Grâu fiert cu miere și curmale – din grâu integral
Un dulce sănătos și hrănitor, pe care îl pot consuma și copii, este grâul fiert cu miere și fructe. Nu este nevoie să folosiți zahăr pentru a-l îndulci.
Eu am pus miere, dar și pastă de curmale. Veți găsi rețeta mai jos.
Grâu fiert cu miere și curmale – rețetă
Ingrediente
– grâu integral (vi-l recomand pe acesta, ecologic)
– miere
– pastă de curmale (sau sirop de curmale 100% integral)
– scorțișoară
– pudră de anason
Preparare
Nu am calculat cantitățile ingredientelor. Am folosit circa 1 kg de grâu integral. L-am spălat bine și l-am lăsat la înmuiat peste noapte în apă.
A doua zi, am scurs apa și l-am pus la fiert cu o cantitate triplă de apă și puțină sare. Văzând că fierbe foarte greu, l-am mutat în oala de sub presiune. În circa 30-40 de minute este fiert.
Țineți cont că, la fel ca în cazul altor cereale integrale, bobul rămâne mai tare, nu se desface la fel de mult ca arpacașul.
Vezi și Cum se face coliva în Muntele Athos –„prăjitura” călugărilor
Pe vremuri, coliva se făcea din grâu integral și apoi se dădea prin mașina de carne, deoarece era greu de consumat întreg. Uneori se punea cacao și ieșea foarte bună la gust.
După ce grâul a fiert, se răstoarnă într-un vas încăpător și se lasă la răcorit. Am pus apoi miere și pastă de curmale.
Pasta de curmale am făcut-o din curmale uscate fără sâmburi pe care le-am lăsat la înmuiat în apă fierbinte. Apoi le-am pasat cu blenderul vertical până s-au făcut pastă.
Vezi și Colivă din arpacaș, fără zahăr
Amestecați coliva și gustați dacă este suficient de dulce. Eu am mai adăugat pudră de scorțișoară și anason. Se pot pune de asemenea nuci sau stafide.
O puteți servi caldă sau rece. După ce stă la frigider se mai întărește.
Vezi și Colivă din hrișcă și nuci – desert hrănitor, fără zahăr, ulei, gluten