
Acrilamida este catalogată drept un compus citotoxic și genotoxic.
Acrilamida a fost declarată în anul 1994 ca un posibil agent carcinogenic uman de către International Agency for Research on Cancer (Agenția Internațională Pentru Cercetarea Cancerului).
A fost de asemenea clasificată ca o neurotoxină, în urma observațiilor făcute pe persoane expuse la acest compus la locul de muncă.
În urma proceselor metabolice, acrilamida este distribuită în toate țesuturile și organele corpului.
Provoacă disfuncții la nivelul mitocondriilor.
Unde se găsește acrilamida
Acesta se găsește în unele alimente. Se produce când legumele bogate în asparagină, precum cartofii, sunt preparați la temperaturi mari, în prezența zaharurilor.
În timpul procesării alimentelor la temperaturi mari, cum este prăjirea.
Acrilamida se găsește și în produsele de brutărie.
Principala sursă de acrilamidă sunt cartofii prăjiți, chipsurile de cartofi, biscuiții, pâinea, fursecurile, cerealele pentru micul-dejun, măslinele negre la conservă, sucul de prune și cafeaua.
Este folosită în procesele industriale, precum producția de hârtie, vopsele și plastic, în tratarea apei de băut, în ambalajele produselor alimentare.
Este de asemenea o componentă a fumului de țigară.
Populația este expusă mai mult la acrilamida din fumul de țigară decât la acrilamida din alimente.
Fumătorii au niveluri de acrilamidă de 3-5 ori mai mari în sânge decât nefumătorii.
Surse articol:
1. Magrone T, Russo MA, Jirillo E. Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Front Immunol. 2017;8:677. Published 2017 Jun 9. doi:10.3389/fimmu.2017.00677
2. Hassan DM, Welson NN, Yassa HD. The Possible Protective Role of Dark Chocolate Against Acrylamide Neurotoxicity in Weaning Rats Cerebellum. Mol Neurobiol. 2021 Oct 18. doi: 10.1007/s12035-021-02580-x. Epub ahead of print. PMID: 34661852: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34661852/
3. Koszucka A, Nowak A, Nowak I, Motyl I. Acrylamide in human diet, its metabolism, toxicity, inactivation and the associated European Union legal regulations in food industry. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(10):1677-1692. doi: 10.1080/10408398.2019.1588222. Epub 2019 Mar 25. PMID: 30907623: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30907623/
4, National Cancer Institute, Acrylamide and Cancer Risk: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet