Ciocolata – „medicament” pentru minte, inimă și corp
Ciocolata care poate avea efecte benefice sănătății este ciocolata neagră. Însă și aceasta trebuie să aibă un procent ridicat de cacao (minim 70%).
Ciocolata este folosită ca aliment reconfortant, tonic și terapeutic încă din antichitate.
Primii cultivatori de cacao sunt considerați maiașii. Aceștia obișnuiau să macine boabele de cacao și să facă din pulberea obținută o băutură caldă, condimentată cu scorțișoară și piper.
Această băutură era atât de valoroasă încât era servită împăraților.
Principalul ingredient care face ciocolata atât de sănătoasă este cacaua. Aceasta a ajuns în Europa abia în secolul al 16-lea.
Cuprins
Ce conține ciocolata
Consumul de ciocolată neagră a crescut în ultimul timp comparativ cu sortimentele obișnuite sau cele cu lapte.
Conținutul mai bogat în cacao și beneficiile sale pentru sănătate este motivul principal.
Cercetătorii au descoperit în cacao o cantitate generoasă de grăsimi (40-50%).
Untul de cacao este bogat în acid oleic (33%), acid stearic (33%) și acid palmitic (25%).
Compușii răspunzători pentru efectele ei profilactice și curative sunt polifenolii.
Cacaua este catalogată drept una din cele mai bune surse de polifenoli.
Conține proantocianidine (58%), catechine (37%) și antocianidine (4%).
Gustul amar este dat de polifenoli. Pentru a face ciocolata comercială plăcută la gust, producătorii sunt nevoiți să folosească metode de procesare.
Prin înlăturarea gustului amar se distruge și o mare parte din polifenoli.
În cacao se găsesc și alți nutrienți importanți, precum proteine, teobromină, cafeină, magneziu, potasiu, fier, zinc, fosfor și cupru.
Beneficiile consumului de ciocolată
Singurul tip de ciocolată cu beneficii pentru sănătate este ciocolata neagră cu un conținut crescut de cacao, flavonoide și teobromină și o concentrație redusă de zahăr.
Studiile științifice au corelat consumul ei cu beneficii asupra inimii, vaselor de sânge, creierului, dispoziției, imunității și nu numai.
Ciocolata poate regla tensiunea arterială și nivelul insulinei. Are efecte pozitive asupra funcțiilor vasculare. Influențează procesele oxidative.
Are efecte prebiotice. Afectează metabolismul grăsimilor.
Citește și – Creierul iubește ciocolata neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea
Sistemul cardiovascular
Consumul de ciocolată a fost asociat cu scăderea colesterolului, prevenirea bolilor de inimă, reducerea stresului oxidativ.
Polifenolii din cacao au proprietăți vasodilatatoare și hipotensive.
Posterior consumului de cacao, arterele mari se relaxează, iar cele mici de la nivel periferic se dilată.
Cacao reglează pulsul și protejează împotriva trombozei.
20 de grame de ciocolată bogată în cacao (90%) timp de 20 de zile a îmbunătățit funcția vasculară la persoanele tinere și sănătoase.
Consumul de cacao a fost asociată de asemenea cu creșterea fluxului sangvin la nivel cerebral, ajutând la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Obezitate și metabolismul grăsimilor
Cercetările recente au arătat că compușii din cacao scad riscul de obezitate și sindrom metabolic.
La șobolani, cacaua a redus țesutul adipos visceral (grăsimea abdominală).
Totodată, ciocolata poate preveni creșterea în greutate prin faptul că induce răspunsul sațietății și reduce apetitul.
Flavonoidele sunt implicate în reducerea depozitării grăsimilor și a rezistenței la insulină. Prin aceste efecte, cacaua combate apariția obezității.
Citește și – 5 moduri prin care ciocolata neagră ne poate ajuta să slăbim (studii)
Microbiomul intestinal
Șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în cacao timp de 6 săptămâni au avut o scădere notabilă a cantității de Bacteroide, Clostridium și Stafilococi.
La porci, consumul de cacao a produs o creștere a speciilor de bacterii bune, precum Lactobacillus și Bifidobacterium.
Sistemul imunitar
Potrivit datelor din studiilor in vitro și in vivo, cacaua contribuie la reglarea celulelor imune implicate în imunitatea înnăscută și cea dobândită.
Ingerată cu regularitate, cacaua previne și îmbunătățește dezechilibrele cauzate de procesele alergice.
Citește și – Ciocolata neagră, mai bună decât medicamentele pentru tuse?…
Sistemul nervos central
100 de grame de ciocolată neagră (cu 72% cacao) îmbunătățesc funcția cerebrală.
Polifenolii acționează asupra sistemului nervos central și a funcțiilor neurologice datorită efectelor vasodilatatoare.
Ciocolata poate fi benefică și în tulburările neurodegenerative.
Antioxidanții ajută la combaterea maladiilor care au la bază acumularea de oxigen reactiv la nivelul creierului precum Alzheimer și Parkinson.
La tineri, ciocolata îmbunătățește performanța mentală. Iar la vârstnici, poate reduce riscul de declin cognitiv.
Sursă articol: Maria Teresa Montagna, Giusy Diella, Francesco Triggiano, Giusy Rita Caponio, Osvalda De Giglio, Giuseppina Caggiano, Agostino Di Ciaula, and Piero Portincasa, Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health, Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec; 16(24): 4960: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/