Grapefruit – Interacțiuni cu Medicamente (Avertizări Importante)

Atunci când luăm medicamente, nu mai avem libertatea de a mânca orice, din cauza posibilelor interacțiuni sau efecte secundare pe care anumite alimente le au asupra tratamentului. Grepfruitul, de pildă, este un aliment extrem de sănătos, dar care nu poate fi consumat pe perioada unui tratament, deoarece poate crea un efect de scădere sau potențare nocivă a efectului medicamentelor.

Grapefruitul interacționează cu peste 40 de medicamente

Grapefruit - Interacțiuni cu Medicamente (Avertizări Importante)

Grapefruit – Interacțiuni cu Medicamente (Avertizări Importante)

David Bailey este un om de știință de la Institutul de Cercetare a Sănătății din Londra, Ontario, care la începutul anilor 1990 a descoperit că grapefruitul are interacțiuni potențial dăunătoare cu unele medicamente.

În urma studiilor efectuate în ultimii ani, Bailey a observat că numărul medicamentelor care interacționează cu grapefruit a devenit tot mai mare, și că în ciuda acestor pericole, nimeni nu îi avertizează pe consumatori.

Numărul medicamentelor care pot duce la efecte adverse și probleme de sănătate majore în cazul în care pacienții consumă grapefruit a crescut de la 17 în anul 2008, la 43 în anul 2012. Acesta este un semn alarmant.

Efecte secundare grave

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene spune că grepfruitul sau sucul de grepfruit consumat în timpul unui tratament cu anumite medicamente ar putea duce la hemoragii gastro-intestinale, insuficiență renală, depresie respiratorie sau chiar moarte subită. Conform cercetărilor, consumul de grapefruit poate interacționa cu peste 40 de medicamente – inclusiv agenți anti-cancer, medicamente pentru inimă și sistemul nervos central folosite pentru tratarea durerii sau schizofreniei.

Mulți pacienți, medici și farmaciști nu cunosc aceste riscuri

Vestea proastă este că foarte mulți din cei care iau aceste medicamente, și foarte mulți medici și farmaciști nu cunosc riscurile pe care aceste interacțiuni le au asupra sănătății, conform noului studiu. Din acest motiv, doctorul David Bailey s-a simțit obligat în urma descoperirilor sale să publice un nou document prin care să-i îndemne pe profesioniștii din domeniul sănătății să facă publice aceste interacțiuni potențial mortale și să informeze pacienții cu privire la nocivitatea consumului de grapefruit în timpul administrării de medicamente.

De ce nu este indicat consumul de grapefruit cu medicamente

Grapefruitul conține anumite substanțe chimice numite furanocoumarins, care provoacă schimbări importante în modul în care organismul metabolizează medicamentele. Grapefruitul poate reduce proporția de ingrediente active din medicamente (cum sunt medicamentele pentru colesterol), iar în alte cazuri, anumite medicamente nu mai sunt metabolizate în intestin, ci intră în fluxul sangvin la capacitate maximă. Acest lucru înseamnă că dacă de exemplu cineva ia o pastilă pentru hipertensiune arterială pe zi, când consumă un grapefruit, e ca și cum ar lua 5 pastile.

În termeni medicali, acest lucru se numește “supradozare neintenționată”. Iar această supradozare poate avea consecințe grave, inclusiv insuficiență renală acută sau moarte subită.

Deși grapefruitul este cel mai cunoscut în acest caz, și alte fructe citrice conțin furanocoumarins, în special portocalele, lămâia și pomelo, însă acestea nu au fost încă la fel de bine studiate.

Exemple de medicamente care interacționează cu grapefruitul

Nu contează dacă mâncăm fructul în sine, sau dacă bem un pahar de suc de grapefruit. Acestea pot conduce la efecte secundare grave.

1. Crizotinib – un medicament utilizat pentru tratarea anumitor forme de cancer. Consum de grapefruit în cadrul tratamentului poate provoca probleme serioase cu inima, supresia măduvedi osoase sau mielotoxicitate.

2. Atorvastatina – un medicament utilizat pentru scăderea nivelului de colesterol. Pacienții care iau acest medicament și consumă grapefruit sunt expuși la riscul de a dezvolta insuficiență renală.

3. Apixaban – un medicament utilizat pentru subțierea sângelui. Dacă se amestecă cu grapefruit, aceasta poate provoca hemoragii gastro-intestinale.

4. Oxicodona – un medicament narcotic utilizat pentru reducerea durerii, care utilizat în mod excesiv. Dacă se amestecă cu grapefruit, aceasta poate provoca depresie respiratorie sau insuficiență respiratorie.

5. Ciclosporina – un medicament imunosupresor folosit pentru a preveni respingerea organelor transplantate. Dacă se amestecă cu grapefruit, poate fi toxic pentru rinichi și poate conduce la insuficiență renală.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Da,bine de stiut.Unele prospecte specifica intercatiunea medicamentelor respective cu grepfruitul. Dar citim oare prospectul sau avem incredere deplina in medicul care ni l-a prescris dar care nu ne-a avertizat asupra posibilelor riscuri. De aceea ar fi bine sa ne luam obiceiul sa citim noi insine prospectul medicamentului pe care il folosim.

  2. Gligor Mariana

    Orice medicament care il iei nu trebuie luat fara a citi cu atentie prospectul. Important de stiut e ca pentru a preveni interactiunea medicamentelor cu sucul sau pulpa de grapefruit ace(a)sta trebuie consumat cu minim doua ore inainte sau dupa ce iei medicamentele.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.