Serafimii – Prima Ceată a Puterilor Cereşti
Aflăm despre îngeri şi puteri cereşti din Biblie – atât din Vechiul Testament cât şi din cel Nou. Există numeroase alte curente filosofice care vorbesc despre aceste fiinţe, dar sursa lor este oarecum îndoielnică.
Am ales să abordăm tema serafimilor din perspectivă creştinească. Cei care participă cu atenţie le Sfânta Liturghie oficiată în fiecare duminică şi zi de sărbătoare pot auzi despre Serafimi în cuvintele rostite de preot:
Îți mulțumim și pentru Liturghia aceasta, pe care ai binevoit a o primi din mâinile noastre, deşi stau înaintea Ta mii de arhangheli şi zeci de mii de îngeri, heruvimii cei cu ochi mulţi şi serafimii cei cu câte şase aripi, care se înalţă zburând”.
Cum arată Serafimii
Găsim la Profetul Isaia (6:1-7) despre această înfăţişare a Serafimilor, ca urmare a viziunii acestuia despre prezenţa lor în Templul lui Dumnezeu: „Serafimii stăteau deasupra Lui (Dumnezeu) şi fiecare avea şase aripi: cu două îşi acopereau faţa, cu două îşi acopereau picioarele şi cu două zburau.
Strigau unul la altul şi ziceau: «Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oştirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui!» Şi se zguduiau uşiorii uşii de glasul care răsuna, şi casa s-a umplut de fum.”
Serafimii în ierarhia cerească
Obervăm că există o ierarhie a îngerilor sau a puterilor cereşti care slujesc la tronul lui Dumnezeu. Aflăm despre Serafimi că sunt îngerii din prima ceată cerească.
Ei sunt definiţi ca Îngeri ai Luminii, sau ai Dragostei şi ai Focului, ca urmare a adoraţiei lor divine.
Găsim numeroase referiri care întăresc convingerea că Serafimii sunt „cei care ard” ca slujitori „de foc” ai lui Dumnezeu. Serafimii sunt expresii pure ale iubirii, intensităţii, unităţii şi acuităţii divine.
Ce sunt Serafimii
Numele de „serafim” se referă cu precădere la foc şi căldură, după cum ne spune şi Sfântul Dionisie Areopagitul.
Putem vorbi astfel despre Serafimi ca având însuşiri ale focului, care elimină un excess de căldură, sau chiar pasiune – dacă e să ne referim la iubirea arzătoare pe care o au către Făcătorul lor, Dumnezeu.
Sunt câteva caracteristici ale focului care ne ajută să stabilim modul de existenţă al Serafimilor.
Notăm despre mişcarea de ascensiune continuuă către planul divin, ceea ce înseamnă că ei au acces direct către Dumnezeu. Se mai spune despre puterile cereşti că ele fac voia lui Dumnezeu şi chiar aud glasul cuvintelor Lui.
A doua însuşire a focului este căldura arzătoare şi fervoarea, forţa de pătrundere a lucrurilor în diferite planuri, micro şi macro.
În acest context, putem să precizăm aportul Serafimilor în univers şi la nivelul vieţii umane, anume acela de a curăţi prin foc.
Ne referim aici mai ales la purificarea sufletească şi iertarea de păcate. Aflăm despre aceasta de la Isaia (6:7), când un Serafim a pus un cărbune aprins pe buzele lui, rostind:
„Iată, atingându-se cărbunele acesta de buzele tale, nelegiuirea ta este îndepărtată şi păcatul tău este ispăşit!”
În ultimul rând, focul are o structură transparentă, care conferă atât căldură, cât şi lumină, sau, mai bine zis, strălucire.
Serafimii sunt „alimentaţi” continuu de focul şi de lumina care se revarsă din Tronul lui Dumnezeu, elemente pe care aceştia le folosesc pentru iluminarea şi mântuirea întregii Creaţii.
Focul este simbolul vieţii, al risipirii întunericului, al curăţirii conştiinţei. Lumina lor este nestinsă, cu ajutorul căreia ei pot pătrunde umbrele întunericului pentru a le desfiinţa.
3 comentarii