Colivă din grâu cu miere și cacao – rețetă de peste Prut
Coliva din grâu este unul din cele mai cunoscute preparate dulci din cultura țării noastre. Simbolistica ei este cunoscută la toate poparele ortodoxe.
Chiar dacă este asociată cu cultul morților, trebuie să admitem despre coliva de grâu că este un desert foarte gustos, dar și sățios.
De aceea unii o prepară și în afara soroacelor celor adormiți, adică fără nicio ocazie specială. Le place gustul și o servesc pe post de dulce. Grâul și nucile furnizează proteine, vitamine, fibre și minerale importante pentru organism.
Coliva poate fi făcută în multe feluri. Unii folosesc arpacaș, alții grâu întreg. Unii pun zahăr, alții miere. Unora le place mai uscată, altora mai zemoasă.
În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă de colivă tradițională de peste Prut, din Moldova. Dacă nu aveți voie de zahăr, puteți folosi un îndulcitor care nu crește glicemia, precum stevia, eritritol sau green sugar.
Cuprins
Colivă din grâu cu miere și cacao – rețetă
Ingrediente
• 500 g de arpacaș ecologic sau grâu integral (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 4 linguri de miere
• 4 linguri de zahăr (sau 6 linguri de eritritol – vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 250 g de nuci
• 1 lingură de cacao
Mod de preparare
Spălați bine grâul și lăsați-l a înmuiat peste noapte. Vărsați apa, clătiți-l și uneți-l într-o cratiță cu pereții groși. Adăugați apă curată și fierbeți-l circa jumătate de oră, sau până când bobul se desface și este bine înmuiat.
Dacă mai este nevoie, completați cu apă dacă aceasta scade. În cazul în care folosiți grâu integral, fierberea durează mai mult, până la o oră.
Grâul fiert se toarnă într-o strecurătoare mare și se lasă să se scurgă apa (dacă mai are). Boabele fierte de grâu se răstoarnă într-un vas încăpător.
Se adaugă miezul de nucă – acesta poate fi măcinat complet sau mărunțit grosier (prin robot sau la cuțit). Se adaugă peste grâu. Se pune eritritolul, mierea și pudra de cacao.
Se amestecă bine și se transferă în boluri de servit. Dacă intenționați să duceți coliva la Biserică sau să folosiți la o pomenire, montați-o pe un platou și decorați-o cu nuci, stafide, mac, fulgi de cocos, etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de colivă, pe care vă recomand să le încercați:
Grâu fiert cu miere și curmale – din grâu integral
Cum se face coliva în Muntele Athos –„prăjitura” călugărilor
Colivă din arpacaș, fără zahăr
Cum se prepara coliva în primele veacuri și ce însemna – rețeta dictată în vis de Sfântul Teodor Tiron
Sursă rețetă: Prostovkusno.md, Coliva: https://prostovkusno.md/ro/retetele-noastre/bucate-moldovenesti/coliva