Apa de năut combate răceala și întărește organismul (rețetă mănăstirească)

Apa de năut este una din cele mai impresionante găselnițe ale vegetarienilor. Se referă practic la apa în care au fost fierte boabele de năut sau în care au stat boabele de năut dacă vorbim despre năutul la conservă, din comerț.

Apa de năut a fost descoperită accidental de un bucătar francez prin anul 2014.

Apa de naut combate raceala si tonifica organismul

Apa de naut combate raceala si tonifica organismul: Freepik.com

Apa de năut poate înlocui ouăle în rețete

Vegetarienii și veganii o folosesc astăzi ca înlocuitor pentru ou, datorită consistenței sale gelatinoase, similare albușului.

Citește și – Cum să faci frișcă vegetală din apa în care ai fiert năutul – o descoperire uimitoare!

Dacă este mixată cu mixerul câteva minute, se transformă într-o spumă care arată ca frișca. Din ea se poate face mousse de ciocolată, bezele, pandipșan sau alte blaturi de tort sau prăjituri, budincă, maioneză sau înghețată.

Apa de năut poate fi utilizată și ca înlocuitor pentru lapte sau iaurt în rețetele vegetariene sau vegane. Nu modifică gustul preparatelor în care este adăugată.

În mănăstiri, apa de năut este considerată o băutură tonică și lecuitoare. Poate combate răceala, fortificând organismul să lupte cu virozele iernii.

Beneficii

Compoziția ei nutrițională nu a fost încă studiată. Însă boabele de năut în sine sunt o sursă excelentă de nutrienți.

Năutul conține cantități însemnate de proteine de calitate. Are aproape toți aminoacizi esențiali, cu excepția celor bogați în sulf, care pot fi luați din cereale.

Năutul oferă multe fibre și carbohidrați, oligozarahide, glucoză și zaharoză.

Conține acizi grași nesaturați (acid linoleic și acizi oleici), steroli, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina A și vitamine din grupul B.

Consumul de năut poate avea efecte benefice în anumite boli, precum bolile cardiovasculare, bolile digestive, cancere și diabetul de tip 2.

Apa de năut – rețetă mănăstirească

Apa de năut obținută în casă este mult mai sănătoasă decât cea care se găsește în năutul din conservă pe care îl cumpărăm din magazine.

Năutul uscat se spală, se lasă la înmuiat 24-48 de ore, după care se fierbe câteva ore, până se înmoaie. Durata de fierbere poate fi redusă dacă se folosește oala de sub presiune.

Apa în care a fiert năutul se strecoară și se lasă la răcorit. Se consumă călduță.

Mai există o metodă de preparare a apei de năut. Se pun 2 linguri de boabe de năut fiert la macerat într-o cană cu apă rece, timp de 12 ore. După aceea se strecoară și se încălzește puțin.

Citește și – Trufe de ciocolată din… năut – desert sănătos de post!

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Rețetele cu năut ale Maicii Semfora de la Mănăstirea Techirghiol, Rețete & Leacuri Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, p. 73
2. A K Jukanti, P M Gaur, C L L Gowda, R N Chibbar, Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review, Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26. doi: 10.1017/S0007114512000797: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22916806/
3. Jillian Kubala, Aquafaba: An Egg and Dairy Substitute Worth Trying? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/aquafaba#TOC_TITLE_HDR_3
4. Rana Mustafa, Yue He, Youn Young Shim, Martin J. T. Reaney, Aquafaba, wastewater from chickpea canning, functions as an egg replacer in sponge cake, International Journal of Food Science + Technology, 07 May 2018: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13813?af=R

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.