Icrele de pește îi întăresc pentru cei slabi, cu nervii sleiți

Articol documentat

Icrele sunt foarte hrănitoare, de aceea sunt extrem de benefice pentru persoanele slăbite, anemice sau lipsite de energie.

Icrele sunt ouăle peștilor, coapte și ajunse la maturitate, care se servesc ca mâncare. La noi la români sunt populare icrele din crap, de știucă, de caras și mai puțin caviarul.

icre-de-peste

Icre de peste

Se pregătesc ca aperitiv și se servesc la ocazii speciale, sau în zilele de dezlegare din vremea posturilor. Se păstrează crude, cu sare, în congelator.

Ce proprietăți au icrele de pește

Părintele Iov Burlacu, cunoscut și ca „rețetarul de la Neamț”, scrie despre icrele de pește în cartea sa de leacuri și le recomandă celor slabi, cu nervii sleiți, debili sau ofticoși (fără vlagă).

Această recomandare este întemeiată pe credința că acest aliment are efecte tonice, nutritive și energizante.

Atunci când consumăm icre, organismul nostru primește o doză binevenită de vitamina B12.

Departamentul de Agricultură al SUA notează că icrele de pește sunt sărace în calorii, dar bogate în proteine și aminoacizi.

Aminoacizii ajută la construirea de proteine și sunt implicați de asemenea în funcția sistemului imunitar și a mușchilor.

Citește și: Cum se prepară icrele la Muntele Athos

Icrele aduc un aport important de acizi grași esențiali Omega-3, minerale – fosfor, magneziu, seleniu și vitamine – colină, vitamina B2, vitamina C, vitamina E și acid folic.

Colina este o vitamină din complexul B care ajută la transportul grăsimilor bune și a colesterolului în corp.

Acizii grași esențiali Omega-3 sunt deosebit de importanți pentru protejarea creierului și a sistemului cardiovascular, pentru reducerea inflamațiilor și combaterea daunelor provocate de stresul oxidativ.

Un studiu publicat în „Journal of Food Science and Technology” sugerează că icrele sunt bogate în grăsimi bune și de aceea pot ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale. Mai precis, icrele pot stimula capacitatea de învățare.

Cercetătorii notează că icrele au și o acțiune benefică asupra grăsimilor din sânge.

Icrele sunt regăsite în anumite diete, precum dieta Paleo sau dietele sărace în carbohidrați dar bogate în grăsimi sănătoase.

O porție de icre oferă 439 mg de EPA și 608 mg de DHA (acizi Omega-3). Cercetătorii sunt de părere că aceste grăsimi regăsite în pește și în icre pot reduce simptomele de artrită reumatoidă, datorită efectelor lor antiinflamatoare. Totodată, combat declinul cognitiv și îmbătrânirea creierului.

Ambele tipuri de Omega-3 – EPA și DHA susțin dezvoltarea vederii la bebeluși și funcția retinei la copii și adulți. Aportul insuficient de Omega-3 poate crește riscul de retinopatie diabetică, degenerescență maculară și sindromul ochilor uscați.

Citește și: Salată de icre de casă – reţete

Precauții la consumul de icre

Deși sunt foarte hrănitoare, nu trebuie să le consumăm prea des sau în cantități mici. Asta deoarece au un conținut ridicat de colesterol și sodiu.

Este de altfel și motivul pentru care persoanele cu tensiune arterială mare, hipercolesterolemie sau apoplexie sunt sfătuite să le evite.

Părintele Iov nu le recomandă nici celor care suferă de reumatism, gută (din cauza conținutului de purine) sau eczeme și urticarie.

Peștele și icrele pot cauza alergii la unele persoane, care se manifestă sub formă de mâncărimi ale pielii, dificultăți respiratorii, dureri de cap, congestie nazală sau greață. Aceste simptome apar după ingerare.

Citește și: Icrele din magazine conțin extract de gândaci – studiu APC

Surse bibliografice:

1. Nutrition Data Self, Fish, roe, mixed species, raw: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4098/2
2. Jon Johnson, Katherine Marengo, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325225
3. Malia Frey, Barbie Cervoni, Fish Egg Nutrition Facts and Health Benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/fish-egg-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4163031

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.