Rodia poate prelungi viața femeilor prin 5 mecanisme uimitoare

Articol documentat

Potrivit cercetărilor de dată recentă, rodia este unul din cele mai bune alimente pentru sănătatea femeilor. Deși nu este un fruct autohton, are numeroase calități pentru care merită inclusă mai des în dietă.

Rodia este un fruct milenar. Cultivarea ei datează din anul 750 î.Hr.

Rodia prelungeste viata femeilor

Rodia prelungeste viata femeilor

Este bogată în vitamina C, vitamina A, vitamina E și acid folic. Are o concentrație mai mare de antioxidanți decât fructele de pădure, decât vinul roșu și ceaiul verde.

Antioxidanții sunt compuși fitochimici care protejează celulele corpului de daune și boli grave.

Rodia susține sănătatea femeilor

Femeile de vârstă medie se pot confrunta cu diverse neplăceri cauzate de menopauză: tulburări de dispoziție, bufeuri, transpirații nocturne, iritabilitate, depresie, fluctuații hormonale.

Inclusiv oasele încep să scadă în densitate și să fie predispuse la osteoporoză și fracturi.

Pentru toate aceste simptome, rodia poate fi un aliment salvator.

Rodia conține un estrogen regăsit și în ovarele femeii

Dacă ne uităm cu atenție la forma, culoarea și dispunerea ei, vom constata că seamănă foarte bine cu ovarele. Nu în mod întâmplător, încă din antichitate rodia era asociată cu fertilitatea.

Dacă vom tăia rodia în două, vom vedea că acea compartimentare interioară aduce izbitor de mult cu ovarele femeii. Departamentele în care sunt așezate multiplele semințe de rodie arată aproape la fel ca ovarele pline cu ovule.

Dincolo de această asemănare fizică, se pare că rodia chiar are beneficii asupra ovarelor. Studiile au descoperit în rodie estron – un estrogen care se găsește și în ovare.

Consumul de rodie poate reduce riscul de boli cardiace, cancer mamar și osteoporoză la femeile menopauzale. Totodată, contribuie la ameliorarea stărilor depresive asociate cu această perioadă de tranziție.

Citește și – Rodia – un elixir pentru femeile cu ovare polichistice

Rodia combate osteoporoza

Un studiu publicat în anul 2004 în „Journal of Ethnopharmacology” arată un lucru extrem de important. Anume că rodia readuce la normal rata de pierdere a densității minerale osoase.

Experimentul a fost realizat pe femele-șobolani care au trecut printr-o intervenție de ovariectomie (îndepărtarea ovarelor prin operație).

Din această cauză, animalele prezentau un proces accelerat de pierdere osoasă. Acest lucru se petrece de regulă în menopauză.

Rodia a reușit să inverseze acest proces de deteriorare osoasă într-un termen foarte scurt. Animalele care au fost hrănite cu suc și semințe de rodie timp de 2 săptămâni au prezentat o revenire la normal a ratei de pierdere minerală osoasă.

Îmbunătățirea stării de spirit

Cele mai neplăcute efecte secundare ale menopauze sunt schimbările bruște de temperament și a dispoziției.

Același studiu citat mai sus a mai arătat un beneficiu al extractului de rodie. Șobolanii care au primit extract de rodie aveau niveluri mai mici de depresie.

Aceste rezultate sugerează că rodia ar putea avea o eficiență clinică în combaterea depresiei la femeile menopauzale.

Rodia protejează inima

Riscul de apariție a bolilor de inimă coronariene este mult mai mare după menopauză. Statisticile arată că șansele producerii unui deces din cauza acestor afecțiuni este de 2-3 ori mai mare decât înainte de menopauză.

Rodia protejează sistemul cardiovascular prin mai multe mijloace. În primul rând, previne oxidarea colesterolului.

Colesterolul oxidat este foarte periculos, deoarece vatămă căptușeala arterelor și poate duce la ateroscleroză.

Acest beneficiu al sucului de rodie este atribuit conâinutului bogat în antioxidanți.

În al doilea rând, sucul de rodie scade nivelul tensiunii arteriale. Un pahar pe zi este suficient pentru diminuarea valorilor tensiunii arteriale și a colesterolului oxidat.

Un studiu din 2004 realizat de oamenii de știință din Israel a arătat că 1 pahar cu suc de rodie pe zi induce în regresiune acumularea de placă în arterele carotide cu 29%.

Citește și – Sucul de rodie  – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor

În al treilea rând, sucul de rodie încetinește agregarea plachetară. Iar prin faptul că ajută la subțirea sângelui, poate împiedica formarea de cheaguri periculoase.

În al patrulea rând, rodia îmbunătățește oxigenarea sângelui. Într-un studiu realizat pe pacienți cu boli coronariene, consumul a 230 ml de suc de rodie pe zi, timp de 3 luni, a crescut fluxul de oxigen la mușchiul cardiac.

Rodia previne apariția cancerului de sân

Majoritatea beneficiilor rodiei se datorează antioxidanților pe care îi conține. Antocianidinii, flavonoidele și uleiurile din rodie pot preveni apariția tumorilor la sân.

Rodia este o sursă naturală de estrogen, însă ea nu crește riscul de cancer la sân, deoarece are efecte adaptogene. Mai exact, are capacitatea de a regla producția de estrogen din corp în funcție de necesitate.

Dacă organismul are prea puțin estrogen, rodia stimulează secreția de estrogen. Dacă el are prea mult din acest hormon, rodia blochează estrogenii.

Acesta este de altfel unul din atuurile alimentelor, comparativ cu medicamentele. Alimentele sunt „medicamente inteligente”, care acționează exact în funcție de nevoile corpului.

Un studiu apărut în „Journal of Nutritional Biochemistry” a arătat că extractul de rodie are o acțiune similară medicamentelor Tamoxifen și Estradiol în ceea ce privește prevenirea cancerelor mamare dependente de estrogen.

Citește și – Rodia împiedică formarea și progresia cancerului prin cel puțin 6 mecanisme

Sursă articol: GreenMedInfo, 4 Ways Pomegranate Extends Women’s Lives: https://www.greenmedinfo.com/blog/how-pomegranate-protects-and-extends-menopausal-womens-lives

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.