RODIA este un izvor de sănătate

Rodia poate fi asemănată cu sfecla roșie în ceea ce privește efectele sale asupra inimii și a vaselor de sânge.

Culoarea lor roșie intensă dă mărturie de acest lucru.

Rodie - Beneficii

Rodie – Beneficii

Sucul de rodie – un izvor de sănătate

Puterea antioxidantă a semințelor de rodie este de 3 ori mai mare decât cea a vinului roșu și a ceaiului verde.

Conține antociani antioxianți, acid elagic și galic, taninuri și quercetină.

O rodie ne poate oferi 40% din doza zilnică necesară de Vitamina C. acest fruct este totodată o sursă foarte bună de vitaminele A, E și K, acid folic, calciu, fier și fosfor.

Întărește imunitatea

Fiind o sursă valoroasă de vitamina C, semințele de rodie consumate sub formă de suc poate ajuta la stimularea imunității împotriva microorganismelor. Rodia are de asemenea proprietăți anti-microbiene.

Antioxidanții pe care îi conține combat radicalii liberi și stimulează celulele de sânge să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și să elimine toxinele dăunătoare.

Acest fruct, asociat încă din vechime cu fertilitatea, este foarte bun pentru femeile gravide. Acidul folic pe care îl conține este esențial pentru buna dezvoltare a bebelușilor.

Scade colesterolul și tensiunea arterială

Punicalagina este un compus antioxidant din rodie care ajută la reducerea nivelurilor colesterolului și la menținerea sănătății vaselor de sânge și a inimii.

Sucul de rodie previne oxidarea colesterolului, reduce plăcile arteriale (acumulare de colesterol în artere) și funcționează ca un vasodilalator și anticoagulant natural (dilată vasele de sânge și subțiază sângele).

Toate aceste efecte minunate sunt extrem de benefice în profilaxia sau tratamentul aterosclerozei.

Studiile au arătat că 1 pahar de suc de rodii pe zi, timp de 3 luni, crește circulația sângelui la nivel coronarian la persoanele care suferă de boala arterială coronariană și reduce îngroșarea arterelor care transportă sângele la creier.

Cercetările preliminare au demonstrat că sucul de rodie ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și a agregării plachetare (formarea cheagurilor de sânge, prevenind astfel un infarct sau accident vascular cerebral.

Sucul de rodie îi poate feri și pe diabetici de afecțiunile vasculare, fără să afecteze nivelurile zahărului din sânge (spre deosebire de alte sucuri de fructe bogate în fructoză), colesterolului și trigliceridelor.

Într-un studiu, persoanele cu diabet care au băut suc de rodie zilnic timp de 2 săptămâni nu au avut niveluri crescute ale glicemiei.

Combate artrita

Rodia are efecte antioxidante și antiinflamatoare care pot ajuta la protejarea cartilajului.

Oamenii de știință cred că 1 pahar de suc de rodii pe zi ar putea fi un mijloc natural de combatere a artritei și de ameliorare a artritei reumatoide.

Flavonolii din rodie pot întârzia declanșarea artritei și reduce severitatea bolii deja instalate.

Stopează creșterea cancerului

Un consum regulat de suc de rodii poate inhiba dezvoltarea și răspândirea celor mai multe tipuri de cancer (de prostată, de sân, de colon, de plămâni, de sânge) și a modificărilor vasculare care favorizează creșterile tumorale.

Sucul de rodie induce auto-distrugerea celulelor canceroase.

Luptă împotriva îmbătrânirii (creierului și pielii)

Datorită efectului de creștere a performanței memoriei, sucul de rodie poate preveni sau încetini dezvoltarea bolii Alzheimer.

Rodia stimulează circulația la nivelul unor zone din creier critice pentru îndeplinirea de sarcini.

Totodată, polifenolii din sucul de robie inhibă îmbătrânirea prematură, fiind un ajutor important în reducerea declinului psihologic asociat cu îmbătrânirea.

Sucul de rodie previne de asemenea formarea ridurilor.

Doza zilnică

Pentru a extrage toate aceste beneficii, se poate consuma câte 1 pahar de rodie pe zi. Atenție însă la contraindicațiile listate mai jos.

Contraindicații și precauții

La fel ca sucul de grepfruit, sucul de rodie poate interacționa cu unele medicamente sintetice, precum cele pentru subțierea sângelui, scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale (inhibitori ACE).

La persoanele alergice la rodie, consumul acestui fruct poate cauza unele reacții adverse: greață, vomă, mâncărimi, umflături, rinoree.

Se impun precauții la consumul sucul de rodie pentru persoanele cu astm.

Consumat în doze mari, acest fruct poate cauza probleme gastrice.

Sursă articol: http://www.americanathleticinstitute.org/natural-home-remedies/advantages-and-facet-outcomes-of-pomegranate-juice.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Samburele de rodie il inghititi cu samburele tare din interiorul lui?

  2. Sa bei suc de rodie,proaspat stors!E un deliciu!

  3. Si nu e nici greu de facut!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.