Ce beneficii și riscuri are consumul de grepfrut
Deși nu este savurat la fel de ușor ca o portocală – din cauza gustul acru-amărui, grepfrutul are calitățile terapeutice importante care îl recomandă în alimentația noastră.
Se presupune că grepfrutul este un hibrid obținut din pomelo și portocale dulci.
Cuprins
Ce conține grepfrutul
Fructele citricele se numără printre principalele surse de vitamina C din dieta noastră.
Grepfrutul conține de asemenea vitamina A, vitamina B6, acid folic, potasiu, calciu, magneziu și fibre.
Vitamina C sprijină imunitatea și reduce inflamațiile.
Potasiul este important pentru producția de celule roșii de sânge, ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Fibrele susțin digestia și sănătatea colonului. Ajută la diminuarea colesterolului și a riscului de întărire a arterelor.
La capitolul antioxidanți, grepfrutul roșu este cel mai bogat în flavonoide (flavanoli, flavoni, flavonoli, antocinani).
Gustul amar este atribuit unor flavanoni: naringină, hesperidină și limonin.
Limoninul suprimă creșterea tumorilor.
Naringenina poate preveni hepatita C, diabetul și hipercolesterolemia.
Pe de altă parte, grepfrutul roz conține licopen.
Acest antioxidant a fost asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. La bărbați, efectul protector al licopenului împotriva cancerului de prostată este foarte mare.
Consumul de grepfrut a fost asociat cu un risc mai mic de pietre la rinichi.
Citește și – Cura de detoxifiere cu lămâie și grepfrut – rețeta unui călugăr grec
Studii pe beneficiile consumului de grepfrut
Studiile pe grepfrut au arătat că are efecte bune în sindromul metabolic (definit prin obezitate abdominală, dislipidemie, hipertensiune arterială, rezistență la insulină, stare trombotică și pro-inflamatoare).
Sindromul metabolic mărește riscul de boli cardiovasculare și diabet.
Acest fructe scade glucoza a jeun, insulina, colesterolul și trigliceridele.
O jumătate de grepfrut consumat înainte de mese poate ajuta la scăderea în greutate și îmbunătățirea rezistenței la insulină.
Citește și – Grepfrutul – un fruct excelent pentru detoxifiere și scăderea în greutate
Flavonoidele ajută la dilatării vaselor coronariene, reducând riscul de formare a cheagurilor și de apariția a bolilor coronariene.
Un studiu pe animale, publicat în anul 2008 în „Journal of Medicinal Food” a arătat că sucul de grepfrut îmbunătățește densitatea minerală a oaselor și implicit calitatea lor.
Salată cu grepfrut
O salată savuroasă și plină de prospețime poate fi alcătuită din câteva frunze de rucola sau salată verde, câteva cubulețe de grepfrut și avocado.
Pentru dressing se poate folosi oțet, suc de lămâie, ghimbir mărunțit și ulei de măsline.
Ce riscul are consumul de grepfrut
Grepfrutul este considerat coșmarul industriei farmaceutice, deoarece interacționează cu o multitudine de medicamente.
Puteți citi AICI – Lista medicamentelor care interacționează cu grepfrutul
Surse articol:
1. Mercola, What is grapefruit good for: https://foodfacts.mercola.com/grapefruit.html
2. Farzad Deyhim, Kranthi Mandadi, Bahram Faraji, Bhimanagouda S PatilGrapefruit juice modulates bone quality in rats, J Med Food. 2008 Mar;11(1):99-104: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18361744/
3. Peter MO Owira, John AO Ojewole, The grapefruit: an old wine in a new glass? Metabolic and cardiovascular perspectives, Cardiovasc J Afr. 2010 Sep-Oct; 21(5): 280–285: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3721883/