Colivă din hrișcă și nuci – desert hrănitor, fără zahăr, ulei, gluten
Cu toții știm cât de bună este coliva din grâu! Unii obișnuiesc să o prepare destul de des și să o consume ca pe desert. Este hrănitoare și satisfăcătoare.
O alternativă și mai sănătoasă la grâu este hrișca.
Din boabele de hrișcă putem face un preparat similar. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă de colivă din hrișcă, bogată în proteine, fibre, minerale și antioxidanți benefici sănătății.
Spre deosebire de coliva din grâu, aceasta nu conține gluten, nici zahăr. Este îndulcită cu fructe.
Colivă din hrișcă – rețetă
Ingrediente
- 120 g de hrișcă maro (v-o recomand pe aceasta)
- 2 cănițe de lapte vegetal sau apă
- ½ banană coaptă bine
- 2 linguri de fulgi de cocos
- 3 linguri de nuci tocate
- esență de rom, după gust
- 1 praf de sare
- opțional: 1 lingură de miere
Mod de preparare
Spălați hrișca de mai multe ori, apoi puneți-o într-o crăticioară sau într-un ibric. Adăugați apa sau laptele și un praf de sare. Fierbeți circa 20 de minute. Boabele trebuie să fie bine înmuiate și lichidul să scadă complet.
Între timp, pasați banana cu o furculiță și tocați nuca mărunt. Când hrișca este gata și ați oprit focul, adăugați pasta de banană. Puneți tot acum miezul de nucă, fulgii de cocos și romul.
Amestecați bine și gustați de dulce. Dacă vreți să fie mai dulce, puteți adăuga puțin îndulcitor natural non-caloric, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Transferați hrișca într-un bol și nivelați. Puteți decora deasupra cu felii de banane, miez de nucă și fulgi de cocos. Se păstrează la frigider. Puteți servi hrișca și cu alte fructe proaspete.
Este un preparat hrănitor și sănătos. Poate fi consumat la micul-dejun, având un indice mare de sațietate.
Note și sugestii
În compoziție se pot pune și alte ingrediente, precum stafide sau merișoare.
Dacă vreți un desert cu gust de ciocolată, adăugați 1 lingură de pudră de cacao (sau de roșcove/carob).
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu hrișcă:
Budincă de hrișcă, fără zahăr, gluten, lactate – mai sănătoasă decât terciul de ovăz
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Biscuiți din făină de hrișcă și cacao (fără gluten)
Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Sursă rețetă: Gătesc.ro, Hrișcă cu lapte: https://www.gatesc.ro/recipes/6800/hrisca-cu-lapte