Rodia – folosită în medicina Ayurveda contra bolilor infecțioase
Rodia face parte din categoria alimentelor funcționale, care ne pot apăra împotriva bolilor.
De altfel, toate alimentele bogate în antioxidanți oferă aceste beneficii.
În ceea ce privește utilizările terapeutice ale rodiei, ele datează din vechime.
Rodia în sine are o istorie lungă. Crește în Orientul Mijlociu, în Himalaya și nordul Indiei.
În medicina Ayurveda, rodia este folosită de secole înmpotriva infecțiilor, precum febra tifoidă, salmonella, holera sau dizenteria.
Citește și – Rodia este antibacteriană și anticancerigenă, previne bolile cardiovasculare și osteoporoza
Ceai din coji de rodie contra infecțiilor
Practicanții medicinei indiene utilizează cojile fructului. Le macină într-o pudră fină, din care fac ceai.
Se pune 1 linguriță de pulbere la infuzat într-o cană cu apă clocotită timp de câteva minute.
Băutura rezultată are efecte calmante asupra tractului gastrointestinal. Reduce inflamația, atenuează diareea și stomacul deranjat.
Rodia – puternic antioxidantă
Semințele de rodie, roșii ca rubinul, trădează conținutul bogat în pigmenți cu rol antioxidanți.
Acestea pot fi consumate ca atare, sau sub formă de suc.
În semințele de rodie se află compuși puternici, precum antocianini, flavonoizi și elagitaninuri.
Acești antioxidanți la fel de valoroși precum cei regăsiți în ceaiul verde sau vinul roșu.
Citește și – Rodia poate prelungi viața femeilor prin 5 mecanisme uimitoare
Protejează ADN-ul de radicalii liberi
Compușii antioxidanți au un rol vital în organism. Ei combat daunele radicalilor liberi care ne îmbolnăvesc și ne îmbătrânesc.
Celulele produc energie din nutrienții care provin din alimente. În urma acestui proces se creează sub-produși instabili care se numesc radicali liberi.
Când nivelul lor crește, apare stresul oxidativ, care vatămă celulele sănătoase, proteinele și ADN-ul.
Stresul oxidativ este asociat inclusiv cu cancerul, deoarece poate provoca anomalii la nivelul celulelor.
Antioxidanții au așadar un rol protector major.
Efecte antiinflamatoare
Totodată, au efecte antiinflamatoare. Inflamația se află la baza multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă.
Consumul de rodie contribuie la scăderea tensiunii arteriale și controlul glucozei din sânge.
O recenzie apărută recent a arătat că rodia poate reduce inflamația din intestin.
Rodia ameliorează artrita, îmbunătățește performanța fizică. Protejează împotriva maladiei Alzheimer.
Citește și – Rodia este un izvor de sănătate
Sfaturi
Când cumpărați rodii, alegeți fructele cele mai grele. Acestea au mai mult suc.
Dacă vreți să cumpărați suc de rodie, evitați produsele pasteurizate. Acestea ucid bacteriile nocive, dar afectează și conținutul nutrițional.
Precauții
Rodia poate cauza reacții alergice la unele persoane, precum mâncărimi, rinoree sau dificultăți respiratorii.
Coaja, tulpina și rădăcina de rodie nu trebuie consumate în cantități mari.
Sursă articol: Divina Ramirez, Survival medicine: Are you familiar with the medicinal uses of pomegranates? Plant Medicine. News: https://plantmedicine.news/2021-09-08-medicinal-uses-of-pomegranates.html#