Consumul de NUCI previne sindromul METABOLIC și OBEZITATEA
Foarte multe persoane se feresc să consume nuci din teama de a nu lua în greutate. Studiile epidemiologice au demontat acest mit, arătând că între consumul de nuci și riscul de obezitate există o legătură inversă.
O recenzie realizată de cercetătorii spanioli pe 33 de studii clinice, publicată în 2013, a arătat că nucile nu produc un efect semnificativ asupra greutății corporale, asupra circumferinței taliei sau a indicelui de masă corporală.
Mai mult, un studiu recent, apărut în anul 2018 în jurnalul Nutrition & Metabolism, a arătat că nucile pot fi benefice în prevenirea obezității și a sindromului metabolic.
Cercetările anterioare au arătat că nucile reduc riscul bolilor cardiovasculare. Rolul acestora în prevenirea tulburărilor metabolice nu a fost însă bine definit.
Cercetătorii de la Universitatea Wuhan, China, au realizat o meta-analiză pentru a determina legătura dintre consumul de nuci și supraponderalitate sau obezitate.
Au fost revizuite studiile eligibile pe acest subiect și literatura relevantă, mai precis 6 studii prospective de cohortă în care au fost implicați 420,890 de subiecți și 62 de studii clinice pe 7.184 de participanți.
Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei.
Autorii au concluzionat că nucile pot fi benefice în prevenirea obezității, cu toate acestea, este nevoie de studii prospective adiționale pentru a explora beneficiile metabolice ale subclaselor specifice de nuci.
________________________
Un studiu realizat la Universitatea Harvard, care a durat 30 de ani, a arătat că nucile au efecte cardioprotectoare și că cei care le consumă zilnic au o sănătate mai bună și trăiesc mai mult decât cei care nu mănâncă deloc nuci.
Persoanele care au consumat câte 7 porții de nuci sau mai mult pe săptămână au avut un risc de boli cardiovasculare cu 29% mai mic, și de cancer cu 11% mai mic.
Nucile conțin grăsimi bune (Omega-3), fibre, polifenoli, proteine, minerale, vitamine și flavonoide, compuși care protejează vasele de sânge și reduc inflamația în corp. Sunt benefice nu doar pentru inimă, ci și pentru creier, unghii și păr.
Dieteticienii recomandă o mână (28 g) de nuci pe zi. Poate fi un singur tip, sau un amestec de fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune, fistic).
________________________
Surse:
1. Flores-Mateo G, Rojas-Rueda D, Basora J, Ros E, Salas-Salvadó J., Nut intake and adiposity: meta-analysis of clinical trials, Am J Clin Nutr. 2013 Jun;97(6):1346-55: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23595878
2. Li H, Li X, Yuan S, Jin Y, Lu J., Nut consumption and risk of metabolic syndrome and overweight/obesity: a meta-analysis of prospective cohort studies and randomized trials, Nutrition & Metabolism (Lond), 2018 Jun 22;15:46: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29977320
3. Global News, Why are nuts good for us and how many should we eat? https://globalnews.ca/news/1003078/why-are-nuts-good-for-us-and-how-much-should-we-be-eating-daily/