Cura de detoxifiere cu lămâie și grepfrut – rețeta unui călugăr grec
Cura de detoxifiere cu lămâie și grepfrut prezentată mai jos a fost dezvăluită de un monah din Muntele Carantania, pe nume Filotheos.
Un mare cunoscător și utilizator al leacurilor naturii, călugărul grec, este de părere că sucul de lămâie poate preveni maladia Alzheimer.
Cuprins
Ce benefcii au fructele citrice
Fructele citrice aduc numeroase beneficii organismului nostru. Bogate în vitamine și antioxidanți, ele ne pot apăra de diferite probleme de sănătate.
În pulpa și coaja lor se găsesc vitamina A, vitamine B, vitamina E, vitamina C, flavonoide, compuși fenolici, carotenoide și fibre.
Acești compuși au efecte benefice asupra sistemului imunitar, cardiovascular și cel digestiv.
Au demonstrat proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene și anti-sclerotice.
Flavonoidele din citrice îmbunătățesc toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină și au efecte modulatoare asupra metabolismului lipidelor.
Acești antioxidanți au efect protector împotriva inflamațiilor, a stresului oxidativ, a diabetului, a dislipidemiei, a disfuncției endoteliale și a aterosclerozei.
O meta-analiză publicată în anul 2015 în jurnalul „Medicine” a arătat că fructele citrice pot reduce riscul de cancer esofagian.
Citește și – Alimente care sprijină procesele naturale de detoxifiere a organismului
Călugărul Filotheos spune că sucul de lămâie întărește sistemul nervos.
Ajută la curățarea corpului de toxine și la îmbunătățirea circulației sangvine.
Are proprietăți depurative, decongestive la nivel hepatic și remineralizante.
Este un bun remediu pentru simptomele provocate de sindromul colonului iritabil.
Sucul de lămâie este folosit în medicina tradițională pentru următoarele afecțiuni:
- răceala obișnuită
- menstruații neregulate
- hipertensiune arterială
- dureri în gât
- febră
- reumatism
- dureri în piept
Locuitorii din Trinidad foloseau sucul de lămâie amestecat cu ulei de măsline pentru pietrele la rinichi, sau amestecat cu melasă pentru retenția de lichide în corp.
Cura de detoxifiere cu lămâie și grepfrut
Ingrediente
- 1 lămâie
- 1 grepfrut
Metodă
Lămâia și grepfrutul se spală bine cu perie și cu bicarbonat de sodiu. Se lasă apoi la înmuiat într-o soluție cu apă oxigenată, pentru îndepărtarea substanțelor dăunătoare din coajă. Vezi AICI cum se procedează.
Tăiați cele două fructe felii, cu tot cu coajă. Așezați-le într-un vas de lut una peste alta și turnați peste ele apă clocotită.
Feliile trebuie să fie complet scufundate în apă.
Puneți capacul și lăsați fructele la macerat o noapte întreagă.
A doua zi, pasați fructele și consumați maceratul obținut pe parcursul unei zilei.
Cura se face timp de 10 zile și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Fructele citrice sunt sărace în calorii și bogate în apă și nutrienți. De aceea pot ajuta la scăderea în greutate.
Un studiu pe 91 de persoane obeze a arătat că ½ de grepfrut proaspăt înainte de mese a produs o scădere mai mare a greutății corporale.
Mai mult, grepfrutul consumat zilnic la masă poate reduce dimensiunea taliei.
Consumul de lămâie îmbunătățește digestia, protejează împotriva anemiei și a apariției pietrelor la rinichi.
Citește și – Tratament naturist pentru curățarea sângelui
Precauții și contraindicații
Curele de detoxifiere nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani.
Pot să apară dureri de cap, o stare de rău fizic și alte semne care indică detoxifierea corpului. Aceste “efecte secundare” sunt de altfel normale, și cu cât mai încărcat de toxine este organismul, cu atât mai severe vor fi.
Atenție, grepfrutul și mai ales sucul de grepfrut interacționează cu foarte multe medicamente și nu este recomandat persoanelor care urmează un tratament medicamentos.
Vezi aici – Lista medicamentelor cu care interacționează cu sucul de grepfrut
Surse articol:
1. Mariana Borloveanu, Leacuri neștiute destăinuite de monahul Filotheos din Munții Carantania, Lumea Credinței: https://altarulcredintei.md/leacuri-nestiute-destainuite-de-monahul-filotheos-din-muntii-carantania/
2. Marta Klimek-Szczykutowicz, Agnieszka Szopa, and Halina Ekiert, Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants (Basel). 2020 Jan; 9(1): 119: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
3. Anna Czech, Ewa Zarycka, Dmytro Yanovych, Zvenyslava Zasadna, Izabela Grzegorczyk, and Sylwia Kłys, Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars, Biol Trace Elem Res. 2020; 193(2): 555–563: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6944645/
4. Anqiang Wang, Chengpei Zhu, Lilan Fu, Xueshuai Wan, Xiaobo Yang, Haohai Zhang, Ruoyu Miao, Lian He, Xinting Sang, Haitao Zhao, Citrus Fruit Intake Substantially Reduces the Risk of Esophageal Cancer: A Meta-Analysis of Epidemiologic Studies, Medicine (Baltimore). 2015 Sep;94(39):e1390: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26426606/
5. Ayman M. Mahmoud, Rene J. Hernández Bautista, Mansur A. Sandhu, and Omnia E. Hussein, Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health, Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 5484138: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431442/
6. Brianna Elliott, 10 Science-based benefits of grapefruit, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#TOC_TITLE_HDR_3
7. Helen West, 6 Evidence-based health benefits of lemons, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/6-lemon-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_3