Drumeții în Munții Apuseni: obiective turistice unice

Una dintre cele mai atractive destinații turistice ale României este reprezentată cu mândrie de zona Munților Apuseni, un tărâm în care natura a fost extrem de generoasă. 

muntii-apuseni-2

Muntii Apuseni

Descrierea zonei

Fauna, flora, relieful, dar și tradițiile care încă se mențin vii în Țara Moților, fac din acest loc binecuvântat de Dumnezeu, o adevărată variantă pentru evadarea în natură, un loc care nu ar trebui nicidecum ocolit.

Lanț muntos din Transilvania și parte a Carpaților Occidentali, Munții Apuseni adăpostesc frumuseți rar întâlnite la o altitudine de până la 1849 metri (Vârful Curcubata Mare). În general, aceștia sunt compuși dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, ceea ce face ca numărul peșterilor din zonă muntoasa să depășească peste 400.

Relieful carstic se prezintă ca fiind bine dezvoltat, bogat în peșteri și defilee, prezent în toate regiunile din cadrul masivului muntos: Masivul Central Munții Bihor cu Vârful Vlădeasa, Munții Piatra Craiului, Munții Gilaului, Munții Trascaului, Munții Metaliferi, Munții Zarandului și Codru Moma.

apuseni-codru-moma-620x320

Muntii Codru Moma, arie naturala protejata

Dintre sutele de peșteri prezente în Munții Apuseni, unele dintre acestea încă închise pentru cercetare, remarcate se fac Ghețarul de la Scărișoara, declarat monument al naturii în România, Peștera Poarta lui Ionele, una dintre peșterile înfricoșătoare ale Apusenilor, Ghețarul de la Vârtop, o celebră locuință a omului preistoric (comuna Arieșeni), Peștera Pojarul Poliței din Gârda de Sus, Ghețarul de la Focul Viu, Peștera Urșilor, devenite, de-a lungul timpului, principale obiective turistice.

pestera-ghetarul-de-la-vartop

Pestera ”Ghetarul de la Vartop”

În ceea ce privește cascadele cu care zona Munților Apuseni a fost înzestrată, natura răsfață peisajul cu  cinci capodopere ce nu pot fi ratate, printre care, Cascada de la Vidra, Cascada Pisoaia, Cascada Răchițele, un obiectiv turistic legendar, de o frumusețe aparte.

cascada pisoaia

Cascada Pisoaia

Atractii turistice naturale din Muntii Apuseni

Din seria de obiective de vizitat în Munții Apuseni nu trebuie să lipsească ‘’Cheile Râmeţului ’’, cel mai mare obiectiv natural al părții centrale al Trascăului.

Zona întinsă pe o suprafața de 150 de hectare este declarat arie protejată și rezervație naturală complexă. Relieful cheilor face ca deplasarea să fie posibilă doar prin traversarea pe cursul apei și doar în timpul verii. Prima porțiune, amenajată cu bride și cabluri de oțel permite vizitatorilor o spectaculoasă plimbare până la portalul cheilor și porțiunea numită ‘’la cuptor’’. De aici înainte, accesul prin chei se poate realiza doar cu ajutorul cablurilor suspendate și pe firul apei, unele porțiuni ale acesteia atingând și doi metri adâncime.

Apuseni 168

Cheile Rametului

Considerat un rai al pasionaților de schi nautic, cât și al pescarilor, Lacul Tarnița se numără printre cele mai apreciate zone turistice ale zonei. Cu o suprafață de 215 hectare și o lungime de 8 kilometri, lacul de acumulare din județul Cluj este ideal pentru plimbările cu barca și jetski-ul.

9-Lacul-Tarniţa

Lacul Tarnita

Și cum din Munții Apuseni nu pot lipsi peisajele cu totul spectaculoase, adevărate curiozități lăsate de mama-natură, ‘’Detunata Golașă’’ se încadrează perfect în cadrul descris. Declarată rezervație naturală încă din 1936, formațiunea reprezintă unul dintre cele mai neobișnuite peisaje ale Carpaților, prezentându-se sub aspectul unor măguri vulcanice, însoțite, la poale, de păduri de conifere și o importanta suprafață de bazalte prăbușite. Denumirea se datorează, într-adevăr, peisajului golaș și sunetului asemănător tunetului, produs în momentul desprinderii pietrelor pe grohotișul din apropiere, cât și a vuietului vântului strecurat printre uriașele fragmente de bazalt.

DetunataGoala

Detunata Golasa

Alte obiective ale Munților Apuseni ce nu pot fi trecute cu vederea sunt și Groapa Ruginoasa, Dealul cu melci și Roșia Montană, peisaje unice și remarcabile.

Dealul cu Melci -

Portiune din ”Dealul cu melci”

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.