ICRELE din magazine conțin extract de GÂNDACI – studiu APC
Salatele de icre se numără printre cele mai periculoase produse alimentare din magazine. Experții din cadrul Asociației de Protecție a Consumatorilor din România au analizat în anul 2017 cele mai comercializate sortimente de salată de icre din magazine:
– Negro 2000, Doripesco, Ocean Fish, Pescado Group (Salmaris și Bonito), Delta Fish Distribution 2003, Auchan, Carrefour, Cora, Mega Image (Gusturi românești) și Peștișorul de Aur.
Rezultatele au arătat că 80% din produsele supuse analizelor conțin cantități mari de conservați. 60% din salatele de icre conțin acid citric.
55% din sortimente conțin un amestec de icre de calitate inferioară, cunoscute sub numele de tarama. În 52% din produse au fost descoperite agenți de îngroșare și un număr de 5-7 aditivi alimentari (E-uri).
În 49% de cazuri, salatele de icre conțineau icre în proporții mici de 6-11%. 32% din mărci folosesc carmin pentru colorarea icrelor în roz. Carminul apare pe eticheta produselor și sub denumirea de E120, coșenilă, acid carminic sau roșu natural 4.
Este un colorant natural, obținut prin zdrobirea unor insecte uscate (coșenilă). Gândacii produc această substanță ca măsură de protecție împotriva altor insecte.
Acidul carminic extras este supus ulterior unor proceduri de tratare cu aluminiu.
Consumul alimentelor care conțin carmin a fost asociat în general cu producerea de alergii și multe alte probleme de sănătate:
– hiperactivitate la copii
– probleme de concentrare la copii
– astm, rinite, alergii, șoc anafilactic (în cazuri mai rare)
_______________________
Iată lista aditivilor pe care cercetătorii le-au găsit în salatele de icre studiate:
• gumă guar (E412) – asociat cu alergii
• gumă xantan (E415) – asociat cu balonare, crampe abdominale, flatulență, diaree, scăderea glicemiei
• acid citric (E330) – asociat cu carii dentare, contraindicat copiilor și persoanelor cu boli de inimă, renale, digestive sau diare
• acid ascorbic (E300) – asociat cu diaree, pietre la rinichi, afectarea smalțului dentar
• benzoat de sodiu (E211) – cu potențial cancerigen, alergic
• sorbat de potasiu (E202) – asociat cu iritații la nivelul pielii, ochilor și mucoaselor, toxicitate și mutații la nivelul celulelor sângelui
• acetat de sodiu (E262) – acidifiant
• extract de paprika
• arome
_______________________
Cele mai multe E-uri au fost identificate în salatele de icre cu marca Carrefour. Pe locurile următoare se află Bonito (de la Mega Image), Cora, Salmaris, Gran Mare, Negro 2000 și Doripesco.
Cele mai bune sortimente, care nu conțin aditivi, sunt Sc. Doripesco SRL și Gusturi românești de la Mega Image.
_______________________
Concluziile în urma acestui studiu de piață, formulate de dr. Costel Stanciu, președintele APC România sunt că salatele de icre din magazine sunt un produs de calitate inferioară, „cu o încărcătură chimică mare, constituită din conservați, agenți de îngroșare, coloranți și acidifianți.
Din păcate, multe produse au denumiri care induc în eroare consumatorul, îi creează acestuia impresia că produsul respectiv conține icre de calitate superioară, dar de fapt, în compoziția acestora există și icre de calitate inferioară în cantități semnificative, sub denumirea de tarama”.
_______________________
Conservanții, aromele și agenții de îngroșare din icre au fost asociați cu un nivel crescut de toxicitate la nivel intestinal și perturbarea florei intestinale.
În mod deosebit, icrele procesate și conservate conțin cantități mari de histamină, o substanță asociată cu alergii respiratorii sau alimentare (strănut, nas înfundat, rinită alergică, dificultăți respiratorii, urticarie).
