Cum să faci FRIȘCĂ din APA în care ai fiert NĂUTUL – o descoperire uimitoare!

Frișcă fără smântână? Da, autorii de rețete vegane au găsit o modalitate de a obține frișcă vegetariană dintr-un ingredient extrem de surprinzător: apa în care au fiert boabele de năut.

Se numește „Aquafaba”, unde „aqua” înseamnă „apă”, iar „faba” înseamnă un tip de „fasole”.

Aquafaba este lichidul rămas în urma fierberii năutului, pe care de regulă îl aruncăm, neștiind cât de valoros este în bucătăria vegană. Este de altfel cel mai bun înlocuitor pentru ou.

Americanul Goose Wohlt a descoperit această proprietate a acestui lichid rezultat în urma preparării năutului. El a încercat să facă bezele și a obținut rezultate surprinzătoare. Bezelele sale arătau exact ca cele din albuș.

_____________________________________________________________________________________________________

Pentru frișcă, se va folosi doar apa care este suficient de vâscoasă încât să semene cu albușul de ou proaspăt. Acest lucru se obține mai ușor prin fierberea năutului în casă. Apa din conservele de năut este insuficient fiartă și poate fi prea subțire.

Unele surse spun că și lichidul în care au fiert alte leguminoase, precum mazăre, linte sau fasole, poate fi folosit ca înlocuitor de albuș. 

3 linguri de apă de năut echivalează cu 1 ou. Deci puteți face singuri calculele pentru rețeta pe care o pregătiți, cât lichid să folosiți.

Cum să faci frișcă din apa de năut (aquafaba)

După ce ați fiert năutul (fierbe mai repede la oala de sub presiune), strecurați lichidul și puneți-l într-un bol adânc, în frigider să se răcească. Trebuie să se închege puțin, ca o gelatină.

Introduceți mixerul și mixați câteva minute, până când minunea se întâmplă. Veți vedea că acel lichid banal se va transforma într-o cremă pufoasă albă, exact ca cea rezultată în urma mixării albușurilor de ou.

Pentru ca frișca să devină mai fermă și mai gustoasă, adăugați puțină sare de lămâie și zahăr.

Pentru 420 ml de apă de năut se adaugă 5 g de sare de lămâie (sau suc de lămâie), 2 linguri de zahăr pudră și 1 linguriță de extract de vanilie. Adăugați aceste ingrediente de la început.

Mixați la viteză medie 5 minute, până când se face spumă, apoi adăugați treptat zahărul și mixați încă 10-15 minute, până obțineți vârfuri tari. Se va mări în volum de încă 4-5 ori. 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.