Colivă din arpacaș, fără zahăr

Coliva este un preparat cu tradiție lungă în istoria creștinătății. Este folosit la înmormântări, praznice și slujbele de pomenire a celor adormiți care se fac în Biserici la anumite soroace.

În perioada Postului Mare există acele sâmbete ale morților, în care creștinii duc colivă la Biserică pentru a fi binecuvântate și împărțite în numele celor adormiți din neamul lor.

Coliva de arpacas fara zahar

Coliva de arpacas fara zahar

Poporul român respectă cu sfințenie această datină și prepară colivă la aceste soroace, din dragoste față de cei dragi care s-au mutat la Domnul.

Rețetele de colivă diferă nu doar de la o țară ortodoxă la alta, ci și de la o casă la alta. Fiecare femeie are propriul ei mod de a prepara coliva. 

În primele veacuri, coliva se făcea din grâu fiert și miere. Se utilizau și câteva fructe uscate.

Realmente, coliva cu miere este cea mai gustoasă. Mai ales dacă este făcută cu miere de salcâm sau de tei, care îi dă o aromă deosebită. 

Eu am încercat să fac colivă fără zahăr și fără miere. Am folosit pastă de stafide (rețeta este AICI) și xylitol. Voi puteți utiliza alt îndulcitor dacă vreți. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă, pe care vă recomand să le citiți:

Colivă din hrișcă și nuci – desert hrănitor, fără zahăr, ulei, gluten
Cum se face colivă pentru cei adormiți
Cum se prepara coliva în primele veacuri și ce însemna – rețeta dictată în vis de Sfântul Teodor Tiron
Fiertura de grâu te scapă de constipație

Coliva_fara_zahar_-_reteta_upscaled

Coliva fara zahar – reteta

Coliva fara zahar

Coliva fara zahar

Coliva de arpacas fara zahar

Colivă din arpacaș, fără zahăr

Ingrediente
  

  • 1/2 kg de arapcaș
  • 5-7 g de pastă de stafide
  • 5-7 linguri de xylitol
  • 1/2 sticluță de esență de rom, vanilie etc.
  • 100 g de nuci tocate grosier
  • apă

Mod preparare rețetă
 

  • Spălați arpacașul în mai multe ape, până când aceasta rămâne limpede, curată. Există o tradiție care spune că grâul pentru colivă trebuie spălat în 9 ape.
  • Lăsați apoi arpacașul la înmuiat în apă peste noapte.
  • A doua zi, clătiți arpacașul cu apă curată și puneți-l într-o crăticioară. Turnați apă, cât să depășească nivelul boabelor de arpacaș cu 3 degete.
  • Se fierbe la foc mic, sub capac. Nu amestecați în el deloc.
  • Când bobul s-a desfăcut și este moale, înseamnă că este gata. Dacă mai există apă în cratiță, dați focul mai mare și fierbeți arpacașul fără capac până mai scade. Dacă dimpotrivă, apa scade de tot în timpul fierberii și arpacașul încă nu s-a înnmuiat, mai completați cu apă fierbinte.
  • Lăsați arpacașul la răcorit. Adăugați pasta de stafide, îndulcitorul și nucile zdrobite. Puneți esența de rom și amestecați bine. Se poate pune și puțină scorțișoară.
  • Gustați dacă este suficient de dulce și mai puneți xylitol dacă mai trebuie.
  • Eu am ornat coliva cu fulgi de cocos, prune uscate, stafide și nuci.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.