Recomandarea specialiștilor este să consumăm icre din magazine cât mai rar, sau să le preparăm în casă din icre recoltate din pește proaspăt (aveți o rețetă de icre făcute în casă aici).
_______________________
Surse bibliografice:
1. APC România, Salate de icre colorate cu extract de gândaci! http://www.apc-romania.ro/ro/i-salate-de-icre-colorate-cu-extract-de-gandaci/NDQ5LTE.html
2. Ce să mâncăm, Carmin – E120: http://cesamancam.ro/e-120-carmin.html
Opc doarme, stă calare pe micile magazine de cartier.
Extractul de gândaci este permis de OMS (E-120) de decenii se găsește în preparate,băuturi răcoritoare, cafea, înghețată… http://www.alegesanatos.ro/ingrediente/cosenila-carmin-(e120)-1194/
Congratulations mate great answer 😀 bravoooooo excellent work it tastes better
Iarasi stiti de toate!Ce ti-e si cu romanii astis!Suntem teribili,numai ce trebuie nu stim!
O sa traim mai mult asiaticii mananca gandaci vii prajiti cum se gasesc
Asta nu ceva nou e de foarte multi ani
ASASINI DE LINGA NOI PLANU NR 5 DE ESTERMINARE APROBAT IN SEDITA MASONILOR RE RANG INALT
De unde au luat atâția gândaci ?! Nu va dați seama cât sunteți de cretini?! Nu mai dezinformați!!!
Plosnite eiiiiiii cu gust de migdale altfel nu se leaga la fel ca mayonnaise
Exista ferme de gandaci !!????
Ceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee?????????????????
Din pacate nu sunteti fair play,ati postat numai icrele de la un singur producator ceea ce inseamna ca ati vrut sa i faceti reclama negativa doar lui,sunt mai multi producatori,nu ii vad aici.( In foto)
De ce mai sunt pe piață?!Cei ce postați asta sunteți ridicoli!
Ce nenorocitii.cum dracu postati asa ceva….de unde atatia gandaci…a ti fost vreodata intr o fabrica cu preparate din peste.carne??
Eu zic că ar fi mai simplu să se publice o listă cu produsele sănătoase de pe raft. E mult mai scurtă. 😭
Din toate cacaturile pe care ati scris ca le contin in articol, titlul se refera numai la gandaci, care sunt naturali….
Din partea mea o să dea faliment
Bine ca nu cumpar!
Nu as cumpăra icre pregătite și comerț nici să mă omori.
Ce mă doare mâna să-mi fac singură ?
Norocul meu că nu mănînc cumpărate , mi le prepar eu să le mănînc cu poftă.
De ce se permite așa ceva!!!
Nu mai mâncam in veci.Rusine sa le fie.
Aș vrea un articol despre introducerea insectelor în alimentația europenilor
Protectia Consumatorului ce face?
Nu doar cele ambalate! Am crezut că icrele „natur” au doar sare dar când am citit eticheta am renunțat la ele!
Nu mai poti avea încredere în protectia consumatorului ei îs dreptu si tóate sînt OK…
Bomba cu efect intarzaiat.Si ne mai plangem ca suntem bolnavi.
Mno, era de mirare daca contineau si icre 😜
nu ne mai mira nimic…..cind am icre de calitate le fac singura….
Si daca s-a constatat atâtea substanțe periculoase pt sănătatea noastră, de ce se mai găsesc pe piața???
Cred ca titlul din postare nu este corect .Eu am invatat inca de acum 60 de ani ca , culoarea rosie se obtine din uscarea si pulverizarea unor insecte mai mici decat tantarii cu denumirea de CARMAZ . Nu se foloseau culori chimicale ( galus sau altele ) Daca culoarea s-ar fi facut din mat de porc uscat cred ca v-ar fi convenit mai mult NU SE FACE DIN GANDACI !
otrava