Grepfrutul – un fruct excelent pentru detoxifiere și scăderea în greutate

Articol documentat

Fructele citrice sunt o adevărată binefacere pentru organism în perioada rece a anului. La fel ca portocalele și lămâile, grepfrutul ne oferă o doză bună de vitamina C, despre care știm cât de importantă este pentru imunitate, și nu numai.

Grepfrutul îmbunătățește calitatea dietei

Un studiu publicat în anul 2014 în jurnalul „Food & Nutrition Research” a arătat că acest fruct îmbunătățește calitatea dietei.

Grepfrut - un fruct excelent pentru detoxifiere si slabit

Grepfrut – un fruct excelent pentru detoxifiere si slabit: Cookie studio – freepik.com

Persoanele care mănâncă grepfrut au în general un aport mai mare de vitamina C, magneziu, potasiu și fibre.

Comparativ cu alte fructe obișnuite, precum mere sau banane, grepfrutul roz sau alb are o densitate nutrițională mai mare.

O porție de grepfrut roz (echivalentul a ½ de fruct mediu sau 154 g de fruct) oferă:

  • 100% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
  • 35% din DZR de vitamina A
  • 8% din DZR de vitamina fibre
  • 5% din DZR de potasiu
  • sub 5% din DZR de acid folic, calciu, magneziu, vitamina B1, vitamina B2 și vitamina B6

Pe lângă acești nutrienți cunoscuți, grepfrutul conține și o serie de antioxidanți valoroși, precum carotenoide (beta-caroten și licopen) și flavonoide (naringină).

Naringina a demonstrat beneficii cardiovasculare. În experimentele pe animale, acest compus a influențat pozitiv lipidele din sânge, inflamația de la nivel neuronal și conținutul mineral al oaselor.

Datele obținute din studii observaționale arată o asociere între consumul de grepfrut și un risc mai mic de evenimente coronare acute, accidente ischemice și de mortalitate prin bolile de inimă coronariene.

Ce proprietăți are grepfrutul

Grepfrutul are proprietăți diverse:

  • depurative
  • tonice amare
  • stomahice
  • antioxidante
  • antiseptice
  • aperitive
  • vitaminizante
  • cardiotonice
  • hipocolesterolemiante
  • sedative
  • antihemoragice

Util în curele de detoxifiere și slăbire

Este un bun drenor al rinichilor și ficatului.

Din acest motiv consumul de grepfrut poate fi util în curățarea organismului de toxine.

Este de asemenea recomandat persoanelor care au probleme cu greutatea și vor să slăbească.

Grepfrutul ajută la scăderea depunerilor de țesut gras de pe burtă, de e coapse și șolduri.

Un studiu apărut în anul 2006 în „Journal of Medicinal Food” a arătat că jumătate de grepfrut consumat înainte de mese a ajutat la scăderea greutății corporale.

Citește și – 1/2 grepfrut pe zi vă poate ajută să slăbiți (studii)

Acest efect a fost semnalat și la persoanele cu sindrom metabolic. Consumul de grepfrut a ameliorat și rezistența la insulină. Studiile mai noi nu au obținut rezultate similare.

Cercetările medicale au arătat că sucul de grepfrut poate reduce și formarea de plăci aterosclerotice.

Mai mult decât atât, inhibă înmulțirea celulelor cancerului de sân și împiedică dezvoltarea tumorilor mamare.

Grepfrut - un fruct excelent pentru detoxifiere si slabire

Grepfrut – un fruct excelent pentru detoxifiere si slabire: 8photo

În ce boli ajută

Consumul de grepfrut poate fi util în următoarele afecțiuni:

  • febră, răceli
  • afecțiuni pulmonare
  • intoxicații
  • dispepsie
  • anorexie
  • insuficiență biliară
  • debilitate
  • oboseală
  • hipertrofia benignă de prostată
  • disurie
  • obezitate
  • diabet
  • colesterol crescut
  • vase sangvine fragile
  • infecții
  • candidă
  • insomnie
  • nervozitate
  • reumatism
  • cancere (la sân, plămâni, gât, colon, prostată, piele)

Citește și – Cel mai puternic detoxifiant natural, din grepfrut și lămâie – rețeta călugărului Filotheos din Grecia

Sugestii de consum

Dacă aveți o digestie înceată, consumați câte 1 fruct întreg cu jumătate de oră înainte de masă.

Grepfrutul curăță limba încărcată și stimulează apetitul.

Pentru detoxifiere și scăderea în greutate se recomandă o cură cu suc proaspăt de grepfrut.

Contraindicații la grepfrut

Un mare dezavantaj al acestui fruct este că interacționează cu multe medicamente, în sensul că le mărește sau le reduce eficiența.

Puteți vedea AICI – lista medicamentelor care interacționează cu sucul de grepfrut

Surse articol:

1. Mary M. Murphy, Leila M. Barraj, and Gail C. Rampersaud, Consumption of grapefruit is associated with higher nutrient intakes and diet quality among adults, and more favorable anthropometrics in women, NHANES 2003–2008, Food Nutr Res. 2014; 58: 10.3402/fnr.v58.22179: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016745/
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Grapefruitul, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Editura Kamala, Vol. 2, Brașov, 2000, p. 185
3. Jawad Kianic and Sardar Z Imam, Medicinal importance of grapefruit juice and its interaction with various drugs, Nutr J. 2007; 6: 33: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2147024/
4. Ken Fujioka, Frank Greenway, Judy Sheard, Yu Ying, The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: relationship to the metabolic syndrome, J Med Food. Spring 2006;9(1):49-54. doi: 10.1089/jmf.2006.9.49: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16579728/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.